Van doodse stilte naar orkaan van geluid: kroniek van kampioensfeest Katwijk

Robbert Susan, aanvoerder van Katwijk, gaat op de schouders na het behalen van de titel
Robbert Susan, aanvoerder van Katwijk, gaat op de schouders na het behalen van de titel © Orange Pictures
KATWIJK - Nooit eerder mocht voetbalvereniging Katwijk zich (samen met IJsselmeervogels) de succesvolste amateurclub van het land noemen. Nooit eerder streden drie teams op de laatste speeldag om het kampioenschap in de tweede divisie. En bovenal was nooit eerder het besef zo groot dat er iets unieks te gebeuren stond. De kroniek van een voor Katwijk historisch kampioensfeest.
7.00 uur: De eerste hondstrouwe vrijwilligers komen aan op het Katwijkse sportpark De Krom. Zij maken de kantine klaar en zorgen dat het hoofdveld van kunstgras brandschoon is voor de grote dag. Niet lang daarna verschijnen ook leden van de speciale kampioenscommissie ten tonele. Die nemen de versieringen voor hun rekening, zoals talloze oranje-zwarte ballonnen en vlaggen.
13.00 uur: Het eerste elftal van Katwijk verzamelt zich. De voorbereiding begint, zoals op elke wedstrijddag, met een tactische bespreking en het eten van een broodje en soep. De missie is duidelijk: als Katwijk wint is het kampioen, evenals een jaar geleden. De titelrace gaat voor het eerst sinds de tweede divisie in 2016 werd ingevoerd op de slotdag nog tussen drie clubs. Katwijk staat er het beste voor, maar ook AFC (evenveel punten, maar een aanzienlijk slechter doelsaldo) en Rijnsburgse Boys (twee punten minder) mogen hoop houden op het kampioenschap.
14.10 uur: Hilariteit alom. Floor van der Gugten, al sinds mensenheugenis gastheer voor de pers bij thuiswedstrijden van Katwijk, veegt de zweetdruppels van zijn voorhoofd. Van spanning heeft hij naar eigen zeggen geen last. ‘Maar ik moest vanmorgen wel twee keer kakken’, voegt hij er fijntjes aan toe. 'Geniet ervan en veel plezier. Maak er wat moois van', geeft-ie de aanwezige verslaggevers traditiegetrouw mee.
De sfeer zit er vooraf al goed in bij deze supporters van Katwijk
De sfeer zit er vooraf al goed in bij deze supporters van Katwijk © Orange Pictures
14.25 uur: De spelersbus van Spakenburg is gearriveerd. Opvallend genoeg hebben de bezoekers er deze week net een tripje naar Ibiza opzitten. De beloning voor een historische prestatie: het bereiken van de halve finale in het KNVB-Bekertoernooi. 'We gaan er wel een mooi potje van maken', kondigt Spakenburg-coach Chris de Graaf aan. 'Of wij een kampioensfeestje komen verpesten? Daar zijn we helemaal niet mee bezig. Sterker nog, ik heb heel veel respect voor Katwijk. Alleen: voor cadeautjes ben je bij mij aan het verkeerde adres.'
14.45 uur: Anthony Correia, de succesvolle trainer van Katwijk, oogt als altijd ontspannen. Hij benadrukt dat de voorbereiding niet anders is geweest dan op een gemiddelde wedstrijddag, ook al weet hij dondersgoed hoe groot de belangen zijn en wat er op het spel staat. 'Ik probeer me van de bijzonderheden af te zonderen. Aan het einde van de dag zullen we weten of het een speciale wedstrijd is geweest voor Katwijk. Zo simpel is het. Tot dan moeten we gewoon nuchter blijven', zegt de voormalig profvoetballer van Telstar.
15.05 uur: De kampioensschaal is aangekomen op De Krom. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, zal 'm aan het eind van de middag uitreiken. Een replica van de schaal is naar Amsterdam gereden, voor het geval de titel naar het als tweede geklasseerde AFC gaat. En als Rijnsburgse Boys de lachende derde blijkt? Dan wordt de échte schaal met gezwinde spoed naar het buurdorp gebracht.
15.32 uur: We zijn begonnen! Spakenburg heeft de aftrap verricht. Daaraan voorafgaand hebben supporters van Katwijk gezorgd voor een stortvloed aan slingers en een veelvoud aan vuurwerk. Aan het geknal en gekletter te horen staat er vanmiddag iets heel speciaals te gebeuren. Het is de sfeer die perfect bij een kampioenswedstrijd past, maar het is aan de hoofdrolspelers op het veld om dat waar te maken.
15.58 uur: Penalty! Na een wat moeizame start krijgt Katwijk een uitgelezen mogelijkheid om binnen een halfuur de score te openen. Des Kunst wordt neergelegd in het strafschopgebied van Spakenburg en dus mag Robbert Susan aanleggen vanaf elf meter. Maar tot ontzetting van alles en iedereen mist de captain van Katwijk... Zijn inzet wordt gestopt door Spakenburg-doelman Alessandro Damen. Het blijft vooralsnog 0-0.
16.19 uur: Einde van de eerste helft. Halverwege de wedstrijd is het nog doelpuntloos en dat leidt bij de toeschouwers tot gemengde gevoelens. Sommigen mopperen over de gemiste kansen van Katwijk, maar binnen in het clubgebouw zit de sfeer er nog steeds goed in. Ondanks lange rijen in het gangpad voor zowel de dames- als herenwc's, klinkt er gezang vanuit de toiletten. 'Wat gaan we doen vandaag?', luidt de tekst van het populaire Feyenoord-lied, waarbij 'Feyenoord' wordt vervangen door 'Katwijk 1'.
