Den Haag grijpt naast start Tour de France, nieuwe poging in 2026 of later?

De Deen Jonas Vingegaard won dit jaar de Tour de France
De Deen Jonas Vingegaard won dit jaar de Tour de France © OrangePictures
DEN HAAG - De Tour de France start in 2025 in Lille. Den Haag en Rotterdam hadden samen een bid voorbereid om de Grand Départ naar Nederland te halen, maar visten achter het net. De Haagse wethouder van Sport, Hilbert Bredemeijer, toont zich sportief maar vindt het uiteraard jammer. 'We gaan samen met Rotterdam kijken hoe we in de toekomst verder kunnen gaan met ons bid.'
Hiermee blijft de Tour de France in Frankrijk zelf. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten het nieuws eerst te laten bezinken en dan met de gemeente Rotterdam om de tafel te gaan om te bespreken wat ze eventueel met het bid kunnen doen in de toekomst.
De redenen voor de keuze van Lille als startplaats zijn nog niet bekend. 'Het is vers van de pers, dus we hebben nog geen zicht op wat de afwegingen waren.' In het oorspronkelijke plan zou er een proloog door het hart van Rotterdam zijn, gevolgd door een rit van Rotterdam naar Den Haag en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg. Ook had de tour langs Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Rijswijk, Delft, Midden-Delfland en Westland moeten komen.
Topsportevenementen zijn volgens een woordvoerder belangrijk voor een stad als Den Haag, zowel voor de sport zelf als in economische zin. Dergelijke events bergen tenslotte veel mensen op de been. 'Daarom zijn we erg blij dat komende zomer de Tour de France Femmes naar Den Haag komt', zegt de woordvoerder.

Blijdschap over komst Tour de France Femmes

De eerste etappe van de Tour de France Femmes, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, start in Rotterdam en gaat vervolgens via Voorne-Putten, het Westland en Den Haag Zuidwest naar Kijkduin. 'We kunnen hoe dan ook uitkijken naar een mooie sportzomer', besluit de woordvoerder.
Hilbert Bredemeijer was eerder al enthousiast over het feit dat de openingsetappe van de Tour de France Femmes in Den Haag zal eindigen. 'Het is voor het eerst dat deze wedstrijd buiten Frankrijk begint', zegt Bredemeijer. 'En het is geweldig voor onze stad dat de eerste etappe door Den Haag gaat en eindigt in Kijkduin.'