ADO eindigt een van slechtste seizoenen uit historie met 0-2 overwinning op Jong AZ

Gregor Breinburg
Gregor Breinburg © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de laatste wedstrijd van het seizoen met 0-2 gewonnen op bezoek bij Jong AZ. Op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer scoorden Thomas Verheydt en Joël Zwarts de twee goals van een verder weinig spectaculaire wedstrijd. Zo komt er met een twaalfde plaats een einde aan een van de slechtste seizoenen uit de clubhistorie.
Zomeravondvoetbal is het woord dat de eerste helft het best samenvat. Met name in het eerste half uur kwamen beide ploegen nauwelijks tot kansen, maar direct daarna werd de ban gebroken. Thomas Verheydt kopte feilloos raak op aangeven van Amir Absalem en verschalkte daarmee Jong AZ-doelman Westerveld in de verre hoek. De enige kans van de thuisploeg kwam vlak voor rust van Mexx Meerdink.
Jong AZ begon de tweede helft met een dubbele wissel. Dit bracht echter niet veel teweeg. De eerste kans was voor ADO, via invaller Joël Zwarts. Hij verving vlak voor rust de geblesseerde Joey Sleegers. De thuisploeg werd vervolgens wat dreigender, maar bracht de ploeg van Dick Advocaat niet echt in de problemen. Sterker nog, in de laatste minuut scoorde Zwarts de 0-2. Dat was ook de eindstand in Wijdewormer.

Zwarte bladzijde

Sinds 1954 wordt er profvoetbal gespeeld in Nederland. In al die jaren eindigde ADO maar twee keer nog lager op de ranglijst dan dit seizoen. In 2001 werd de Haagse club zestiende in de eerste divisie en in 1996 vijftiende. Daardoor is het afgelopen voetbaljaar een van de zwartste bladzijdes uit de sportieve geschiedenis.
Buiten het veld waren er, zoals gebruikelijk de laatste jaren, veel bestuurlijke problemen. De nieuwe eigenaar bracht nog niet de verlossing waar het Haagse publiek op hoopte. Daarnaast was er in november een wisseling van de wacht. Dick Advocaat nam de positie over van de net ontslagen Dirk Kuijt. Onder leiding van de Katwijker stond ADO, na zestien wedstrijden, slechts zeventiende.

Advocaat-effect

In de eerste maanden dat Advocaat voor de groep stond leek er een heus Dick Advocaat-effect te zijn. ADO won in januari en februari veel wedstrijden en deed volop mee in de strijd om de derde periodetitel. Nadat die prijs nipt aan de neus voorbijging, stortte het Haagse bastion ook in. De vierde periode was het voetbal niet om over naar huis te schrijven.
Op het veld waren er een paar spaarzame lichtpuntjes. De ontwikkeling van jeugdexponent Finn van Breemen deed de Haagse supporter goed. Daarnaast vielen verdediger Denzel Hall en middenvelders Malik Sellouki en Titouan Thomas in positieve zin op. Topscorer werd Thomas Verheydt met veertien doelpunten. Het Haagse publiek had van hem meer verwacht, zoals ze eigenlijk gehoopt had dat het hele team beter zou presteren.