16.33 uur: De tweede helft is onderweg! Na een klein kwartiertje pauze mag Katwijk nu aftrappen. Dat gebeurt met de wetenschap dat er ook bij de duels van titelconcurrenten AFC (0-0) en Rijnsburgse Boys (1-1) sprake is van een gelijke stand. Kortom: alles is op dit moment in evenwicht en alles is nog mogelijk. Spannender kan het bijna niet.
16.37 uur: Strafschop! Ditmaal mag Spakenburg een penalty nemen, omdat Susan volgens de scheidsrechter een tegenstander heeft neergelegd. Katwijk-doelman Jean-Paul van Leeuwen danst op de doellijn, maar kan de inzet van Maurice de Ruiter niet keren: 0-1. Doodse stilte op De Krom, want bij deze stand is Katwijk afhankelijk van wat de concurrentie doet.
16.43 uur: 1-1! Het antwoord van de Katwijkers laat niet lang op zich wachten. Een orkaan van geluid weerklinkt als verdediger Kay Blokland van dichtbij de bal in het Spakenburgse doel tikt. De stilte verplaatst zich naar een paar kilometer verderop, waar de buren van Rijnsburgse Boys weliswaar op een 2-1 voorsprong staan, maar zij kunnen in principe alleen kampioen worden als Katwijk verliest.
17.07 uur: 2-1! Wie anders dan Ahmed El Azzouti maakt het bevrijdende tweede doelpunt voor Katwijk. In zijn afscheidsduel scoort de spits nota bene tegen de club waarvoor hij volgend seizoen gaat spelen. Dol van vreugde trekt-ie z'n shirt uit, een gele kaart op de koop toenemend. Zijn achttiende competitietreffer is misschien wel de makkelijkste van allemaal, maar deze zou Katwijk zomaar het kampioenschap op kunnen leveren.
Ahmed El Azzouti wordt geknuffeld na zijn winnende doelpunt
Ahmed El Azzouti wordt geknuffeld na zijn winnende doelpunt © Orange Pictures
17.21 uur: Afgelopen! Nadat vele tientallen jeugdige supporters iets te vroeg het veld bestormen, besluit scheidsrechter Sander de Brito Roque dan ook maar meteen af te fluiten. Katwijk wint en de tweede opeenvolgende titel is een feit. Net als IJsselmeervogels zijn de oranjehemden vanaf nu zevenvoudig amateurkampioen. Wat volgt is een ware veldinvasie. Champagnespetters en oranje rook vliegen door de lucht. 'Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen', wordt er luidkeels gescandeerd.
17:28 uur: Katwijk-trainer Anthony Correia heeft het weer geflikt. In drie jaar tijd, waarvan het eerste seizoen door de coronacrisis niet kon worden afgemaakt, is dit alweer zijn tweede titel. De oefenmeester wordt nagenoeg doodgeknuffeld, maar over zijn eigen aandeel blijft hij bescheiden. 'Die jongens zijn voorgoed legends', prijst hij zijn spelersgroep. 'Ze staan voor de rest van hun leven in de boeken. Dat gun ik ze. En ik gun het iedereen bij Katwijk. Dit is zó speciaal.'
Succescoach Anthony Correia prijst spelers van Katwijk: 'Die jongens zijn voorgoed legends'
17.31 uur: Voor de 35-jarige Robbert Susan is het maar liefst zijn vierde kampioenschap met Katwijk. In het slotgedeelte van de kampioenswedstrijd moest hij toekijken vanaf de kant, omdat de Leidenaar met krampverschijnselen werd gewisseld. 'Wat een verschrikking', zegt hij daarover. Maar vanzelfsprekend overheerst de vreugde. 'Dit is echt uniek, twee jaar op rij. Echt krankzinnig, wat wij hebben gedaan.'
17.46 uur: Het langverwachte moment is daar. Aanvoerder Susan en succescoach Correia heffen samen de schaal omhoog. Katwijk mag zich nu officieel kampioen van de tweede divisie noemen. 'Kampioenen, olé, olé', zingen de springende spelers, met hun zojuist gekregen kampioensmedailles om de nek.
Katwijk viert feest na het behalen van de titel
18.15 uur: Terwijl de meeste aanhangers al aan het bier zitten en het feest in volle gang is, komen de spelers en stafleden in besloten kring bij elkaar. Technisch directeur Cees Bruinink heeft een heuglijke mededeling: als beloning voor het behaalde kampioenschap krijgen ze van de hoofdsponsor een vakantiereisje naar Carihuela, van oorsprong een vissersplaatsje (hoe toepasselijk) in het zuiden van Spanje.
19.30 uur: Aankomst bij het gemeentehuis. Nadat de spelers op het gemak een pizza naar binnen hebben gewerkt, maakt zo'n beetje de hele club zich op voor wat misschien wel hét hoogtepunt van alle huldigingen moet worden. Na een welkomstwoord van burgemeester Cornelis Visser, die vorig jaar nog een huldiging bij het gemeentehuis had verboden vanwege gebrek aan politieagenten, mogen de kersverse kampioenen het bordes beklimmen. Beneden staat het afgeladen vol met feestvierders. Het moge duidelijk zijn: vanavond kleurt Katwijk oranje.
1.30 uur: Tot in de late uurtjes is het feest. Nadat de selectie van Katwijk - onder begeleiding van een stoet aan supporters - in een open bus door het dorp is gereden, wacht bij de terugkeer op thuishaven De Krom nog een grote vuurwerkshow. Vervolgens wordt er nog tot 1.00 uur feestgevierd in de kantine. Wanneer het feest er zo'n halfuurtje opzit, begint een veegploeg met het opruimen van de rotzooi. Onder hen ook (de niet helemaal nuchtere) aanvoerder Susan, die net als op het veld het goede voorbeeld geeft. Het einde van een historische dag voor Katwijk.