ADO te sterk voor laagvlieger: 1-3 overwinning op TOP Oss

Kürsad Sürmeli schoot in de dertiende minuut een vrije trap in de kruising
Kürsad Sürmeli schoot in de dertiende minuut een vrije trap in de kruising © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft een eenvoudige overwinning geboekt op TOP Oss. Op bezoek bij de laagvlieger won ADO met 1-3. Kürsad Sürmeli, Henk Veerman en Jort van der Sande waren in de eerste helft trefzeker.
Vuurwerk beloofde ADO Den Haag-trainer Darije Kalezic vorige week, waarmee hij doelde op een inkomende transfer. En die kwam er: met de komst van FC Emmen-aanvoerder Jari Vlak had de coach zijn gewenste versterking binnen en werd het signaal gegeven dat ADO dit seizoen definitief vol inzet op promotie. Helaas voor Kalezic ontbrak Vlak wel in de wedstrijdselectie tegen Oss, omdat hij nog niet speelgerechtigd was.
Kansen om 'de vuurwerkweek' in stijl af te sluiten waren er vrijdagavond volop. Want zou ADO tegen laagvlieger TOP Oss, dat op de negentiende plaats stond, uithalen met een vijf- of zesklapper? Daar leek het in de eerste helft wel op, want al na 36 minuten ging ADO met een comfortabele 0-3 voorsprong aan de leiding.

Vrije trap in de kruising

Vooral de openingsgoal van Kürsad Sürmeli was van grote schoonheid. In een keer schoot de ADO-aanvoerder een vrije trap in de kruising, waarmee hij zijn eerste doelpunt in Haagse dienst maakte.
ADO Den Haag versterkte zich deze winter met drie spelers: doelman Nick Marsman, aanvaller Alex Schalk en middenvelder Jari Vlak. De kans is groot dat ADO zich nog gaat versterken met een verdediger uit de transfervrije vijver. Middenvelder Sacha Komljenovic heeft te horen gekregen dat hij verhuurd mag worden.
En ook bij de 0-2 was Sürmeli betrokken. Dit keer stak hij Henk Veerman weg, die voor de vijftiende keer dit seizoen toesloeg. Met de buitenkant van zijn voet strafte 'de Haagse Paling' een fout van Lars Nieuwpoort af. Even daarvoor verloor de Ossenaar de bal toen hij als verdediger op avontuur ging.

Drie Haagse doelpunten voor rust

Oud-ADO-trainer Ruud Brood, die inmiddels onder contract staat bij Oss, wilde met een dubbele wissel ingrijpen en een signaal afgeven. Maar helaas voor hem kwam deze na 36 minuten al te laat, omdat Jort van der Sande de wedstrijd definitief leek te beslissen. Een prachtige aanval werd eenvoudig binnengetikt, waarna invaller Konstantinos Doumtsios wel nog iets terugdeed namens de thuisploeg: 1-3.
Na rust ging ADO vrolijk verder met waar het in de eerste helft mee bezig was: gevaar stichten. Dit keer was het 'happy vibes' Joel Ideho die zijn inzet bijna het doel in zag vliegen. Een Brabantse teen zorgde ervoor dat de bal tegen de lat in plaats van tegen de touwen vloog.
TOP Oss kwam beter in de wedstrijd en was via Abel Stensrud dicht bij de 2-3. Marsman kon de bal maar net over de lat tikken. En ook Matteo Waem verscheen bijna in het rijtje met doelpuntenmakers voor de thuisploeg door zijn eigen doelman net niet te verschalken. ADO leek wat laconiek, terwijl het in de eerste helft nog zo goed was wat de Haagse ploeg op de mat legde.
Invaller Alex Schalk kreeg nog wel mogelijkheden om de avond af te sluiten met een vierklapper, maar liet na om er een grote score van te maken. Lang hoeft ADO niet op de volgende wedstrijd te wachten, want dinsdag moeten de mannen van Kalezic opnieuw aan de bak. In de kwartfinale van de KNVB-beker is N.E.C. de tegenstander. Als ADO de eredivisionist verslaat, bereikt het voor het eerst sinds 1989 de halve finale van het bekertoernooi.
ADO-speler Tyrese Asante mocht afgelopen transferperiode niet vertrekken, ondanks de interesse van meerdere clubs
ADO-speler Tyrese Asante mocht afgelopen transferperiode niet vertrekken, ondanks de interesse van meerdere clubs © Soccrates Images

