Dion redt leven van scheidsrechter met hartaanval: 'Ik zag dat het niet goed was'

Scheidsrechter wordt naar het ziekenhuis gebracht
Scheidsrechter wordt naar het ziekenhuis gebracht © Haaglandenvoetbal.nl/Moshe Amsalem
DELFT - Een afschuwelijk gezicht op het hoofdveld van voetbalvereniging Vitesse Delft, afgelopen weekend. Na tien minuten fluiten voelde de scheidsrechter zich niet goed en stortte hij ter aarde. Voetballer Dion de Lijser was net klaar met een wedstrijd op een ander veld en zag dat het helemaal mis was. Hij begon met reanimeren. En dat lukte. De scheidsrechter kan het nog navertellen.
De voetbalwedstrijd tussen tweedeklasser Vitesse Delft en Berkel is zaterdag nog geen tien minuten onderweg als scheidsrechter Louis Wagner onwel wordt en neervalt. Op dat moment komt Dion de Lijser aanlopen, hij is speler van het derde elftal van Vitesse Delft. 'Na de wedstrijd nemen wij altijd een kijkje bij het eerste en ik zag dat het niet goed was.' Goed om te weten: in het dagelijks leven is Dion fysiotherapeut mét een AED-cursus op zak.
Er heerst paniek langs de lijn. De scheidsrechter ligt roerloos op het veld en leden van de medische staf van de voetbalclubs verzamelen zich rondom het slachtoffer. 'Iemand maakte een reanimatiegebaar, dus ook ik ben er meteen heengerend.' De man wordt door de aanwezigen in een stabiele zijligging gelegd, maar Dion weet als fysiotherapeut beter. 'Ik hoorde een gasping-geluid. Dat is een reactie van het lichaam die lijkt op naar adem happen.' Weliswaar geen effectieve ademhaling, maar een reactie van het lichaam die voorkomt bij iemand die stervende is.
Scheidsrechter vlak na aanvang van de wedstrijd
Scheidsrechter vlak na aanvang van de wedstrijd © Haaglandenvoetbal.nl/Moshe Amsalem
Dion de Lijser heeft een reanimatiediploma en weet dat hij de scheidsrechter weer op zijn rug moet leggen. 'Daarna begon het reanimeren. Een van de andere helpers knipte alvast het shirt van de scheidsrechter open, voor het geval de plakkers van de Automatische Externe Defibrillator (AED) op het lichaam aangesloten moest worden.' Ondertussen kijken tweehonderd supporters vanaf tribunes ademloos toe.
'Ik begon met pompen en een ander deed de ademhaling', blikt De Lijser terug. 'Vervolgens is de AED op zijn borst geplakt, werd een shock toegediend en voelden we weer een zwakke pols. Toen kreeg hij weer tekenen van leven.' Daarna nemen ambulancemedewerkers de zorg over. Zij brengen Wagner bij kennis naar het ziekenhuis.
Dion de Lijser heeft het leven van scheidsrechter Wagner gered
Dion de Lijser heeft het leven van scheidsrechter Wagner gered © privé
Hoe gaat het nu met de getroffen scheidsrechter? 'Naar omstandigheden goed', weet De Lijser. Hij moet een week in het ziekenhuis blijven, wordt geopereerd en krijgt een kastje in zijn lichaam.' Dankzij het heldhaftige optreden van de voetballer annex fysiotherapeut, al vindt Dion zijn optreden geen heldendaad. 'Zo voelt het niet, nee. Ik handelde in een natuurlijke reactie.'
Louis Wagner doet dinsdag om 7.50 uur zijn verhaal in West Wordt Wakker op Radio West.