Pijnlijke nederlaag VV Katwijk in amateurklassieker: 'Slechtste eerste helft in lange tijd'

De nederlaag is stof tot nadenken voor Rick van der Meer (l), Robbert Susan (m) en Des Kunst (r)
De nederlaag is stof tot nadenken voor Rick van der Meer (l), Robbert Susan (m) en Des Kunst (r) © Orange Pictures
KATWIJK - 'Een ondergrens? Daar zou ik niet van willen spreken. Maar felheid? Daar ontbrak het vandaag wel degelijk aan.' VV Katwijkverdediger Kay Blokland heeft er behoorlijk de pest in. Op Sportpark de Krom leed zijn ploeg een zeldzame thuisnederlaag. SV Spakenburg was in een amateurklassieker met 1-4 te sterk.
'Dit moet wel de slechtste eerste helft zijn die we in lange tijd hebben gespeeld', concludeert Blokland na de kansloze nederlaag tegen de Spakenburgers. Al bij rust stond de regerend landskampioen op een 0-3 achterstand, die in de tweede helft niet meer kon worden hersteld.
'Binnen twee minuten gaven we het helemaal weg. Nu hebben we wel vaker achtergestaan. Waardoor we het idee hadden dat het nog wel goed zou komen. Maar toen in de extra tijd van de eerste helft nog die derde goal viel, was dat een behoorlijk bittere pil.'

Kauwgom onder schoenen

Katwijk speelde de wedstrijd tussen de amateurgrootmachten alsof de spelers kauwgom onder hun schoenen hadden geplakt. 'De Kattukkers' waren niet vooruit te branden en niets leek te lukken.
Maar ondanks de complete offday die de spelers beleefden, zegt Blokland in de tweede helft wel nog hoop te hebben gehad op een goede afloop. 'Op het moment dat je geen hoop hebt, kan je net zo goed in de kleedkamer blijven zitten. En Spakenburg scoorde voor rust toch ook drie keer? Dat kunnen wij dan ook. Het is jammer dat we de 1-4 met 100 kilometer per uur uit een counter tegen kregen, want dan weet je dat het heel lastig wordt.'

Verloren wedstrijd

Blokland doelt hiermee op de beslissende treffer van Sam van Huffel, die in de 78ste minuut een Spakenburgse uitbraak keurig afrondde. Katwijk had ruim tien minuten eerder wel de aansluitingstreffer gemaakt, maar dichterbij kwam de thuisploeg niet.
Sam van Huffel (l) en Ahmed El Azzouti (r) vieren een doelpunt
Sam van Huffel (l) en Ahmed El Azzouti (r) vieren een doelpunt © Orange Pictures
Voor wie het treffen tussen grootmachten Katwijk en Spakenburg extra bijzonder was, was Ahmed El Azzouti. De 33-jarige aanvaller maakte afgelopen zomer de overstap naar 'de Blauwen', nadat hij de afgelopen twee seizoenen het shirt van Katwijk droeg.

Weerzien met oude ploeg

'Vooraf kreeg ik al wat appjes van supporters die hoopten dat ik hun club geen pijn zou doen', lacht El Azzouti. 'Alleen weten zij ook hoe ik ben: ik strijd voor de club waar ik mijn wedstrijden speel. Maar ook van bijvoorbeeld stafleden en oud-teamgenoten kreeg ik berichtjes. Vaak ging het dan niet eens inhoudelijk over de wedstrijd. Iedereen had er vooral heel veel zin in.'
Scoren deed El Azzouti, die in zijn Katwijk-tijd met regelmaat bewees een echte doelpuntenmachine te zijn, zaterdagmiddag niet. Maar met een wissel in de 72ste minuut trok hij in ieder geval wel nog even de aandacht van het Katwijkse publiek. Zijn tijdrekken werd allesbehalve gewaardeerd.

'Ik deed maar alsof'

'Ik deed alsof ik niet zag dat ik naar de kant moest', begint hij zijn beschrijving van het opstootje dat vervolgens met Katwijk-speler Des Kunst ontstond. 'Kunst kon dit natuurlijk niet echt waarderen en gaf me daarom dus een duwtje. ''Lopen klootzak'', riep hij hij. Maar het was allemaal vriendschappelijk, hoor. We liepen gewoon een beetje te dollen.'
Duidelijk na deze wedstrijd is in ieder geval dat er de komende week een hoop werk aan de winkel is voor Katwijk. Volgende week zaterdag staat de derby tegen Quick Boys op het programma. Voor zowel Quick Boys als Katwijk de wedstrijd van het jaar, eentje die niet verloren mag worden.