TOP Oss - ADO Den Haag: 1-3 (1-3)

  • 13. 0-1 Sürmeli
  • 28. 0-2 Veerman
  • 36. 0-3 Van der Sande
  • 43. 1-3 Doumtsios
Opstelling TOP Oss: Havekotte; Pata, Lambrix, Stensrud, Damen, Nieuwpoort, Van Eijma, Kuijpers (36. Doumtsios), Mulder (36. Zimmerman), Allemeersch, Ladan (56. Van Leeuwen)
Opstelling ADO Den Haag: Marsman; Ché, Asante, Waem, Van Hintum; Sürmeli, Vigen (80. Esajas), Van der Sande; Van Mieghem (80. Van Wolfgang), Veerman, Ideho (73. Schalk)
Gele kaart: Nieuwpoort (TOP Oss)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Wouter Wiersma
Lees hier de wedstrijd terug:
90. De extra tijd bedraagt drie minuten.
84. Invaller Alex Schalk maakt er bijna 1-4 van, maar verzuimt om het vierde Haagse doelpunt van de avond binnen te schieten.
67. Een schot van Abel Stensrud kan door doelman Nick Marsman maar net over het doel worden getikt. Oss wordt gevaarlijker en komt beter in de wedstrijd.
56. Lars Nieuwpoort krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. De TOP Oss-speler maakt een overtreding op Jort van der Sande.
46. Joel Ideho ramt bijna de 1-4 tegen de touwen. De flegmatieke buitenspeler komt naar binnen en schiet op goal. Via een Brabantse voet spat de bal op de lat uiteen
46. ADO Den Haag is begonnen in de tweede helft.
45. Rust: 1-3
43. 1-3: Konstantinos Doumtsios doet wat terug namens TOP Oss. De invaller krijgt een lange bal en lobt deze in een keer over doelman Nick Marsman heen.
36. TOP Oss-trainer Ruud Brood (oud-ADO-trainer) grijpt in: oud-ADO-speler Jonathan Mulder en Julian Kuijpers verlaten het veld. Joshua Zimmerman en Konstantinos Doumtsios zijn hun vervangers.
36. 0-3: 'Tien, tien, tien', klinkt het vanuit het uitvak als Jort van der Sande zijn tiende doelpunt van het seizoen maakt. Lasse Vigen steekt Daryl van Mieghem weg die in een keer voorgeeft. Van der Sande blijft rustig: 0-3.
28. 0-2: Henk Veerman verdubbelt de score. TOP Oss-verdediger Lars Nieuwpoort gaat op avontuur, maar verliest de bal. Veerman krijgt de bal vanaf het middenveld, legt hem even goed en tikt hem met de buitenkant van zijn voet achter de doelman.
21. Matteo Waem voorkomt dat TOP Oss de 1-1 maakt. De poging van Arthur Allemeersch wordt van de lijn gehaald. Even daarvoor was Delano Ladan al bijna trefzeker.
13. 0-1: Kürsad Sürmeli krult een vrije trap via de binnenkant van de paal in het doel. Doelman Mike Havekotte is kansloos op dit prachtige schot.
1. Henk Veerman komt een centimeter te kort om een voorzet van Bart van Hintum binnen te koppen.
1. TOP Oss heeft afgetrapt.
0. ADO begint met dezelfde opstelling aan de wedstrijd als tegen FC Emmen vorige week, toen met 3-0 werd gewonnen.
0. Eerder dit seizoen was ADO met 2-1 te sterk voor TOP Oss. Henk Veerman was op 6 oktober verantwoordelijk voor de Haagse doelpunten.
0. Jari Vlak ontbreekt in de wedstrijdselectie van de Hagenaren. De aanwinst is nog niet speelgerechtigd.