Sportnieuws | ZZ Leiden verliest van Oostende en moet beslissend duel spelen

ZZ Leiden-speler Luuk van Bree na een dunk
ZZ Leiden-speler Luuk van Bree na een dunk © Orange Pictures
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

ZZ Leiden verliest van Oostende en moet beslissend duel spelen

ZZ Leiden is er zondagmiddag niet in geslaagd de finalereeks om de BNXT Cup met winst af te sluiten. Het Belgische Filou Oostende bleek de hele wedstrijd te overheersen. De eindstand werd 63 – 78.
In de eerste wedstrijd in de BNXT finalereeks werd door ZZ Leiden met nog 66-79 gewonnen. Dinsdag heeft ZZ Leiden nog een kans in de derde wedstrijd bij de Belgen. Mocht Leiden dinsdag de finale winnen schrijft het historie. Want nooit eerder is het een Nederlandse club gelukt om drie titels in een jaar te winnen.

Team JAJO tweede tijdens etappe Ocean Race

Bij de Ocean Race kwam in de VO65-klasse de Nederlandse boot van Team JAJO van de Haagse schipper Jelmer van Beek als derde binnen in Den Haag. De zege ging naar WindWhisper Racing Team voor Mirpuri/Trifork Racing. De boot van Van Beek had ruim 20 minuten meer nodig om de etappe van Aarhus naar Den Haag te voltooien.
De boten in de VO65-klasse varen alleen de drie 'Europese' etappes en gaan niet de hele wereld rond zoals de boten in de IMOCA-klasse. Team JAJO staat in het klassement tweede met 9 punten, drie minder dan WindWhisper Racing.

Koning schudt handen van winnaars Ocean Race-etappe

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren bij de finish van de Ocean Race in Den Haag. Het koninklijke echtpaar feliciteerde na afloop de winnaars van 11th Hour Racing Team. Op de boot van Team Malizia, met Zoetermeerse Rosalin Kuiper aan boord, voeren ze vervolgens de haven van Scheveningen binnen.

Tennisster Rus wint in Spanje tweede titel van 2023

Arantxa Rus uit Monster heeft het kleine WTA-toernooi in La Bisbal d'Empordà op haar naam geschreven. De 32-jarige tennisster was in twee sets te sterk voor de Hongaarse Panna Udvardy, de nummer 97 van de wereld: 7-6 (2) 6-3.
Door het bereiken van de finale op het Spaanse graveltoernooi had de beste tennisster van Nederland zich al verzekerd van een terugkeer in de mondiale top 100.

Eerste boot Ocean Race vaart Scheveningse haven binnen

Het Amerikaanse 11th Hour Racing Team heeft de zesde etappe van de Ocean Race van Aarhus naar Den Haag gewonnen. Het team van schipper Charlie Enright kwam als eerste over de streep voor de kust van Den Haag. Het hield het Zwitserse Holcim en Team Malizia, met aan boord onder meer de Nederlandse Rosalin Kuiper, achter zich. Die boot werd derde
Met de derde etappezege op rij is 11th Hour Racing Team uitgelopen in het klassement. De leider heeft nu 33 punten, gevolgd door Holcim (31) en het Duitse team Malizia (27). Eind juni eindigt de zevende en laatste etappe in Genua.

Hagenaar Nathan Aké wint Champions League

Voetballer Nathan Aké uit Den Haag heeft met Manchester City de Champions League gewonnen. De Engelse club was in de finale met 1-0 te sterk voor het Italiaanse Internazionale. Aké begon in de basis en speelde de hele wedstrijd. Bij Inter bleef Stefan de Vrij uit Ouderkerk aan den IJssel op de bank.
Manchester City zette met de winst de kroon op het werk, door dit seizoen de zogenoemde 'treble' binnen te halen. De nationale titel, de beker, de grootste Europese competitie. Het is een prestatie waartoe in het verleden slechts de grootste clubs van het continent in staat waren. City had ook nog de (nationale) League Cup kunnen winnen, maar die ging naar het Manchester United van trainer Erik ten Hag.

Jesse Reinders volgend seizoen in actie voor Quick Boys

Noordwijker Jesse Reinders speelt volgend seizoen voor Quick Boys. De twintigjarige middenvelder komt over van ADO Den Haag en speelde afgelopen seizoen drie wedstrijden voor de Haagse profclub. Reinders tekent voor een jaar met de eenzijdige optie voor een tweede seizoen.
Jesse Reinders bij zijn presentatie bij Quick Boys
Jesse Reinders bij zijn presentatie bij Quick Boys © Quick Boys

Erik Falkenburg gaat spelen voor amateurs van Swift

Erik Falkenburg speelt volgend seizoen voor de zaterdagamateurs van Swift. Dat meldt de Amsterdamse club. De Leidse middenvelder wordt daarnaast ook trainer van de jeugd bij de hoofdstedelingen. Hij zal zich daarbij toeleggen op specifieke tactische begeleiding, scouting, videoanalyse, spelersopleidingsplannen en performance training.
Roda JC Kerkrade was de laatste club van de oud-prof die meer dan driehonderd wedstrijden in de eredivisie speelde. Daarnaast kwam hij uit voor Willem II, AZ, Sparta Rotterdam, NEC, Go Ahead Eagles, NAC Breda en ADO Den Haag.

