Nieuw zwembad en talentvolle ploeg: waterpolovrouwen ZVL klaar om top te bestormen

De vrouwen van ZVL-1886 werden twee keer landskampioen
De vrouwen van ZVL-1886 werden twee keer landskampioen © Orange Pictures
LEIDEN - Met het splinternieuwe zwembad De Vliet, oud-olympisch kampioene Iefke van Belkum als technisch directeur, voormalig Oranje-international Gert-Jan Coevert als coach en een talentvolle ploeg hoopt ZVL-1886 uit Leiden binnen een paar jaar de absolute top van Nederland te halen. De damesploeg dobbert nu nog rond in de middenmoot van de eredivisie, maar de bouwstenen voor een kampioensploeg worden gelegd: 'ZVL heeft echt wel een naam in het vrouwenwaterpolo', zegt Coevert.
De laatste jaren is de club aan een opmars bezig wat betreft professionalisme. Niet alleen verliet de ploeg uit Leiden het verouderde zwembad De Zijl, ook zijn er verbeteringen doorgevoerd: 'Wij trainen nu vier keer per week. Als je wordt getraind door iemand die echt wat heeft bereikt, neem je dingen sneller aan. Je merkt dat het plezier bij iedereen is gegroeid', vertelt keepster Janieke Oosting.
Teamgenoot Danique Gras vult aan: 'We zijn buiten het water meer met elkaar gaan doen. We durven elkaar wat meer de waarheid te zeggen, dat komt ook de prestaties ten goede.'

Twee keer eerder landskampioen

In de lange geschiedenis van de club wisten de dames van ZVL twee keer landskampioen te worden. De laatste keer was in 2016. Dit seizoen lijken de kansen op de titel klein, gezien de gigantische overmacht van koploper Polar Bears en de huidige vijfde plek op de ranglijst voor ZVL.
Volgens olympisch-goud winnaar Van Belkum mist de ploeg nog de ervaring van het winnen van topwedstrijden: 'Je ziet op belangrijke momenten dat het een beetje ontbreekt aan zelfvertrouwen of iemand die het initiatief durft te nemen om wat te doen.' Dat wordt beaamt door coach Coevert: 'De jongste bij ons is 15 jaar. Als je één of twee speelsters uit het buitenland hebt met internationale ervaring, scheelt dat een slok op een borrel.'

Olympische kracht

Dat Van Belkum (die tijdens de Olympische Spelen in 2008 in Peking goud veroverde, twee keer landskampioen werd met ZVL en vier keer de beker won) technisch directeur is, motiveert de hele club: 'Ik denk dat Iefke bij iedereen wel op een voetstuk staat, iedereen heeft veel respect voor haar', zegt jeugdinternational Janieke Oosting.
'Er lopen er maar een paar rond in Nederland met haar kwaliteiten. Gelukkig hebben wij haar binnen boord', voegt Coevert toe. De oud-speelster is zelf wat meer bescheiden: 'We hebben in de hele linie goede trainers staan. Natuurlijk zie ik dingen die ik over wil brengen, maar het is vooral belangrijk dat zij dat doen', stelt de oud-landskampioen.

Niet meer elke week langs het bad

Van Belkum stopte in 2020 als prof, om daarna drie seizoenen trainer/coach te zijn van ZVL. Nu ze een bestuurlijke functie heeft, staat ze minder dicht op het eerste elftal: 'Dat is een hele bewuste keuze geweest. Ik heb kinderen die ik nu wat vaker kan zien, waterpolo staat even op twee.'
'Ik vind het ook wel fijn dat ik niet bij alle wedstrijden hoef te zijn en even een livestream op kan zetten', zegt Van Belkum, die het dan ook niet mist om langs de rand van het zwembad te staan: 'Ik nu op een andere manier mijn kennis overbrengen. Het is belangrijk dat het in de hele structuur van de club goed zit als je de top wil halen.'

Ervaring en jonge kracht

De oudste speler van de groep is Danique Gras (27): 'Je merkt dat de wat jongere speelsters in het begin echt hun ogen uit keken dat ze met ons mee trainden en speelden. Dat was wel grappig om te zien', vertelt de routinier.
Doelverdedigster Oosting is vijf jaar jonger, maar toch al één van de speelsters die het langst meeloopt: 'Sommige meiden komen van een andere club die twee keer per week trainden, die moesten hier echt wennen. Ik denk dat ik met al mijn internationale ervaring vooral qua profesionaliteit wel wat bij heb kunnen brengen aan mijn teamgenoten.'

Wanneer kampioen?

Tot slot rijst de vraag wanneer de vrouwen van ZVL weer een keer beslag gaan leggen op het kampioenschap: 'Als ik heel ambitieus ben, zeg ik binnen twee jaar. Binnen drie jaar is zeker realistisch', zegt de coach stellig.
Van Belkum is wat voorzichtiger: 'Misschien binnen vijf jaar, maar je bent ook afhankelijk van de omstandigheden. Als andere clubs veel internationals hebben, wordt het gewoon heel moeilijk.' Danique Gras is het meest overtuigend: 'Volgend jaar wat mij betreft. Dat zou wel heel leuk zijn', besluit de ervaren speelster lachend.