Welke ADO-spelers gingen Tyrese Asante en Hugo Wentges voor in Jong Oranje?

Wentges en Asante in het shirt van ADO Den Haag
Wentges en Asante in het shirt van ADO Den Haag
DEN HAAG - Deze week zijn ADO Den Haag-spelers Hugo Wentges en Tyrese Asante op pad met Jong Oranje. Ook Finn van Breemen, die deze zomer van Den Haag naar Basel verkaste, is van de partij. Wie gingen deze drie voor in de afgelopen jaren? Wanneer debuteerden ze voor de beloften van het Nederlands elftal en waar zijn ze nu? In dit artikel zetten we de spelers met een ADO-verleden, die de afgelopen vijf jaar voor Jong Oranje zijn geselecteerd, op een rij.

Milan van Ewijk

Debuut Jong Oranje: 25 maart 2022 tegen Jong Bulgarije
Debuut ADO: 4 augustus 2019 tegen FC Utrecht
Het verhaal van Milan Van Ewijk leest als een soort sprookje. De rechtsback vertrok op zijn vijftiende uit de jeugdopleiding van Feyenoord om voor amateurclub Excelsior Maassluis te gaan spelen. Bij de tweededivisionist ontwikkelde de geboren Amsterdammer zich zodanig dat hij opgepikt werd door ADO. In Den Haag beleefde de verdediger zijn definitieve doorbraak in het Nederlands voetbal. Na 46 duels in het groengeel en een kort uitleenbuurt aan SC Cambuur tussendoor, vertrok Van Ewijk wederom naar het hoge noorden om voor SC Heerenveen te gaan voetballen.
Daar maakte Van Ewijk een dusdanige indruk dat hij voor het eerst werd opgeroepen voor Jong Oranje. Hij debuteerde onder voormalig bondscoach Erwin van de Looi tegen Jong Bulgarije en maakte gelijk de negentig minuten vol. Afgelopen zomer verkaste Van Ewijk voor ruim 4,5 miljoen euro naar Coventry City, dat uitkomt op het tweede niveau van Engeland. ADO pikte door een clausule ook een graantje mee van de transfer. Zo'n 900.000 euro kon worden bijgeschreven op de Haagse rekening. Van Ewijk heeft tot nu toe vijf wedstrijden gespeeld voor zijn nieuwe club in Engeland en beleefde al snel een hoogtepunt. Tegen Watford scoorde hij zijn eerste goal voor Coventry, met een vrije trap.
Milan van Ewijk
Milan van Ewijk © OrangePictures

Finn van Breemen

Debuut Jong Oranje: Nog niet gemaakt
Debuut ADO: 5 juni 2022 tegen FC Emmen
Een debutant in de selectie van Jong Oranje: Finn van Breemen. De in Pijnacker geboren verdediger heeft vorig seizoen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt bij ADO. Die ontwikkeling is beloond met een transfer naar het Zwitserse FC Basel én een plek in de selectie van Jong Oranje dus. Van Breemen begon bij DHC in Delft met voetballen, waarna hij al op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van ADO terechtkwam. Hij doorliep vele jeugdelftallen en speelde uiteindelijk en jaar in het eerste elftal, waarin hij tot 22 duels kwam.
Hoewel de centrale verdediger het niet van zijn rendement moet hebben, heeft hij toch al zijn visitekaartje afgegeven in Zwitserland. Van Breemen maakte in zijn derde wedstrijd voor Basel al een goal en gaf een assist. Voor Jong Oranje heeft de 20-jarige nog geen minuten gemaakt, hij bleef afgelopen vrijdag tegen Moldavië op de bank.
Finn van Breemen
Finn van Breemen © Soccrates Images/Angelo Blankespoor

Gervane Kastaneer

Debuut Jong Oranje: 15 november 2016 tegen Jong Portugal
Debuut ADO: 4 februari 2015 tegen FC Twente
Voor Gervane Kastaneer ligt zijn Jong Oranje-tijd alweer een poos achter hem. De buitenspeler kwam in 2016 en 2017 vier keer uit voor Jong Oranje, maar koos uiteindelijk voor een interlandcarrière bij het nationale elftal van Curaçao. Hij speelde tot nu toe 11 interlands voor het eiland, waarvan zijn laatste in juni van dit jaar. De in Rotterdam geboren aanvaller speelt in clubverband sinds enkele dagen voor de Spaanse derdeklasser CD Castellón, waar de Nederlandse Dick Schreuder nu eindverantwoordelijke is.
Voor ADO Den Haag speelde Kasataneer tussen 2015 en 2017 dertig duels. Zijn laatste wedstrijd voor ADO was in januari 2017, tegen zijn latere werkgever PEC Zwolle. In dat duel liep hij een oogblessure op, die hem een transfer naar de Bundesliga kostte én voor Kastaneer een streep zette door de oefeninterlands van Jong Oranje tegen Finland en Portugal in maart 2017.
Welke ADO-spelers gingen Tyrese Asante en Hugo Wentges voor in Jong Oranje?
Welke ADO-spelers gingen Tyrese Asante en Hugo Wentges voor in Jong Oranje?

