Sportnieuws | Haagsche RC verliest finale om landstitel rugby, Weersma speler van het jaar

David Weersma van HRC werd uitgeroepen tot speler van het jaar
David Weersma van HRC werd uitgeroepen tot speler van het jaar © Orange Pictures
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Blue Waves/The Bassets verliest rugbyfinale

De dames van het Sassenheimse Blue Waves/The Bassets hebben in Amsterdam de rugbyfinale verloren. The Bassets die samen met het Hilversumse Blue Waves een samenwerkingsverband vormen gingen met 29-21 tegen AAC uit Amsterdam.
AAC begon sterk aan het duel in Amsterdam: na een minuut of tien stond de ploeg al op een ruime 15-0 voorsprong. Blue Waves/The Bassets knokte zich echter nog voor rust terug naar 15-14. n de tweede helft waren de verschillen klein en bleef het lang spannend. AAC behield een krappe voorsprong en bouwde die kort voor tijd uit. Bij 29-21 moest Blue Waves/The Bassets definitief buigen.

Haagsche RC verliest finale om landstitel rugby

De mannen van Haagsche RC hebben maandagmiddag in Amsterdam de finale om de landstitel verloren van Rugbyclub Eemland, die daarmee hun eerste landstitel pakt. Het werd 31-15 voor de ploeg uit Amersfoort. Ondanks een sterke start van Haagsche RC liep Eemland snel uit en had het een comfortabele voorsprong bij rust. Daarna wist Haagsche RC nog wel wat terug te doen, maar uiteindelijk kon Eemland de wedstrijd makkelijk uitspelen.
De teller blijft daardoor op veertien titels staan voor HRC. Wel kon David Weersma nog een succesje vieren. Hij werd uitgeroepen tot speler van het seizoen.

Van Barneveld uitgeschakeld op toernooi in Duitsland

Raymond van Barneveld is uitgeschakeld op de European Darts Grand Prix in Sindelfingen. Het Haagse dartsicoon verloor met 6-2 van Luke Humphries. Van Barneveld kreeg drie kansen om de achtste leg van de wedstrijd te pakken, maar wist zijn mogelijkheden niet te benutten. De Engelsman sloeg op zijn beurt wel toe en besliste het duel in Duitsland via de dubbel 8.

Leidse roeister Florijn prolongeert Europese titel

Roeister Karolien Florijn uit Leiden heeft haar Europese titel in de skiff geprolongeerd. De 25-jarige roeister was op het meer in het Sloveense Bled overtuigend de sterkste en bleef de Zwitsers Aurelia-Maxima Katharina Janzen en Jovana Arsic uit Servië ruim voor.
Florijn was vorig jaar de beste op zowel de WK in Tsjechië als de Europese kampioenschappen in München. Ze won eerder ook al drie Europese titels in de vier zonder waarmee ze op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 zilver haalde.

Roeiers in vier zonder veroveren zilver op EK in Bled

De Nederlandse mannen in de vier zonder hebben bij de Europese kampioenschappen roeien in het Sloveense Bled zilver veroverd. Het viertal met Guus Mollee, Nelson Ritsema, Olav Molenaar en Gert-Jan van Doorn uit Zoeterwoude, eindigde op 2,90 seconden als tweede achter Groot-Brittannië. Het brons was voor Frankrijk.

ZZ Leiden haalt uit bij Groningen en dwingt beslissend duel af

ZZ Leiden en Donar gaan maandag uitmaken wie zich tot Nederlands kampioen kroont. De formatie uit de Sleutelstad was zaterdagavond met afgetekende cijfers te sterk in Groningen: 45-68. Al vroeg in de avond werd het verschil gemaakt. Na vijf minuten spelen ging 'ZZ' met een 1-16 voorsprong aan de leiding.
De riante marge werd in het restant van het duel uitgebreid naar 23 punten. Opmerkelijk genoeg wonnen de Zuid-Hollanders en de Groningers tot nu toe telkens de uitduels. Daardoor staat het nu na vier wedstrijden 2-2. Op Tweede Pinksterdag vindt een beslissend duel plaats. In de Vijf Meihal wordt vanaf 14.00 uur bepaald wie zich tot Nederlands kampioen kroont.

HDM blijft in hoofdklasse dankzij overwinning

HDM heeft zich tegen Hurley in de play-outs van de hockey hoofdklasse verzekerd van nog een jaar op het hoogste niveau van Nederland. Na de eerdere 1-2 overwinning op de Amstelveners, werd er zaterdag opnieuw met ruime cijfers gewonnen: 4-2.
Al snel werd duidelijk dat de Hagenaars een zorgeloze middag tegemoet gingen toen er na negen minuten hockey een comfortabele 2-0 voorsprong op het scorebord stond. Vooral de tweede treffer was er één om in te lijsten. Een fraaie strafcornervariant met Chris Taberima en Yorben Fontaine werd bekroond met een doelpunt. Met een snoekduik tipte Fontaine de bal hoog in het net.
Toen het aan het begin van de tweede helft ook 3-0 viel, leek het duel gespeeld. Toch kwam Hurley nog terug tot 3-2, waarna Wiegert Schut vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde maakte. Dankzij de 4-2 zege speelt HDM volgend jaar ook in de hoofdklasse.

ZZ Leiden maakt comeback na nederlaag tegen Donar

ZZ Leiden had wat goed te maken na de nederlaag tegen Donar uit Groningen van afgelopen donderdag, en dat lijkt ze te zijn geluk. Ondanks het feit dat de Groningers voor het eigen publiek speelden, moest ze het met een score van 45-68 afleggen tegen de Leidenaren. Komende maandag staan de clubs voor de vijfde en laatste keer tegenover elkaar in de Vijf Meihal.

