Ekrem Kahya trots op zijn HBS: 'We tonen energie en speelplezier'

Mink Hueting in actie tegen JOS Watergraafsmeer
Mink Hueting in actie tegen JOS Watergraafsmeer © Orange Pictures
DEN HAAG - HBS en JOS Watergraafsmeer hebben elkaar in de eerste wedstrijd van de nacompetitie in evenwicht gehouden. De Hagenaren kwamen laat in de wedstrijd terug van een 0-2 achterstand en verschaffen zich daarmee een degelijke uitgangspositie voor de return aanstaande zondag. 'Als je ziet wat de stand na 75 minuten was, hebben we het goed gedaan', vertelt HBS-trainer Ekrem Kahya.
HBS wekte in de eerste minuten de indruk het initiatief te willen nemen, maar dat vervaagde vrij snel. De eerste vlot lopende aanval van de wedstrijd strandde na twaalf minuten bij Fabian Hilpert. Voor de eerste echte kans moeten we kijken bij JOS Watergraafsmeer. Reggie Schaap speelde zich met een fraaie actie voorbij twee HBS-spelers, maar zag zijn schot eindigen in de handen van Delano Kortstam. 
Na een ruim half uur spelen scoorden de bezoekers wel. Jedsel Markes kon een voorzet van Richmond Bossman wegkoppen, maar de afvallende bal werd door Tim Plemper in de rechterhoek geschoten. HBS reageerde niet veel later op de 0-1 en creëerde via Markes en Sieb Verheul hun grootste kans van de wedstrijd. Ook nog werd een vrije trap van Mink Hueting uit de kruising getikt. 
Aan het begin van de tweede helft nam HBS het heft weer in handen. Na acht minuten lieten de Hagenaren van zich horen, nadat het via Verheul op de paal kopte. HBS vergat in deze aanvallende fase alleen te verdedigen, waardoor invaller Richie Owusu-Ansah de voorsprong van JOS Watergraafsmeer naar 0-2 kon verdubbelen. De doelpuntmaker schoot niet veel later ook nog wild over. 
De thuisploeg kwam op het uur terug in de wedstrijd. Een hoekschop werd teruggewerkt naar Hilpert, die vervolgens met een droge knal het net vond. Een kwartier voor tijd werkte Markes zelfs op het oog de gelijkmaker binnen, ware het niet dat hij dat vanuit buitenspelpositie deed. Invaller Luca van Leeuwen kopte vijf minuten voor tijd wél een raak. HBS verschaft zich door die 2-2 een degelijke uitgangspositie voor in de return.  

Verdiend resultaat

'Op basis van de gehele wedstrijd is dit meer dan verdiend', vertelt trainer Kayha. 'Mijn ploeg verdient wel een compliment voor de manier waarop ze bleven geloven en we zijn teruggekomen tot 2-2.' Kahya merkt daarbij wel op dat ze de twee tegentreffers zo goed als hebben weggegeven aan JOS Watergraafsmeer, 'zonder die ploeg tekort te doen, want ze spelen het goed uit'.
Kahya vervolgt: 'Tegen een ploeg die zo defensief is ingesteld en loert op de counter, moet je gewoon op voorsprong komen. Dat gebeurt niet en waar iedereen misschien verwacht dat het na de 0-2 de verkeerde kant op gaat, denk ik dat we onze rug goed gerecht hebben.' Vlak voor de 0-2 schoot HBS nog op de paal. 'Het is eigenlijk om gek van te worden', lacht de trainer.

Energie en speelplezier

'Deze wedstrijd staat los van de posities op de ranglijst van de competitie', zegt Kahya. 'Je ziet dat JOS Watergraafsmeer veel ervaring in het team heeft en dat wij daartegenover veel energie, speelplezier en spelvreugde leggen. Dat gaat nou eenmaal gepaard met fouten en die hebben wij toch ingecalculeerd.' Toch blijft de trainer trots op zijn ploeg: "Ik ga ze binnen gewoon nog complimenten geven.'
Kahya zag wat verbeterpunten voor in de return. 'We moeten wat rustiger en geduldiger worden in de eindfase om de kansen nog groter te maken. Verder moeten we er gewoon voor zorgen dat de restverdediging op orde is en gewoon op voorsprong komen. Ik denk dat je een hele andere wedstrijd krijgt als je tegen deze ploeg op voorsprong komt.'

Zondag de return

HBS en JOS Watergraafsmeer beginnen zondag dus praktisch gezien weer op nul. Om de promotiedroom in leven te houden zal er dus gewonnen moeten worden in Amsterdam. De aftrap is om 14.00.