Transferdeadline bij ADO: mogelijk vertrek van speler en azen op komst middenvelder en verdediger

Technisch directeur van ADO Den Haag, Joris Mathijsen
Technisch directeur van ADO Den Haag, Joris Mathijsen © Soccrates Images
DEN HAAG - Vuurwerk in de laatste uren dat de transfermarkt open is, dat belooft ADO Den Haag-trainer Darije Kalezic. Al houdt hij een slag om de arm: 'Het kan een sterretje zijn, een duizendklapper maar ook een raket.' Het is echter wel duidelijk wat volgens hem absoluut nodig is om kans te maken op promotie naar de eredivisie: twee spelers, een verdediger en een middenvelder.
De winterse transfermarkt, die open is tot donderdagavond 23.59 uur, heeft ADO tot nu toe twee spelers opgeleverd. De ervaren doelman Nick Marsman is gekomen om het keepersprobleem op te lossen en aanvaller Alex Schalk is aan de selectie toegevoegd als extra aanvallende impuls.
Beide spelers zijn ouder dan dertig en dat is een bewuste keuze. Kalezic wil ervaring aan zijn selectie toevoegen omdat het gebrek daaraan in zijn ogen de eerste seizoenshelft punten heeft gekost. 'Het elftal is dit seizoen in ontwikkeling', verklaart de trainer. 'Ze zijn nu aan een volgende stap toe. Om die stap te maken moet er wel wat kwaliteit en ervaring bij.'

Asante moet blijven

De 25-jarige Jari Vlak lijkt een uitzondering in dit beleid. De middenvelder komt zeer waarschijnlijk donderdag over van FC Emmen. De Volendammer speelde daar dit seizoen alle wedstrijden als basisspeler en deed dat als defensieve of centrale middenvelder. De komst van Jens Toornstra naar de Residentie lijkt hiermee van de baan.
De eventuele verdediger die ADO Den Haag op de korrel heeft, moet wel meer dan tien profjaren op zijn cv hebben staan. Centraal achterin speelde ADO de eerste seizoenshelft vaak in verschillende samenstellingen. Daarnaast is de 29-jarige Daryl Werker een aantal weken geblesseerd. Problemen die een ervaren kracht moet oplossen.
Jari Vlak
Jari Vlak © Soccrates Images
Er gaan niet alleen telefoontjes vanuit Den Haag naar de rest van de voetbalwereld. Het bureau van technisch directeur Joris Mathijsen wordt ook gevonden door andere clubs. Meerdere clubs - zowel nationaal als internationaal - aasden afgelopen maand op Tyrese Asante, maar ADO wil de verdediger niet kwijt. De 21-jarige Hagenaar blijft sowieso tot de zomer in Den Haag.
Een speler die ADO wel wil verhuren is Sacha Komljenovic. Meerdere clubs hebben interesse in de middenvelder uit Zoetermeer. Ook clubs uit landen waar de transferperiode donderdagavond niet sluit. Zo kunnen spelers tot bijvoorbeeld 9 februari nog naar Turkije., 15 februari naar Zwitserland en 16 februari naar Servië. Een transfer in februari is dus nog mogelijk.

Talenten mogen vertrekken

Bij het talententeam van ADO zijn ook de nodige mutaties geweest op deadline-day. Verdediger Aimen Achemlal gaat bijvoorbeeld Jong ADO Den Haag verlaten. De 20-jarige Hagenaar stapt over naar Fortuna Sittard.
Achemlals teamgenoot Emre Ates lijkt zijn carrière in Turkije te vervolgen. Er is belangstelling vanuit een club die uitkomt op het derde niveau van het land. De verdediger vliegt dit weekend naar Turkije. Ook talenten Robyn Esajas en Nigel Owusu mogen van Mathijsen en Kalezic ADO verlaten.