Sportnieuws | Vrouwen HGC winnen bij seizoensstart, Hijs Hokij pakt supercup

HGC-spits Cecile Pieper rent juichend weg na haar winnende treffer
HGC-spits Cecile Pieper rent juichend weg na haar winnende treffer © Orange Pictures
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Vrouwen HGC beginnen seizoen met overwinning

HGC heeft in de eerste wedstrijd van het seizoen in eigen huis Tilburg verslagen. In Wassenaar werd het 2-1 voor de Gazellen. Cécile Pieper sloeg vlak voor tijd de winnende binnen.
HGC - Tilburg: 2-1
  • 1-0 Rijpstra
  • 1-1 Timmermans
  • 2-1 Pieper

HGC pakt punt, Käppeler maakt winnende voor KZ

De mannen van HGC hebben aan de seizoensouverture een punt overgehouden. Tegen promovendus Laren werd het 3-3. Seve van Ass leek de winnende te maken, maar in de slotminuut kwam de ploeg uit 't Gooi langszij.
Klein Zwitserland-verdediger Aki Käppeler heeft ook in het nieuwe seizoen zijn specialiteit laten zien: scoren. De Amerikaan maakte op bezoek bij Kampong vanaf de strafbalstip het enige doelpunt van de wedstrijd. Het was de eerste overwinning van de Haagse club in Utrecht sinds twintig jaar.
HGC - Laren: 3-3
  • 0-1 Vlasman
  • 1-1 Timmer
  • 1-2 Friederich
  • 2-2 Timmer
  • 3-2 Van As
  • 3-3 Toscani
Kampong - Klein Zwitserland: 0-1
  • 0-1 Käppler

Hijs Hokij wint supercup

IJshockeyclub Hijs Hokij heeft zaterdagavond de zesde Ron Berteling Schaal in haar geschiedenis gewonnen. In de Amsterdamse Jaap Edenhal versloeg de club UNIS Flyers Heerenveen met 6-3, ondanks een 0-2 achterstand aan het begin van de wedstrijd.
Door de winst in de supercup heeft Hijs de eerste prijs van het seizoen binnen. Het was de eerste officiële wedstrijd van de Haagse ijshockeyers sinds het vertrek van coach Chris Eimers. Zijn opvolger Henry Thom begint zijn periode in Den Haag door de overwinning met een prijs.

Handbalsters Velo beginnen Europese campagne met nederlaag

De handbalvrouwen van Venéco/Velo hebben de heenwedstrijd in de European Cup tegen Ankara Yenimahalle zaterdag verloren. In Turkije werd het, na een 15-14 ruststand, uiteindelijk 29-25. Volgende week is in Wateringen de return. Velo moet dan ten minste vijf doelpunten meer maken dan Ankara Yenimahalle om door te gaan naar de volgende ronde.
De eerste helft ging gelijk op, Velo kwam na een dik kwartier zelfs met drie doelpunten voor (7-10). De Turkse tegenstander kwam daarna echter terug tot 10-10, waarna het weer een tijdje gelijk opging en halverwege stond het dus 15-14. Ook in de tweede helft ging het lang gelijk op. Na vijftien minuten liep Ankara Yanimahalle echter uit van 20-19 naar 26-20. Dat verschil was met nog tien minuten te spelen niet meer overbrugbaar.

Vrouwen ZZ Leiden verliezen ook tweede wedstrijd

De dames van ZZ Leiden hebben tegen Triple Threat uit Haarlem de tweede nederlaag van het seizoen geleden. In de Leiden werd het 53-76 voor de bezoekers.
Triple Threat nam direct bij de start van de wedstrijd een voorsprong van zes punten, dat kon ZZ Leiden nog bijbenen, maar vanaf 8-8 liep de ploeg uit Noord-Holland weg. Lang leek Leiden de schade nog tot twintig punten verschil te kunnen beperken, maar in het vierde kwart slechtte Haarlem ook die muur.
ZZ Leiden Dames - Triple Threat: 53-76

ZZ Leiden wint eerste competitieduel

ZZ Leiden is sterk begonnen aan de Nederlands-Belgische competitie. Op bezoek bij de Den Helder Suns won de regerend landskampioen met ruim verschil. Na vierkwarten stond er een eindstand van 65-100 op het scorebord. Bij rust was het verschil nog 'slechts' veertien punten in het voordeel van Leiden (34-48).
Den Helder Suns - ZZ Leiden: 65-100

Hockeydames hdm gelijk, mannen onderuit tegen landskampioen

De dames van hockeyclub HDM zijn het seizoen begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Hurley. Uit een strafcorner was Tessa Beetsma verantwoordelijk voor de Haagse treffer.
De seizoenstart voor de mannen van HDM was minder. Tegen landskampioen Pinoké gingen de Hagenaars met 0-2 onderuit.

Van Vliet stopt als koersdirecteur Amstel Gold Race

Leo van Vliet uit Honselersdijk is in 2026 voor het laatst koersdirecteur van de Amstel Gold Race, de grootste wielerwedstrijd in Nederland. De Westlander is dan dertig jaar de grote baas geweest. De koers krijgt vanaf 2025 in Flanders Classics een nieuwe organisator. Voor een soepele overdracht zwaait hij pas na de wedstrijd in 2026 af.
Van Vliet nam de functie in 1996 over van Herman Krott. 'Toen ik de rol van Herman overnam had hij maar liefst dertig edities van de Amstel Gold Race georganiseerd. Dat aantal nader ik nu ook; 2026 lijkt mij dan ook een prachtig moment om te stoppen, dan heb ik er net als Krott ook dertig op mijn naam staan. Ik ben ongelofelijk trots op de ontwikkeling die we in die drie decennia hebben gerealiseerd.'

Van IJzendoorn wereldkampioen simultaandammen

Dammer Martijn van IJzendoorn is sinds zaterdag de nieuwe wereldrecordhouder kloksimultaan. De inwoner van Wateringen (26) behaalde tegen vijftig tegenstanders een score van 88 procent. Van IJzendoorn nam het wereldrecord over van de Rus Alexander Georgiev, die het in 2015 opnam tegen 45 tegenstanders.
Het is niet zo dat de dammer van alle vijftig deelnemers moest winnen. Voor elk spel dat hij won kreeg hij drie punten, bij gelijkspel één punt en bij verlies nul. Van IJzendoorn won 38 partijen, speelde er 12 remise en verloor geen enkele. Tijdens oefensessies haalde de Wateringer al een score van 73,33 procent en van 85,71 procent.