ADO houdt punt over aan uitwedstrijd tegen FC Eindhoven

Veerman kopt 1-1 binnen tegen Eindhoven | Foto Soccrates Images
Veerman kopt 1-1 binnen tegen Eindhoven | Foto Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. In de Lichtstad stond na 90 minuten een 1-1 eindstand op het scorebord. Oud-ADO-speler Evan Rottier opende namens de thuisploeg de score. Henk Veerman, die vrijdag tegen FC Groningen ook al trefzeker was, was verantwoordelijk voor de gelijkmaker.
Trekt ADO Den Haag de goede lijn van de laatste wedstrijden door tegen FC Eindhoven? Dat was de grote vraag voor het treffen tussen twee clubs die overduidelijk in vorm waren. Al drie wedstrijden op rij wisten de mannen van Darije Kalezic te winnen. Willem Weijs, trainer van FC Eindhoven, was deze competitie zelfs nog ongeslagen met zijn ploeg. Een heuse topper dus, al is het nog vroeg in het seizoen.
In de Lichtstad begon ADO met twee wijzigingen ten opzichte van de met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Groningen. Naast Dhoraso Klas, die de vervanger was van de geblesseerde Lasse Vigen, begon ook doelman Kilian Nikiema in de basis. Hij stond op de plaats van Hugo Wentges, die de komende maanden vanwege een knieblessure uit de roulatie is.

International onder Haagse lat

Het duurde even voor de talentvolle doelman tegen Eindhoven de kans kreeg om te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Pas na twintig minuten moest hij handelend optreden op een schot van Ozan Kökcü, die zijn inzet bijna in de hoek zag verdwijnen. Het was een van de eerste echt gevaarlijke doelpogingen van een wedstrijd, waarin zowel Eindhoven als ADO aftastte in de openingsfase.
Ondanks dat de uitwedstrijd tegen Eindhoven pas het tweede officiële ADO-duel was voor de 20-jarige Nikiema, beschikt hij toch al over opvallend veel ervaring. Als international van Burkina Faso maakte hij al meer dan vier jaar geleden zijn debuut in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Libië. Inmiddels behoort hij tot de vaste selectie van Burkina Faso, waarvoor hij tot dusver drie interlands speelde.
De thuisploeg stond compact en maakte het ADO Den Haag lastig. De rake kopbal van Henk Veerman, die zich vrijdag nog tot matchwinner kroonde tegen Groningen, was na 37 minuten dan ook niet de openingstreffer, maar de gelijkmaker. Evan Rottier had tien minuten eerder de score geopend. Na een goede aanval over de rechterkant kwam de bal voor de voeten van de oud-ADO-aanvaller, wiens schot Nikiema te machtig was.

Een teenlengte te kort

De Haagse gelijkmaker van Veerman was dan wel redelijk uit de lucht komen vallen, het deed de ploeg van Darije Kalezic goed. Eindhoven schrok, terwijl het vertrouwen bij ADO direct leek te groeien. Daryl van Mieghem, aangever bij de 1-1, kwam een teenlengte te kort om een goede voorzet van Henri Koudossou binnen te glijden.
Net als in de eerste helft liep het ook na rust bij beide teams niet echt lekker. ADO had wel iets meer de bal, maar het spel was nog altijd statisch. Jort van der Sande was in zijn Eindhoven-tijd nog uiterst succesvol in het Jan Louwers Stadion, maandagavond sprong hij niet in het oog. Pas na iets meer dan een uur liet hij de meegereisde supporters even van hun stoeltje opveren. Maar net als Henk Veerman vlak daarvoor kon hij de bal net niet voldoende raken.