Indy Groothuizen

Debuut Jong Oranje: 12 oktober 2018 tegen Jong Letland
Debuut ADO: 8 april 2018 tegen FC Utrecht
Doelman Indy Groothuizen zat, na zijn periode bij FC Emmen, een half jaar zonder club. In januari 2023 tekende hij voor Akademisk BK op het derde niveau van Denemarken. Groothuizen heeft al eerder in Denemarken gespeeld, bij Vejle BK en FC Nordsjaelland. Aan die laatste club werd hij door Ajax uitgeleend voordat hij in augustus 2017 definitief vertrok, naar ADO Den Haag.
De keeper begon aanvankelijk bij Jong ADO, maar maakte in april 2018 alsnog zijn officiële debuut voor het eerste elftal van toenmalig trainer Alfons Groenendijk. In een spektakelstuk tegen FC Utrecht werd het toen 3-3. Namens Jong Oranje stond de doelman een half jaar later voor het eerst onder de lat. Tegen de leeftijdsgenoten van Litouwen hield hij in oktober 2018 de nul, net zoals in zijn tweede wedstrijd voor Jong Oranje tegen Oekraïne. Verder dan die twee jeugdinterlands kwam Groothuizen echter niet.
ADO-doelman Indy Groothuizen tijdens een training van Jong Oranje.
ADO-doelman Indy Groothuizen tijdens een training van Jong Oranje. © Soccrates Images

Crysensio Summerville

Debuut Jong Oranje: 15 november 2021 tegen Jong Bulgarije
Debuut ADO: 31 augustus 2019 tegen VVV Venlo
De jongen die hij in Nederland was, is een man geworden in de Premier League en hij is pas 21 jaar. Crysensio Summerville zal in Den Haag vooral worden herinnerd als een grillige rechtsbuiten. De Rotterdammer maakte zijn officiële debuut voor Jong Oranje in november 2021 tegen Jong Bulgarije. Dat betrof echter een invalbeurt van slechts een minuut. Pas in zijn tweede duel, tegen Jong Gibraltar, kon Summerville zich echt laten zien in het oranje. Hij deed ruim zeventig minuten mee en maakte één van de zeven goals voor Jong Oranje.
De huidige Leeds United-speler speelde in het verleden ook voor alle andere jeugdteams van Oranje, behalve de Onder-15. Met Oranje Onder-17 werd Summerville in 2018 Europees Kampioen. De oud-jeugdspeler van Feyenoord werd door die club in 2019 aan ADO verhuurd. Hij kwam tot 22 duels voor de Hagenaars waarin hij twee goals maakte en drie assists gaf. Nadat de huurperiode in mei 2020 voorbij was, vertrok Summerville in september van dat jaar definitief uit Nederland. Leeds United nam hem voor anderhalf miljoen euro over van Feyenoord. Summerville maakte indruk bij de beloftes van Leeds en mocht in september 2021 zijn debuut in de Premier League maken tegen Newcastle United. Inmiddels heeft de buitenspeler al ruim veertig wedstrijden voor het eerste van Leeds United gespeeld. Hoogtepunt was zijn winnende goal uit tegen Liverpool in oktober 2022.
Crysensio Summerville
Crysensio Summerville © OrangePictures

Dani van den Heuvel (jeugdspeler)

Debuut Jong Oranje: Nog niet gemaakt
Debuut ADO: Niet gemaakt
Dani van den Heuvel stond twee keer op het veld met de hierboven genoemde Summerville, namens Leeds Onder-21. De in Delft geboren keeper liep in zijn eerste jaren als voetballer rond op het jeugdcomplex van ADO Den Haag, maar maakte op zijn zestiende de overstap naar de Ajax-jeugd. Dat hij in dit lijstje staat is bijzonder te noemen, omdat Van den Heuvel in juni 2022 betrokken raakte bij een zwaar auto-ongeluk. De doelman brak, tijdens een trainingskamp van Oranje Onder-19, op twee plaatsen zijn nek en er werd gevreesd voor verlamming.
De goalie deed er echter alles aan om weer de oude te worden en dat lukte. Een half jaar na het incident kon hij weer onder de lat staan. Zijn strijdlust is nu beloond met een plek in de selectie van Jong Oranje. Wedstrijden in clubverband speelt hij nog altijd voor de beloften van Leeds, maar hij zat ook al een aantal keer op de bank bij het eerste elftal.
Dani van den Heuvel als keeper van Jong Oranje
Dani van den Heuvel als keeper van Jong Oranje © Orange Pictures

Joshua Zirkzee (jeugdspeler)

