ADO wint op zijn Duits van Emmen en stijgt naar tweede plaats

Daryl van Mieghem besliste vlak voor tijd de wedstrijd in het voordeel van ADO Den Haag
Daryl van Mieghem besliste vlak voor tijd de wedstrijd in het voordeel van ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft op miraculeuze wijze de kraker van FC Emmen gewonnen. Na een vroege 2-0 achterstand kopte Henk Veerman de Hagenaren terug in de wedstrijd. Invaller Malik Sellouki leek ADO vlak voor tijd een punt te bezorgen, totdat Daryl van Mieghem in de 87ste minuut de wedstrijd besliste: 2-3. De Hagenaren klimmen op de ranglijst over zowel Emmen als Willem II heen en zijn nu de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie.
Met FC Emmen trof ADO Den Haag een tegenstander van formaat. Net als ADO behaalde de ploeg van Fred Grim achttien punten uit de eerste negen wedstrijden, waardoor de Emmenaren en Hagenaren de derde en vierde plaats deelden. De winst is dan ook een meer dan welkom voor ADO, omdat het hiermee over zowel Emmen als Willem II is geklommen naar de tweede plaats op de ranglijst.
Tyrese Asante speelde een negatieve hoofdrol in Haags opzicht. Zowel bij de 1-0 als de 2-0 was de 21-jarige verdediger, die afgelopen week nog zijn debuut maakte in Jong Oranje, betrokken. Na gepriegel op de rand van het Haagse zestienmetergebied wilde Asante de bal wegwerken, maar raakte in plaats daarvan een rood-wit been. Emmenaar Piotr Parzyszek haalde niet alleen genadeloos, maar ook trefzeker uit.

Dreun van Emmen

Het was na elf minuten pas het eerste echte schot in de wedstrijd. ADO zakte bij Drents balbezit ver in en kwam in eigen balbezit niet veel dichterbij dan twintig meter van het doel van keeper Jan Hoekstra. Des te pijnlijker was het dan ook dat de 2-0 niet eens voortkwam uit een goed uitgespeelde aanval van Emmen. Asante kreeg de bal tegen zijn hand, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot naar de stip wees.
Kilian Nikiema heeft het nakijken op een schot van Piotr Parzyszek
Kilian Nikiema heeft het nakijken op een schot van Piotr Parzyszek © Soccrates Images
ADO leek aan het begin van de wedstrijd niet geleerd te hebben van een oefenwedstrijd die het vorige week speelde. Terwijl een vijftal spelers tijdens de interlandperiode op pad was met hun club, speelde de rest van de selectie tegen het Belgische SK Beveren. Na onweer en hevige regen werd de wedstrijd bij een 0-1 voorsprong in het voordeel van de bezoekers gestaakt. Toen werd gespeeld in een leeg stadion. Deze vrijdagavond ging het publiek uit zijn dak toen na twintig minuten een comfortabele 2-0 voorsprong in het voordeel van de thuisploeg op het scorebord stond.

Asante blijft achter

Bij ADO lukte het niet echt om Henk Veerman in het spel te betrekken, tot de 25ste minuut. Mohamed Hamdaoui gaf de bal uitstekend voor, waarna de sterke spits alleen nog zijn hoofd ertegenaan hoefde te zetten. Het was het zesde doelpunt van dit seizoen voor ‘de Haagse paling’.
Trainer Darije Kalezic slachtofferde uiteindelijk Tyrese Asante, maar zal in de rust wellicht ook zijn aanvoerder Kürsad Sürmeli even hebben aangesproken op laconiek verdedigen. De kans voor Ben Scholte, die eigenlijk de 3-1 had moeten maken, kwam voort uit het niet meelopen van de Turkse middenvelder. Scholte kreeg alle vrijheid, maar faalde in zijn afronding. Even daarvoor moest Kilian Nikiema met een katachtige redding ook al een derde Drentse treffer voorkomen.

Op jacht naar aansluitingstreffer

ADO probeerde het na rust wel, maar echt op de proef werd doelman Hoekstra niet gesteld. Ook een goede individuele actie van Daryl van Mieghem vloog niet tussen de palen. Nadat de rechtsbuiten vanaf de rechterkant dreigend naar binnen kwam, keek de doelman het kiezelharde schot naast. ADO ging in ieder geval op zoek naar de aanval, getuige ook een wissel van Kalezic met nog een halfuur te gaan. Dhoraso Klas, die afgelopen week het shirt droeg van Suriname, moest plaatsmaken voor Malik Sellouki.
ADO Den Haag-aanvaller Daryl van Mieghem
ADO Den Haag-aanvaller Daryl van Mieghem © Soccrates Images
'Blaffen zonder bijten' was de uitspraak die van toepassing was op het spel van ADO. Het was juist Julius Dirksen, die voor rust ook al dicht bij een doelpunt was, die bijna de beslissende 3-1 maakte. Het scheelde centimeters of hij had zijn voet tegen een gevaarlijke voorzet kunnen zetten. Uit een hoekschop vloog de bal er bijna alsnog in, het zijnet trilde.

