Oud-prof gelooft in bekerstunt Rijnburgse Boys: 'Er liggen zeker mogelijkheden'

Een pittig duel tussen Robin van der Meer (Rijnsburgse Boys) en Tyronne Owusu (Quick Boys)
Een pittig duel tussen Robin van der Meer (Rijnsburgse Boys) en Tyronne Owusu (Quick Boys) © Orange Pictures
RIJNSBURG - Met bijna tweehonderd wedstrijden in het betaald voetbal weet Robin van der Meer (28) als geen ander hoe het is om als prof op bezoek te moeten bij een amateurclub. Hoe het er andersom aan toegaat, mag de verdediger woensdagavond voor het eerst gaan ervaren. Dan treft hij met Rijnsburgse Boys namelijk voormalig bekerwinnaar FC Groningen.
'Een leuk affiche om te spelen, zeker thuis', noemt Van der Meer het aankomende duel op de Middelmors in Rijnsburg. Of ze daar bij de 'Trots van het Noorden' hetzelfde over denken, met een busrit van ruim twee uur voor de boeg, valt zeer te betwijfelen. 'Ik denk dat Groningen hier niet graag naartoe komt op woensdagavond', voorspelt de Voorburger.
Als oud-speler van achtereenvolgens Go Ahead Eagles, FC Utrecht, Excelsior en Helmond Sport legt Van der Meer uit waarom het voor een profclub als FC Groningen zo lastig is om tegen amateurs te moeten spelen. 'Zij hebben alles te verliezen, wij niks. De druk ligt compleet bij hen. Daarbij zitten ze ook niet in de beste fase van het seizoen.'
Met die laatste opmerking doelt hij op de tegenvallende prestaties van het dit jaar uit de eredivisie gedegradeerde FC Groningen. Het elftal van trainer Dick Lukkien staat na twaalf speelronden in de eerste divisie op een teleurstellende dertiende plek. 'Het is een vervelende competitie, waarin andere dingen worden gevraagd', verklaart Van der Meer het geploeter van de Groningers, volgens hem toch 'kwalitatief één van de beste ploegen'.
Daartegenover staat dat het de Rijnsburgers tot nu toe ook niet bepaald voor de wind gaat. Weliswaar hebben ze in de tweede divisie nu twee keer op rij niet verloren (thuis werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Quick Boys en AFC), de vorig seizoen als tweede geëindigde 'Uien' staan zelfs een plaatsje lager op de ranglijst dan FC Groningen.

Zeven keer een profclub uitgeschakeld

Het verleden leert echter dat Rijnsburgse Boys op voorhand niet per se kansloos is. In de KNVB Beker schakelde het al zeven keer een profclub uit: FC Volendam en FC Emmen (2012-2013), RBC Roosendaal (2008-2009), Fortuna Sittard (2006-2007), BV Veendam (1990-1991), SC Cambuur (1988-1989) en Willem II (1983-1984). Het grootste succes boekte Rijnsburg tien jaar geleden, toen het in de achtste finales thuis verloor van PSV (0-4).
Over het strijdplan tegen FC Groningen is de linksbenige Van der Meer duidelijk: 'We moeten ze niet in de kaart spelen door hoog druk te zetten en heel veel ruimte achter ons te laten. Die gasten zijn superfit, ze trainen zes tot acht keer per week. Dat moeten we niet vergeten. Dus we moeten heel geduldig zijn en onze momenten pakken.'

Bekersprookjes van Spakenburg en VVSB

Wellicht laat zijn ploeg zich ook inspireren door het bekersprookje van competitiegenoot Spakenburg, dat begin dit jaar de halve finales van het bekertoernooi bereikte. Een evenaring van het heroïsche avontuur dat VVSB uit Noordwijkerhout zeven jaar eerder beleefde. 'Daar moeten wij voorlopig nog helemaal niet naar kijken. Het allerbelangrijkste is dat we een positief gevoel aan de wedstrijd overhouden.'
Of het woensdag een heet avondje wordt in Rijnsburg? 'Dat weet ik wel zeker', beweert Van der Meer stellig. 'Als wij ons aan het plan houden dat we hebben, dat goed uit gaan voeren en geduldig blijven, dan denk ik dat er zeker mogelijkheden liggen.'
Acht clubs uit onze regio komen deze week uit in de eerste ronde van het bekertoernooi. Dinsdagavond zijn drie duels live te volgen op 89.3 FM Radio West: Noordwijk - ADO Den Haag, Quick Boys - NAC Breda en FC Lisse - FC Dordrecht. Een dag later worden Katwijk - TEC, Rijnsburgse Boys - FC Groningen en Scheveningen - Hercules ook rechtstreeks uitgezonden op de radio. SJC ontvangt donderdag ten slotte Willem II.
Robin van der Meer dicht Rijnsburgse Boys kansen toe tegen FC Groningen