VVSB moet week wachten en treft dan SteDoCo of TEC in nacompetitie

VVSB-middenvelder Ian van Otterlo in actie tegen DOVO
VVSB-middenvelder Ian van Otterlo in actie tegen DOVO © Orange Pictures
NOORDWIJKERHOUT - VVSB uit Noordwijkerhout speelt in de halve finale van de nacompetitie om promotie naar de tweede divisie tegen SteDoCo of TEC. De wedstrijden vinden op woensdag 14 en zaterdag 17 juni plaats. Dat is de uitspraak van de KNVB naar aanleiding van Barendrecht-gate.
De Rijnmond-club verloor vorige week zaterdag met opzet van GVVV, om zo een plaats in de playoffs veilig te stellen. De KNVB vindt het gedrag van de derdedivisieclub onsportief en geeft de ploeg daarom vier punten in mindering. Barendrecht gaat niet in protest tegen de straf. Het is onbekend of het eveneens gedupeerde Sparta Nijkerk beroep aantekent.
Sparta Nijkerk was namelijk de grote verliezer van de gang van zaken en tekende bij de KNVB protest aan. Alleen de club vist nu zelf achter het net; Barendrecht krijgt namelijk vier punten in mindering in de reguliere eindstand, waardoor ze zakken naar de vijfde plaats in de competitie. SteDoCo wordt de nieuwe nummer drie achter kampioen ACV en periodetitelwinnaar GVVV. Die derde plaats geeft recht op nacompetitievoetbal.

Drie goals in slotfase

In eerste instantie moest Barendrecht vorige week zaterdag winnen om de nacompetitie te bereiken, maar door uitslagen op andere velden wisten de spelers dat ze in de laatste vijf minuten juist moesten verliezen van GVVV om er zelf voordeel uit te halen. Er werd open huis gehouden en de Veenendalers scoorden drie keer in de slotfase, waardoor die ploeg met 4-3 won en de laatste periodetitel veroverde. Sparta Nijkerk greep mis bij de strijd om de derde periodetitel door de overwinning van GVVV.
Kampioen ACV schreef de tweede periodetitel op haar naam. Omdat de lijstaanvoerder automatisch promoveert, gaat de periodetitel naar de hoogst genoteerde ploeg op de ranglijst zonder periodetitel. Dat was Barendrecht.

Hercules of GVVV

In de reglementen van de KNVB staat volgens Sparta Nijkerk dat je niet opzettelijk mag verliezen. Een week na het incident ging de voetbalbond mee in de lezing van de Gelderlanders en kreeg Barendrecht vier punten in mindering. De eigenlijke nummer vier SteDoCo en nummer vijf FC Rijnvogels uit Katwijk klimmen daardoor een plaatsje. Voor SteDoCo heeft het als extra voordeel dat ze de nacompetitie ingaan en woensdag spelen tegen TEC om een plek in de halve finale.
VVSB uit Noordwijkerhout wist al een plekje te bemachtigen bij de laatste vier en moest afwachten wie de tegenstander wordt. Nu de KNVB een uitspraak heeft gedaan, lijkt de ploeg volgende week woensdag de eerste nacompetitiewedstrijd tegen TEC of SteDoCo te moesten spelen. Zaterdag 17 juni zal de return zijn. De winnaar van dat duel gaat naar de finale tegen Hercules of GVVV.

HBS en RKAVV uitgeschakeld

Verder werd maandag bekend hoe de vrijgekomen plaats van OFC in de derde divisie wordt opgevuld. De Oostzaners stoppen deze zomer met hun zondagtak waardoor er op het vierde voetbalniveau ruimte is voor een extra ploeg.
De twee verliezend finalisten van de nacompetitie spelen tegen elkaar om die overgebleven plek. HBS en RKAVV komen daarvoor niet meer in aanmerking. Beide ploegen verloren afgelopen weekend hun wedstrijd en zijn uitgeschakeld.