Krankzinnige ontknoping in Leiden, ZZ pakt landstitel in allerlaatste seconde

ZZ Leiden-captain Marijn Ververs tilt de beker omhoog
ZZ Leiden-captain Marijn Ververs tilt de beker omhoog © Orange Pictures
LEIDEN - De basketballers van ZZ Leiden hebben zich maandagmiddag voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis tot landskampioen gekroond. De formatie uit de Sleutelstad was na een krankzinnige slotfase in een volgepakte Vijf Meihal met 82-81 te sterk tegen het Groningse Donar. De Leidenaren stelden pas 0,3 seconden voor tijd de zege veilig, na een bizarre laatste minuut.
Na de 45-68 overwinning in Groningen van zaterdag moest er op Tweede Pinksterdag een beslissend duel aan te pas komen om te bepalen wie zich de beste ploeg van Nederland mocht noemen. Nadat zowel 'ZZ' als Donar opmerkelijk genoeg hun beide uitduels in het best-of-five-format hadden weten te winnen, was de tussenstand na vier duels 2-2.
Onder het toeziend oog van burgemeester Henri Lenferink en 2.000 anderen leken de gastheren bij het begin van de wedstrijd nog niet helemaal wakker. Waar Leiden aan de ene kant slordig was, toonde Donar zich onder aanvoering van uitblinker Clay Mounce aan de andere kant een stuk effectiever: hij nam liefst achttien van de twintig punten van de Groningers voor zijn rekening in het eerste kwart. De bezoekers leidden na tien minuten basketbal met een 14-20 voorsprong de dans.
ZZ Leiden-captain Marijn Ververs in duel met Andrej Magdevski
ZZ Leiden-captain Marijn Ververs in duel met Andrej Magdevski © Orange Pictures
'We begonnen niet goed. Zeker niet verdedigend', constateert captain Marijn Ververs na afloop. 'We lieten Mounce zomaar twintig punten (achttien, red.) scoren. In de wedstrijd waar het om gaat, kan dat eigenlijk niet gebeuren.' In het tweede kwart leek de formatie van Douglas Spradly het schroom wat van zich af te hebben geworpen. Maar nadat de Leidenaren terug waren gekomen tot 19-22, sloegen de Groningers wederom een groot gat. De noorderlingen liepen uit tot 25-36, maar dankzij een late driepunter van Deion Hammond bleef de schade voor rust beperkt tot 28-36.
Na de onderbreking werd het karwei alleen maar lastiger toen Groningen de marge op dertien punten bracht. Het Leidse publiek scandeerde de basketballers met leuzen zoals 'Ga staan als je voor Leiden bent' naar voren, maar toch bleven de bezoekers de overhand in het duel houden. Ook het derde kwart viel uit in Donars voordeel: 50-60.

Drie driepunters binnen één minuut

Ook in het vierde kwart bleef 'ZZ' aanvankelijk achter de feiten aanlopen. Nadat Groningen de score uitbouwde naar 53-66 en later 61-77, leek het duel gespeeld. Totdat Luuk van Bree zich liet gelden met drie driepunters binnen een minuut tijd. 'Ik maak natuurlijk wel vaak driepunters', lacht de power forward bescheiden. 'Dat is een beetje mijn ding.'
Plots was het geloof op een goede afloop helemaal terug, zeker toen Leiden het verschil terugbracht naar één punt (80-81) en Thomas Rutherford met nog maar 0,3 seconden (!) op de klok mocht aanleggen voor twee vrije worpen. De nummer 42 van ZZ bleef uiterst kalm, benutte beide buitenkansjes en liet de Vijf Meihal ontploffen: 82-81.
Dat Rutherford rustig bleef, was geen verrassing voor Van Bree. 'Tommy schiet na elke training tien minuten lang vrije worpen. Dat heeft zich volledig uitbetaald. Maar deze ontknoping is echt ongelofelijk. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt', besluit de 2,06 meter lange basketballer, die bijval krijgt van zijn aanvoerder Ververs.
'Het was echt zweten de laatste paar minuten en vooral de laatste twee seconden. Bij de worpen van Tommy komt zoveel druk kijken. Het hele seizoen stond op het spel. Als hij ze mist, is het niet zijn schuld hoor', lacht Ververs. 'Hij maakt ze en daar zijn we ontzettend blij mee. Ik heb zoiets als dit nog nooit meegemaakt, zeker niet in een wedstrijd waarin het om een beslissing gaat. Dit is wel de mooiste titel.'