Bestuurscrisis Rijnsburgse Boys duurt voort: 'Mensen moeten hun persoonlijkheid opzij zetten'

De gezichtsuitdrukking van Delano Asante behoeft geen verdere uitleg
De gezichtsuitdrukking van Delano Asante behoeft geen verdere uitleg © Orange Pictures
RIJNSBURG - Er hingen zaterdagmiddag letterlijk donkere wolken boven De Middelmors. De harde kern van Rijnsburgse Boys maakte voorafgaand aan de wedstrijd met zwarte rookbommen en spandoeken een statement richting de overgebleven bestuursleden van de club. Het staat symbool voor de onrust die ondertussen al wekenlang heerst bij 'de Uien'.
Het dondert nog altijd op De Middelmors. Het opstappen van Gerrit Paauw - bestuurslid technische zaken - bij Rijnsburgse Boys heeft in december een sneeuwbaleffect teweeggebracht binnen de club. Spoel vooruit naar begin februari: voorzitter Peter Zandbergen, penningmeester Remco van den Bosch en twee leden van de businessclub zijn in navolging van Paauw opgestapt, de fanatieke aanhang van Rijnsburgse Boys is zich gaan mengen in de crisis en op sportief vlak tikken 'de Uien' een nieuw dieptepunt aan. Kortom, de sneeuwbal dendert aardig door.
De tekst loopt verder onder de video.
Door deze actie van de harde kern van Rijnsburgse Boys werd de wedstrijd onderbroken.
Voorafgaand aan de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe kalenderjaar viel een en ander samen. De HKR - Harde Kern Rijnsburg - uitte vrijdagavond in een statement op Facebook kritiek op de overgebleven leden van het Rijnsburgse bestuur, waarin werd afgesloten met een oproep 'de waarheid boven water te laten komen'. Zaterdagmiddag werd dat statement door de RBY - Rijnsburg Youth - kracht bijgezet met drie spandoeken, zwarte rookbommen en harde knallen achter het doel van de bezoekers. Als gevolg hiervan werden de ballenjongens en -meisjes aan de overkant van het veld uit voorzorg weggehaald.
De fanatieke supportersgroepen van Rijnsburgse Boys staken niet onder stoelen of banken aan de kant van de opgestapte Paauw en Zandbergen te staan, iets wat volgens Rijnsburgse ingewijden te maken zou hebben met sponsoring van busreizen en sfeeracties vanaf die kant. De HKR en RBY verlangen duidelijkheid van het bestuur, dat er zou komen op een speciaal ingelaste Algemene Ledenvergadering. Het uitstellen van deze vergadering heeft het figuurlijke lont van de supportersgroepen aangestoken.
De tekst loopt verder onder de afbeelding.
De RBY - Rijnsburg Youth - hield spandoeken omhoog voorafgaand aan de wedstrijd
De RBY - Rijnsburg Youth - hield spandoeken omhoog voorafgaand aan de wedstrijd © Omroep West
De Algemene Ledenvergadering is niet zonder reden uitgesteld. Rijnsburgse Boys liet op de website weten dat de bestuursleden die zijn betrokken bij de discussie, 'hebben laten weten open te staan voor mediation'. Dit mediation-proces zou ervoor moeten zorgen dat de rollende sneeuwbal tot een halt kan worden gebracht. Verdere mededelingen werden er niet gedaan. Verzoeken aan vice-voorzitter Karly van Duivenvoorde om de media te woord te staan en een nadere toelichting te geven, werden afgewezen, 'omdat alles wat nu in de openbaarheid wordt gezegd, het mediation-proces kan verstoren'.
De goede sportieve resultaten vormden in het verleden nog een pleister die de onrust enigszins kon bedekken, maar zaterdagmiddag werd deze er genadeloos afgerukt. Na een onderbreking van drie minuten door de rookbommen van de RBY, speelde Rijnsburgse Boys een wanstaltig slechte eerste helft die op meerdere fronten de ondergrens bereikte. Of het een met het ander te maken had, is volgens Bram Ros lastig te zeggen. Wel is met zekerheid te stellen dat de rentree van Ros bij 'de Uien' - hij raakte op 30 september jl. geblesseerd - er een was om snel te vergeten. De 25-jarige aanvoerder startte overigens niet in de basis.

'Het schaadt je club'

'Het begon vanmiddag al met de supporters die er een potje van maken', vertelde Ros na afloop van de wedstrijd. 'Daar zijn wij in ieder geval niet beter van gaan voetballen, dat heb je kunnen zien. Het is lastig om te zeggen of het met elkaar te maken heeft, maar je staat er gewoon niet lekker op als club op zo'n moment. Ik hoop dat het nu een beetje klaar is met dat gezeik, dat iedereen dezelfde kant op gaat kijken en we gewoon weer met voetbal bezig kunnen zijn.'
Met 'dat gezeik' doelt de routinier op de aanhoudende bestuurscrisis. Ros reageert uitgesproken: 'Het schaadt je club, dat is eigenlijk het enige wat het is. Niemand is er blij mee en ik denk dat er nu heel snel rust moet komen. Hoe ze dat gaan doen boven, weet ik ook niet.' Het nieuws dat de bestuursleden met een mediator om tafel gaan, is Ros ook niet ontgaan. 'Laten we maar hopen dat diegene daar heel goed in is en dat het snel voorbij is.'
De tekst loopt verder onder de video.
Het interview met Bram Ros over de bestuurscrisis en nederlaag tegen GVVV (1-2).
'Ik denk dat mensen hun eigen persoonlijkheid even opzij moeten zetten', vervolgt de 25-jarige Ros. 'Ze moeten gewoon in het clubbelang denken, om maar íéts van de supporters mee te nemen. Dat is dan ook de enige boodschap van ze die ik deel en dat kan maar op één manier: rust creëren, duidelijkheid geven en met elkaar weer bouwen aan een mooie toekomst voor Rijnsburgse Boys.'
De eerder besproken sneeuwbal kreeg in december een extra zetje in de vorm van een brief van de spelersgroep, gericht aan het bestuur. 'Daarin hebben we aangegeven hoe wij dachten over wat er fout was gegaan met Martijn Lagendijk (de in november ontslagen trainer van Rijnsburgse Boys, red.) hier. We wilden ons zeker niet bemoeien met het beleid, en ik vind dat we dat ook niet hebben gedaan. We hebben uitgesproken waar onze zorgen lagen en wij hoopten dat het bestuur dat mee zou nemen in hun keuzes. Wat er daarna bestuurlijk is gebeurd, daar willen wij als spelersgroep van weg blijven.'

'Je moet als club goed evalueren'

Ros kan kort zijn over wat de geuite zorgen in de brief waren: 'We hadden het gevoel dat er niet genoeg geëvalueerd werd over wat hier mis is gegaan onder Lagendijk, want je gunt niemand dat-ie na tien wedstrijden ontslagen wordt. Dan vind ik dat je als club heel goed moet evalueren en wij hadden het gevoel dat dat beter kon. Dat was de boodschap van de brief en wat er daarna is gebeurd, is echt iets bestuurlijks', concludeert Ros.