Debuut Jong Oranje: 8 oktober 2021 tegen Jong Gibraltar
Debuut ADO: Niet gemaakt
Joshua Zirkzee schopte het weliswaar nooit tot het eerste elftal bij ADO, maar hij is wél belangrijk geweest voor Jong Oranje. De spits doorliep alle jeugdelftallen van Oranje en was voor elk van die teams trefzeker. Bij Jong Oranje maakte hij in negentien interlands zeven doelpunten. Zirkzee is niet alleen de man met de meeste interlandgoals in deze lijst, maar ook de enige met een Champions League-titel op zijn naam bij Bayern München.
In het seizoen 2019/2020 deed hij weliswaar maar vier minuten mee in het toernooi tijdens de groepsfasewedstrijd tegen Tottenham, maar Bayern München won dat jaar wel de cup met de grote oren. Na meerdere huurperiodes is Zirkzee inmiddels permanent vertrokken bij Bayern. Hij staat sinds augustus 2022 bij Bologna onder contract. Afgelopen seizoen speelde hij 21 duels voor die club waarin hij twee goals maakte. Dit seizoen staat de teller in Italië al na vier wedstrijden op twee.
Joshua Zirkzee
Joshua Zirkzee © OrangePictures

Denso Kasius (jeugdspeler)

Debuut Jong Oranje: 3 juni 2022 tegen Jong Moldavië
Debuut ADO (O17): 28 oktober 2017 voor onder-17 tegen leeftijdsgenoten van Feyenoord
Delftenaar Denso Kasius speelde net als Zirkzee nooit voor het eerste elftal van ADO, maar wél voor Bologna en Jong Oranje. Nog een overeenkomst met iemand die eerder is genoemd in deze lijst: Kasius en Van Breemen begonnen hun voetballoopbaan allebei bij DHC. Na zijn tijd bij DHC speelde de nu 20-jarige Kasius voor acht(!) verschillende clubs. Hij ging van Delft naar de jeugd van Sparta, Feyenoord, ADO en FC Utrecht. In de Domstad speelde hij zeven wedstrijden voor Jong FC Utrecht, waarna hij op huurbasis naar FC Volendam vertrok. Na een goed jaar in Volendam, begon de rechtsback aan zijn buitenlandse avontuur.
Begin 2022 vertrok hij naar Bologna, waar hij op de radar van Jong Oranje verscheen. Erwin van de Looi liet Kasius in juni 2022 invallen tegen de generatiegenoten van Moldavië. Hij kwam nota bene in het veld voor Milan van Ewijk. Een paar dagen later speelde de verdediger ruim zeventig minuten mee en gaf hij een assist tegen Jong Gibraltar. Zijn laatste wedstrijd voor Jong Oranje speelde Kasius tegen Roemenië. Afgelopen zomer keerde de vleugelverdediger terug in Nederland. AZ nam hem voor drie miljoen over van Bologna.
Denso Kasius aan de bal namens Jong Oranje
Denso Kasius aan de bal namens Jong Oranje © Orange Pictures

Hugo Wentges

Debuut Jong Oranje: 7 juni 2022 tegen Jong Gibraltar
Debuut ADO: 25 januari 2022 tegen Excelsior
Dan zijn we aangekomen bij de spelers van het huidige ADO. Hugo Wentges heeft de laatste anderhalf jaar zijn sporen verdiend als eerste doelman van ADO. Dat levert hem niet alleen steun van het Haagse publiek op, maar ook voor de tweede keer een oproep voor Jong Oranje. De boomlange doelman speelde enkele interlands voor jeugdelftallen. Eentje voor Oranje Onder-16, eentje voor onder 18 en vorig jaar juni voor Jong Oranje. Ook in Den Haag doorliep hij meerdere jeugdelftallen voordat hij bij het eerste terechtkwam.
Zijn debuut voor ADO maakte Wentges in januari vorig jaar, tegen Excelsior. Een tegenstander waar hij verder weinig mooie herinneringen aan bewaard. De keeper liet eerdere deze maand aan Omroep West weten dat hij vol vertrouwen meereisde met de ploeg van Michael Reziger. Tegen Moldavië afgelopen dinsdag zat hij echter op de bank, samen met Finn van Breemen.
Hugo Wentges
Hugo Wentges © Angelo Blankespoor

Tyrese Asante

Debuut Jong Oranje: Nog niet gemaakt
Debuut ADO: 8 augustus 2021 tegen Jong Ajax
Wie ook geen speeltijd kreeg tegen Moldavië was Tyrese Asante. Er was zelfs geen plek op de bank voor de verdediger. De in Den Haag geboren en getogen Asante begon zijn carrière in de jeugdopleidingen van Feyenoord en Sparta. Op zijn zeventiende zocht hij het dichter bij huis en ging hij bij HC & CV Quick voetballen.
Na drie jaar op Sportpark Nieuw Hanenburg pikte ADO Den Haag de multifunctionele Asante op. In augustus 2021 maakte hij zijn debuut voor ADO tegen Jong Ajax. Asante zal bij Jong Oranje hulp krijgen van Hugo Wentges. 'Als hij moeite heeft met iets zal ik hem helpen, maar ik denk dat het wel goedkomt', vertelde Wentges eerder deze maand nog tegenover Omroep West.
Tyrese Asante
Tyrese Asante © Soccrates Images
Jong Oranje speelt dinsdag om 15.30 uur de vierde EK-kwalificatiewedstrijd, tegen de leeftijdsgenoten van Noord-Macedonië. Hugo Wentges, Finn van Breemen en Tyrese Asante zitten dus bij de selectie voor deze wedstrijd.