ADO haalt op een na duurste speler ooit: 'Er staat een goed team en daar wil ik bij horen'

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft Jari Vlak voor een half miljoen euro overgenomen van FC Emmen. De 25-jarige middenvelder tekent voor 3,5 jaar in Den Haag. Daarmee is een van de twee transferwensen van trainer Darije Kalezic ingewilligd: een versterking voor het middenveld. De andere wens is een extra verdediger.
'De interesse van ADO Den Haag speelde al een paar weken', vertelt Volendammer Vlak. 'De laatste week werd het echt concreet. Ook heb ik veel contact met Henk Veerman gehad de laatste weken. Hij hoopte dat ik zo snel mogelijk deze kant op kwam.'
Vlak stond bij FC Emmen dit seizoen slechts 41 minuten niet op het veld en was daarnaast aanvoerder in Drenthe. Toch wilde hij graag naar ADO Den Haag. 'Ik zat daar al drie jaar. Ik vond het wel tijd voor een nieuwe stap. Als dan zo'n club je wil hebben en dat laten ze merken, dan geeft dat een heel goed gevoel. Er staat een goed team en daar wil ik graag bij horen.'
Technisch directeur Joris Mathijsen met Jari Vlak
Technisch directeur Joris Mathijsen met Jari Vlak © ADO Den Haag
ADO betaalt een half miljoen euro voor de Noord-Hollander. Daarmee is hij de op een na duurste aankoop uit de clubgeschiedenis, na Bogdan Milic waar ADO in de zomer van 2008 meer dan zes ton voor betaalde. Druk door die hoge transfersom voelt Vlak niet. 'Daar kan ik niets aan doen', zegt hij nuchter. 'ik hoop ook niet dat het als last gaat voelen.'
Als alles goed gaat zal Vlak dinsdag kunnen spelen voor ADO in het bekerduel met NEC. Het duel met Top Oss komt te vroeg voor de man die dit seizoen al zeven keer scoorde. 'Ik denk niet dat dat gaat lukken met de overschrijving en randzaken', zegt hij daarover.

FC Volendam

Bij FC Volendam doorliep Vlak de jeugdopleiding, waarna hij in het seizoen 2018/2019 zijn debuut in de hoofdmacht maakte. In januari 2021 maakte hij de overstap naar FC Emmen. Voor de profclub uit Drenthe speelde hij 119 wedstrijden, waarin hij vijftien keer scoorde.
ADO-trainer Kalezic heeft door de komst van Vlak ruime keuze uit middenvelders. Onder andere aanvoerder Kürsad Sürmeli, Silvinho Esajas, Lasse Vigen en Dhoraso Klas spelen op dezelfde positie als de nieuwe aanwinst. Daarnaast kunnen ook Tyrese Asante en Sacha Komljenovic respectievelijk als verdedigende en centrale middenvelder worden gebruikt.

Derde aanwinst

Vlak is de derde aanwinst van ADO deze transferperiode. Eerder werden aanvaller Alex Schalk en doelman Nick Marsman naar Den Haag gehaald.