Waterpoloërs DONK kampioen van Nederland

Guus van IJperen schreeuwt het uit na een overwinning van DONK
Guus van IJperen schreeuwt het uit na een overwinning van DONK © Orange Pictures
GOUDA - De waterpoloërs van GZC Donk hebben ten koste van ZV de Zaan de achtste landstitel uit de clubgeschiedenis gepakt. De ploeg uit Gouda won in de best-of-threeserie de beslissende thuiswedstrijd met 11-9.
De twee waterpoloclubs speelden dit weekend drie keer tegen elkaar. DONK had in het eigen bad in Gouda vrijdagavond de eerste wedstrijd met 8-3 gewonnen. In Zaandam kon de ploeg daarom zaterdag al de landstitel pakken bij een zege in het tweede duel. ZV De Zaan was hierin echter beter op schot en won het tweede duel met 19-11.
Hierdoor was een derde en beslissend duel nodig. Deze wedstrijd werd zondag weer in Gouda gespeeld. Het was het spannendste duel van de drie, maar voor de derde keer in de serie was het thuisvoordeel doorslaggevend. Met 11-9 wist DONK de beslissende wedstrijd te winnen en zo de landstitel te pakken.
Kjeld Veenhuis tijdens de finale voor de waterpoloërs van DONK
Kjeld Veenhuis tijdens de finale voor de waterpoloërs van DONK © Orange Pictures
Tijdens de reguliere competitie liet DONK al zien de beste te zijn. De Goudse ploeg had na 22 wedstrijden, vier punten meer dan nummer twee ZV de Zaan, 58 om 54. Ook qua doelpunten was DONK de beste in competitie. Er werd maar liefst 307 keer doel getroffen. Topscorers van de club werden Jorn Winkelhorst en Mart van der Heijden met beide 55 doelpunten.
In de kwartfinale van de play-offs om de landstitel werd vervolgens Het Ravijn verslagen over twee wedstrijden. Tijdens halve finales had men een wat grotere opgave voor de waterpolomannen. Tegen AZC uit Alphen aan de Rijn was een beslissende derde wedstrijd nodig. Die ging met gemak naar de Gouwenaren: 14-5.

Bij de vrouwen andersom

Toevallig stonden bij de vrouwen deze twee ploegen ook tegenover elkaar in de finale. Hier wist DONK de landstitel echter niet te pakken. De Goudse vrouwen verloren vrijdag thuis en zaterdag in Zaandam, waardoor hier ZV De Zaan kampioen werd.