Des Kunst jaar langer bij VV Katwijk

Des Kunst heeft zijn contract bij VV Katwijk met één seizoen verlengd, met de mogelijkheid om nog een extra seizoen te spelen. Hij kwam in de winterstop over van Varbergs BolS, een club op het hoogste niveau in Zweden.
In dienst van Katwijk heeft vijf doelpunten gescoord en vijf assists gegeven. Zaterdagmiddag moet zijn verblijf op De Krom worden afgesloten met het kampioenschap.

Tennisster Rus naar hoofdtoernooi Roland Garros

Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 32-jarige tennisster uit Monster won in de derde en laatste ronde van de kwalificaties met 6-3 7-6 (4) van de Japanse Moyuka Uchijima, de nummer 145 van de wereld.
Rus kwam in de eerste set op een 2-0 achterstand, maar boog die om naar een voorsprong. In de tweede set brak ze bij een stand van 2-2 door de service van haar Japanse opponente. Op 5-4 serveerde Rus voor de wedstrijd, maar Uchijima trok de stand gelijk. In de tiebreak maakte Rus het toch af.

ZZ Leiden leidt nederlaag in strijd om de landstitel

De basketballers van ZZ Leiden hebben de zege van dinsdag in de play-offs om de landstitel geen goed vervolg weten te geven. In de eigen Vijf Meihal werd met 55-64 verloren van Donar uit Groningen in een matig duel. De Leidenaren stonden bij rust op een 29-39 achterstand, maar kwamen in het vierde kwart toch nog bijna langszij. De vele slordigheden van de ploeg van Douglas Spreadly braken het team uiteindelijk op: 55-64.
ZZ Leiden moet het duel van zaterdagavond zien te winnen, wil het uitzicht blijven houden op het veroveren van de landstitel. Zaterdagavond vindt om 19.30 uur het vierde duel in het best-of-five format plaats in Groningen. Wanneer Leiden verliest, gaat Donar met het kampioenschap aan de haal. Als 'ZZ' wint wordt op Tweede Pinksterdag om 14.00 uur een beslissend vijfde duel gespeeld in de Vijf Meihal.
Thomas Rutherford van ZZ Leiden in duel met Donar-basketballer Stephaun Branch
Thomas Rutherford van ZZ Leiden in duel met Donar-basketballer Stephaun Branch © Orange Pictures

ADO Den Haag-aanvaller voor het eerst opgeroepen voor Indonesië

De twintigjarige Rafael Struick is voor het eerst in zijn carrière opgeroepen voor de Indonesische nationale ploeg. De ADO Den Haag-aanvaller onderging maandag een naturalisatieceremonie en kan daardoor uitkomen voor het Aziatische land. Op 5 juni belegt bondoscoach Shin Tae-Yong een trainingskamp in de hoofdstad Jakarta, waarna er twee duels volgen tegen nog onbekende tegenstanders.

HDM wint eerste duel play-out-serie

HDM heeft een belangrijke stap gezet richting lijfsbehoud in de hoofdklasse heren. In de eerste play-outwedstrijd tegen Hurley wist de Haagse ploeg van coach Erik van Driel met 1-2 te winnen. In Amstelveen stond het bij rust 0-1.
Komende zaterdag zullen beide teams opnieuw tegen elkaar spelen, maar dan op het veld van HDM. Als de thuisploeg wint, wordt het abonnement op de Hoofdklasse met één seizoen verlengd.
Hurley - HDM: 1-2
  • 0-1 Dartee
  • 0-2 Taberima
  • 1-2 Aerts

ZZ Leiden wint zinderend duel

ZZ Leiden heeft het thuisvoordeel in de play offs om het landskampioenschap weer naar zich toe getrokken. In een spectaculair duel in Groningen wonnen de Leidenaren de tweede wedstrijd. In een gelijk opgaande wedstrijd won ZZ Leiden met 65-68.
De derde wedstrijd is donderdagavond vanaf 20.30 uur in Leiden. Zaterdagavond is vanaf 19.30 uur weer een wedstrijd in Groningen. Maandag, op Tweede Pinksterdag, wordt dan, als het nodig is, vanaf 14.00 uur het beslissende vijfde duel gespeeld in de Vijf Meihal.

Sjaak Polak helpt tijdens nacompetitie Laakkwartier

Sjaak Polak versterkt de komende nacompetitie de technische staf van Laakkwartier. Dat meldt de Haagse amateurclub. Samen met het huidige trainingskoppel Jack Schilperoort en Maurice den Engelse moet hij vanaf 3 juni proberen de ploeg te behoeden voor degradatie uit de derde klasse. Polak is momenteel nog trainer van de ADO vrouwen, maar werkt met dat team komende zaterdag de laatste wedstrijd af.
'HVV Laakkwartier is de club van mijn oom Bram Poons', zegt Polak over zijn geste. 'Toen hij belde en na het gesprek met voorzitter Ron Jansen hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk ga ik deze mooie club en de club van mijn oom helpen. Lakwa hoort niet te degraderen.'

Eventuele huldiging voetballers Katwijk weer op bordes

Als VV Katwijk komende zaterdag kampioen wordt, dan is de huldiging weer als vanouds op het bordes van het gemeentehuis. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Vorig seizoen verbood burgemeester Cornelis Visser een huldiging omdat er niet genoeg politie was om de veiligheid te garanderen.
Mocht nummer drie Rijnsburg kampioen worden dan wordt de ploeg gehuldigd bij het oude gemeentehuis van het dorp.