Op zijn Duits

Het thuispubliek vierde met nog tien minuten te gaan al feest, maar was even muisstil toen invaller Malik Sellouki in de 83ste minuut als een duveltje uit een doosje tevoorschijn kwam en de gelijkmaker binnentikte. ‘Wat gebeurt hier’, moet menig Emmenaar hebben gedacht in het slot van de wedstrijd. Want de 2-2 bleek niet eens de eindstand.
Op zijn Duits maakte Van Mieghem vlakbij de grens het winnende doelpunt voor ADO. Op gelukkige wijze passeerde hij zijn man, waarna hij uithaalde. Tergend langzaam vloog de bal met een boogje over doelman Hoekstra heen, nadat een Drents been de bal van richting veranderde. Een bijzonder aangename terugreis stond de meegereisde fans daardoor te wachten.

Bomvol programma

De 2-3 winst is voor ADO het begin van een bomvolle periode. 'Ideaal', noemde verdediger Bart van Hintum het vooraf. 'Mits het goed uitpakt natuurlijk.' Niet alleen staat aanstaande maandag al de uitwedstrijd tegen Jong Ajax op het programma. Op vrijdag komt VVV-Venlo op bezoek, waarna ADO een paar dagen later tegen VV Noordwijk de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker hoopt te bereiken.

FC Emmen - ADO Den Haag: 2-3 (2-1)

  • 11. 1-0 Parzyszek
  • 20. 2-0 Vlak (strafschop)
  • 25. 2-1 Veerman
  • 83. 2-2 Sellouki
  • 86. 2-3 Van Mieghem
FC Emmen: Hoekstra; Schouten (77. Te Wierik), Heylen, Dirksen, Burnet; Bernadou, Vlak, Ubbink; Scholte (46. Kieftenbeld), Konings, Parzyszek
ADO Den Haag: Nikiema; Koudossou, Asante (46. Ché), Waem, Van Hintum; Sürmeli, Klas (66. Sellouki), Van der Sande; Van Mieghem, Veerman, Hamdaoui (77. Ideho)
Gele kaart: Scholte, Heylen (FC Emmen) Klas (ADO Den Haag)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Lees hier de wedstrijd terug:
86. 2-3: Het is niet te geloven, maar Daryl van Mieghem passeert met een gelukje zijn man en haalt uit. Via een Drents been vliegt de bal met een boogje over doelman Jan Hoekstra. Het uitvak ontploft. De wedstrijd is omgedraaid.
83. 2-2: Malik Sellouki laat het uitvak ontploffen. Nikiema schiet de bal naar voren, waarna Veerman en Van der Sande doorkoppen. Als een duveltje uit een doosje komt Sellouki tevoorschijn en rondt knap af.
76. Julius Dirksen glijdt bijna de beslissende 3-1 binnen, maar kan er net niet bij. Uit een hoekschop vliegt de bal er bijna alsnog in.
73. Het is 'blaffen zonder bijten' wat ADO Den Haag laat zien. De Hagenaren zoeken wel de aanval, maar creëren geen écht grote kansen. Ook FC Emmen krijgt weinig grote mogelijkheden.
57. Daryl van Mieghem probeert het van afstand na een goede individuele actie, maar ziet zijn schot naast het doel van keeper Jan Hoekstra vliegen.
47. Kilian Nikiema wil een bal klemmen, maar ziet hem terug het veld in kaatsen. Bart van Hintum helpt zijn doelman uit de brand.
46. ADO Den Haag-trainer Darije Kalezic heeft Tyrese Asante, die zowel bij de 1-0 als de 2-0 betrokken was, naar de kant gehaald. Justin Ché is zijn vervanger.
45. Rust: 2-1.
44. Ben Scholte had de 3-1 op zijn schoen, maar schiet voorlangs. Hij kon de bal meekrijgen, omdat Kürsad Sürmeli de Emmenaar uit het oog verloor en vergat mee te lopen.
38. Kilian Nikiema pareert een schot van Julius Dirksen met een uitstekende redding. ADO geeft de Emmenaren veel ruimte door eigen fouten.
37. Henri Koudossou dribbelt met de bal het hele veld over tot aan de achterlijn. Het is een knappe actie, die echter wel minder eindigt. De rechtsback puntert de bal bijna het stadion uit.
30. FC Emmen is dreigend. Uiteindelijk is het Robin Schouten die kan uithalen, maar zijn schot vliegt net naast het doel.
25. 2-1: Henk Veerman hoeft alleen nog maar zijn hoofd tegen de bal aan te zetten na een voorzet van Mohamed Hamdaoui. ADO is terug in de wedstrijd.
20. 2-0: Jari Vlak benut een strafschop, nadat Tyrese Asante hands heeft gemaakt in zijn eigen zestienmetergebied. De penalty gaat er dwars door het midden in.
17. Kilian Nikiema gaat in de fout. De doelman werkt een bal laag over de grond weg, dwars door het midden. Gelukkig voor de jonge doelman loopt het met een sisser af.
11. 1-0: Piotr Parzyszek opent de score in het voordeel van FC Emmen. ADO probeert de bal weg te werken, maar in plaats daarvan schiet Asante de bal tegen een rood-wit been. Piotr Parzyszek haalt vanaf de rand van het zestienmetergebied genadeloos hard uit.
8. Een voorzet van Henri Koudossou zorgt voor het eerste Haagse gevaar, maar de bal wordt verwerkt tot hoekschop. De corner levert niks op.
1. Henk Veerman heeft de bal aan het rollen gebracht.
0. Daryl van Mieghem maakte kans op de titel 'Beste speler van de eerste periode', maar moet de eer aan zich voorbij laten gaan. Roda JC-speler Walid Ould-Chikh gaat met de prijs aan de haal.