Hekkensluiter op bezoek

Namens Eindhoven kregen August Priske en Ozan Kökcü tijdens het ingaan van het Haags Kwartiertje twee levensgrote kansen. Tot tweemaal toe was het Nikiema die zijn ploeg op miraculeuze wijze op de been hield. ADO verloor haar grip en zag Rottier vlak voor zijn wissel nog bijna zijn tweede van de avond maken. Zijn kanonskogel vloog centimeters over de lat.
Ook een knal van Van der Sande en een uitstekend schot van Veerman, die zich knap vrij draaide, bleken niet de winnende. De punten werden gedeeld, waardoor ADO na zes wedstrijden de nummer vier blijft van de ranglijst. Aankomende vrijdag komt de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie op bezoek in Den Haag. Het nog puntloze Telstar is dan de tegenstander.

FC Eindhoven - ADO Den Haag: 1-1 (1-1)

  • 23. Rottier
  • 37. Veerman
Opstelling FC Eindhoven: Brondeel, Seedorf, Limouri, Amevor, Dahlhaus, Dorenbosch, Van Doorm, Sas, Sleegers, Rottier, Kokcu
Opstelling ADO Den Haag: Nikiema, Waem, Van Hintum, Asante, Koudossou, Klas, Surmeli, Che, Van der Sande,, Veerman, Van Mieghem
Gele kaart: Sleegers, Amevor
Rode kaart:
Scheidsrechter: Ingmar Oostrom
Lees hier de wedstrijd terug:
94. Afgelopen: De wedstrijd eindigt in 1-1.
91. ADO claimt een penalty, maar Oostrom ziet er niets in.
90. Hamdaoui komt in het veld voor Klas.
89. Van der Sande mag nog een keer aanleggen, maar ziet zijn inzet net naast de goal gaan.
84. Dat had de 2-1moeten zijn van Veerman... Brondeel met een knappe redding.
81. Doelpuntenmaker Evan Rottier gaat van het veld voor verdediger Justin Ogenia.
77. Weer is Eindhoven gevaarlijk, Rottier is echter niet trefzeker.
74. Vlak voor het Haags kwartiertje is het Eindhoven met twee hele grote mogelijkheden. Nikiema houdt ADO met een dubbele redding op de been.
70. Een Haagse corner wordt met de vuisten weggewerkt door Brondeel.
67. De bal is vooral op de helft van FC Eindhoven, maar tot uitgespeelde kansen komt ADO niet.
62. De tweede gele kaart voor FC Eindhoven komt op naam van aanvoerder Amevor.
61. Veerman kopt de bal goed terug op Van der Sande, maar die kan niet uithalen.
58. Goede voorzet van Che, maar Veerman komt er net niet aan.
51. Weer een speler van Eindhoven geblesseerd op de grond. Sven van Doorm kan wel doorspelen.
47. Van Mieghem schiet vanuit een moeilijke hoek de bal in het zijnet.
46. De tweede helft is in gang gezet.
45. Rust in Eindhoven. Het staat 1-1.
45. Diezelfde Sleegers moet nu per brancard het veld verlaten. August Priske vervangt hem.
43. Sleegers komt hard in bij Koudossou en krijgt de eerste kaart van de wedstrijd: geel.
40. Daar was ADO weer. Van Mieghem komt net te laat om de voorzet van Koudossou in te glijden.
37. Het staat gelijk! Henk Veerman kopt een scherp aangesneden vrije trap van Daryl van Mieghem erin!
32. Van der Sande stuurt Van Mieghem diep, maar hij komt niet tot een schot.
26. Bijna 2-0... de bal wordt tot twee keer toe van de Haagse doellijn gehaald.
23. Rottier zet de thuisploeg op 1-0. Na een harde voorzet van Amevor heeft Nikiema geen antwoord op de inzet van de spits.
18. ADO nog altijd onder druk. Nikiema moet zijn eerste redding van de avond verrichten.
17. Waem met een poging van afstand. Zijn inzet gaat over de goal.
15. FC Eindhoven dringt aan, maar komt nog niet tot een echte mogelijkheid.
10. De wedstrijd begint stroef, nog geen grote kansen voor beide ploegen.
4. Asante met de eerste overtreding van de wedstrijd op oud-ADO speler Joey Sleegers.
1. De thuisploeg heeft afgetrapt.