ADO onderuit bij Jong Ajax: promotie niet langer mogelijk

ADO Den Haag-verdediger Guillem Rodríguez werd vlak na rust met direct rood van het veld gestuurd
ADO Den Haag-verdediger Guillem Rodríguez werd vlak na rust met direct rood van het veld gestuurd © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag speelt ook komend seizoen in de eerste divisie. De ploeg van de afzwaaiende trainer Dick Advocaat verloor met afgetekende cijfers van Jong Ajax: 4-2. Even leken de Hagenaars na een zwakke eerste helft na rust op te leven, maar een snelle rode kaart van Guillem Rodríguez maakte aan alle aspiraties een einde.
Voor aanvang van het duel was de missie voor ADO Den Haag duidelijk: alleen bij een overwinning zou de club een theoretische kans behouden om zich te plaatsen voor play-offs om promotie naar de eredivisie. In een gelijkopgaande openingsfase vielen er kansen over en weer te noteren. Jong Ajax voetbalde beter dan ADO, terwijl de bezoekers vooral gokten op kansen uit de counter.
Boy Kemper en Joël Zwarts hadden binnen het kwartier prima voorzetten in huis, maar er stond niemand op de juiste plek om de voorzetten tot doelpunt te promoveren. In de achttiende minuut pakte het beloftenelftal van de Amsterdammers de leiding. Sonny Stevens verwerkte een Amsterdams schot maar half, waarna Ajax-clubtopscorer Kristian Hlynsson eenvoudig kon binnentikken: 1-0. In de 24ste minuut ontsnapte ADO aan een grotere achterstand.
Jordy Wehrmann treurt na de openingstreffer van Jong Ajax
Jordy Wehrmann treurt na de openingstreffer van Jong Ajax © Soccrates Images
De talentvolle Mika Godts (17) kon zomaar opstomen op de rechterflank, maar vond Stevens op zijn weg. Een vrije trap op de rand van de zestien was evenmin aan de hoofdstedelingen besteed. Nog voor het rustsignaal werd de marge verdubbeld door Jong Ajax. Uit een scherp aangesneden vrije trap kon verdediger Donny Warmerdam vogelvrij inkoppen.
Na de theepauze besloot Advocaat om Xander Severina naar de kant te halen, voor hem kwam Amar Catic in het veld. Anderhalve minuut na zijn entree had de pijlsnelle buitenspeler de 2-1 op zijn schoen, maar hij vond de paal op zijn weg. Vijf minuten later was het wél raak voor de Hagenaars. Aanvoerder Boy Kemper kopte snoeihard raak uit een corner.
Boy Kemper scoorde met een harde kopbal de 2-1
Boy Kemper scoorde met een harde kopbal de 2-1 © Soccrates Images
Daarmee leek een comeback in de maak, maar een fout van Rodríguez kwam ADO duur te staan. Alhoewel er enige twijfel over bestond of de Spanjaard een doorgebroken speler omvertrok, was arbiter Marin Pérez onverbiddelijk: hij stuurde de centrumverdediger met direct rood van het veld. Met nog 37 minuten op de klok werd daarmee de opgave voor ADO alleen maar moeilijker.
Het verzet van de Hagenaars bleek dan ook definitief gebroken. Hlynsson maakte nog zijn tweede van de avond in de 61ste minuut, waarna Godts met een fraaie knal ook nog de 4-1 verzorgde. De goal van de verder onzichtbare Thomas Verheydt - zijn honderdste in de eerste divisie - op aangeven van invaller Mario Bilate was er vooral één voor in de geschiedenisboeken.

Twee duels voor het einde klaar

Jong Ajax liet in de slotfase nog diverse mogelijkheden liggen om verder uit te lopen, maar verzuimde om de score verder uit te bouwen. Zodoende weten Advocaat en ADO dat het twee duels voor het einde van de competitie nergens meer voor speelt. De achterstand van zeven punten op de nummer acht VVV-Venlo is niet meer in te lopen. Daardoor is het nu duidelijk dat ADO ook volgend jaar op het tweede niveau van Nederland speelt.

Jong Ajax - ADO Den Haag: 4-2 (2-0)

  • 1-0 Kristian Hlynsson
  • 2-0 Donny Warmerdam
  • 2-1 Boy Kemper
  • 3-1 Kristian Hlynsson
  • 4-1 Mika Godts
  • 4-2 Thomas Verheydt
Opstelling Jong Ajax: De Graaf; Regeer, Aertssen, Warmerdam, Baas; Vos (80. Delgado), Gooijer (77. Gooijer), Hlynsson; Rasmussen (46. Martha), Lucca, Godts.
Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Hall, Asante, Rodríguez, Kemper; Wehrmann (65. Bilate), Thomas, De Waal (65. Komljenovic); Severina (46. Catic), Verheydt, Zwarts.
Scheidsrechter: Martin Pérez
Gele kaarten: 52. Kemper (ADO Den Haag), 58. Lucca (Jong Ajax), 58. Asante (ADO Den Haag).
Rode kaarten: 51. Rodríguez (ADO Den Haag).