Tes Schouten scherpt Nederlands record wéér aan

Zwemster Tes Schouten heeft voor de derde keer dit jaar het Nederlands record op de 200 meter schoolslag aangescherpt. De 22-jarige atlete uit Bodegraven kwam bij de NK langebaan in Amersfoort tot een tijd van 2.21,71. Daarmee haalde ze een halve seconde af van de toptijd (2.22,21) die ze in april in Eindhoven zwom.
Eerder dit jaar tikte Schouten in het Franse Saint-Germain-En-Laye aan in 2.23,28, waarmee ze ook al sneller was dan ooit tevoren en voor het eerst onder de olympische limiet van Parijs (2.23,91) dook. Schouten bereidt zich voor op de WK in het Japanse Fukuoka, van 14 tot en met 30 juli.

Vrouwentak ZZ Leiden debuteert in eredivisie

De dames van basketbalclub BS Leiden spelen volgend jaar in de eredivisie. Zorg en Zekerheid wordt net als bij de herenafdeling de hoofdsponsor. De selectie van de vrouwenploeg moet in de komende maanden vorm krijgen. De bedoeling is dat jonge talentvolle speelsters een plek krijgen in het team van Richard den Os, die eerder als assistent van de mannen actief was bij ZZ Leiden.

Drinkwater en zonnebrandcrème bij Ocean Race in Scheveningen

Mensen die zondag de aankomst van de Ocean Race in de haven van Scheveningen komen bekijken, kunnen daar gratis drinkwater tappen. Ook is er zonnebrandcrème beschikbaar bij de EHBO-post. Via omroepinstallaties krijgen bezoekers te horen dat ze goed moeten drinken en beschutting moeten zoeken. De gemeente en de organisator nemen die maatregelen vanwege de verwachte hitte. Ze weten niet precies hoeveel mensen voor de zeilrace naar Scheveningen komen, maar ze houden rekening met veel bezoekers.
De Ocean Race is een van de grootste zeilwedstrijden ter wereld. De editie van dit jaar begon in januari in het Spaanse Alicante. Daarna voeren de zeilschepen naar Kaapverdië, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten. Afgelopen donderdag vertrokken de boten vanuit Denemarken naar Scheveningen. De eerste schepen komen waarschijnlijk zondag rond 14.00 uur aan.

ZZ Leiden naar finale BNXT League

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich op woensdagavond verzekerd van een plek in de finale van de BNXT play-offs. Spirou Basket Charleroi werd met 71-58 verslagen in de Vijf Meihal. Dit was na de 67-86 overwinning van maandag meer dan genoeg voor de Leidse basketballers.
Het is de derde finale van dit seizoen voor ZZ na de eindstrijd om de beker en landstitel. De ploeg zal het opnemen tegen Filou Oostende, de kampioen van België, met de eerste wedstrijd op vrijdag. Zondag om 15.00 uur vindt de confrontatie plaats in de Vijf Meihal.

Marengo vertrekt bij FC Lisse

Na een periode van twee jaar hebben FC Lisse en Ludcinio Marengo besloten om uit elkaar te gaan. De 31-jarige aanvaller kwam in september 2021 bij de club en speelde een verdienstelijk eerste seizoen. Vanwege een knieblessure kon hij het afgelopen jaar niet de volle negentig minuten spelen.

Lerin Duarte naar VV Noordwijk

Tweededivisieclub VV Noordwijk kan volgend seizoen beschikken over Lerin Duarte. De middenvelder trainde afgelopen seizoen een aantal keer mee bij de club en dat beviel beide partijen goed. De 32-jarige Rotterdammer speelde tot afgelopen winter bij ASWH.
Als profspeler speelde hij voor onder meer Ajax, Heracles Almelo, NAC Breda, Sparta, Heerenveen en Aris Saloniki. Duarte kwam tot 217 wedstrijden in het betaald voetbal.

ZZ Leiden deelt eerste klap uit in halve finale BNXT League

ZZ Leiden heeft maandagavond de eerste wedstrijd van de halve finale tegen Spirou Basket Charleroi uit in België gewonnen. Woensdag komen de Belgen op bezoek in de Vijf Meihal in een poging de achterstand goed te maken. De voorsprong van Leiden bedraagt 19 punten. De tussenstand is 67-86 in het voordeel van de Leidse ploeg. De tweestrijd gaat over wedstrijden waarna de winnaar naar de finale gaat.