Geen stadionverboden en wedstrijden zonder incidenten: veiligheidsprobleem bij ADO lijkt opgelost

De eerste seizoenshelft waren er amper incidenten rond wedstrijden van ADO Den Haag
De eerste seizoenshelft waren er amper incidenten rond wedstrijden van ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - Beter opgeleide stewards, vrijwel geen incidenten met supporters en nog geen stadionverboden dit seizoen: ADO Den Haag heeft de afgelopen jaren een grote slag geslagen op het gebied van veiligheid. Dat is te lezen in een brief van de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Na de rellen bij het stadion in 2022 heeft de club het leeuwendeel van de aanbevelingen uit het onderzoek daarnaar uitgevoerd, zegt Van Zanen. Ook spreekt hij over 'een kwalitatieve en kwantitatieve impuls' van de veiligheidsorganisatie.
Tijdens en na de nacompetitiewedstrijd tussen ADO en Excelsior eind mei 2022 ging het helemaal mis in en om het stadion. Naar aanleiding van die rellen is op verzoek van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie een onderzoek naar de veiligheidsorganisatie van de Haagse profclub gedaan. De conclusies waren niet mals. 'ADO Den Haag moest de regie herpakken en weer de baas worden in eigen huis', schrijft Van Zanen.
Dat is in de daaropvolgende anderhalf jaar grotendeels gebeurd, concludeert de burgemeester. Zo werd er een manager veiligheid aanbevolen, iemand met een achtergrond bij de politie en bij voorkeur met ervaring in het betaald voetbal. Die heeft ADO nu in dienst. De veiligheidsmanager is het aanspreekpunt van de gemeente en politie voor alle veiligheidsissues.

Stewards onder de maat

Een pijnpunt dat naar boven kwam, waren de stewards in het stadion. Volgens onderzoek had de club te weinig stewards en waren ze voor een gedeelte niet (goed) opgeleid. Op dat gebied heeft de club een enorme slag geslagen. Zo zijn er momenteel 64 eigen stewards in dienst en worden er ook nog eens vier opgeleid. Tijdens de nacompetitierellen stond de teller op dertien. Na controle bleek ook dat de huidige stewards gecertificeerd en goed opgeleid zijn. ADO wil hier nog verder in groeien zodat er minder externe beveiligers hoeven te worden ingehuurd.
ADO-directeur Natascha van Grinsven is blij met het oordeel vanuit het IJspaleis. 'De afgelopen periode heeft de club veel maatregelen genomen om de veiligheidsorganisatie te verbeteren', zegt ze in een reactie. 'Uit de laatste raadsbrief van de burgemeester blijkt dat dit gezien is en positief heeft uitgepakt.'

Kosten bij aanpassingen voor lange termijn

Het is niet alleen hosanna wat Van Zanen schrijft. ADO moet volgens hem nog beginnen aan de langetermijnaanbevelingen. Dat zijn onder andere fysieke aanpassingen in het stadion, een upgrade van het camerasysteem en de aanleg van speciale toegangspoorten.
ADO heeft bij de gemeente aangegeven dat dit niet in het huidige kostenplaatje van de club past. Toch wil Van Zanen dat ADO met een plan van aanpak komt om ook dit probleem op te lossen.
Natascha van Grinsven Admiraal
Natascha van Grinsven Admiraal © Angelo Blankespoor
Ook supporters hebben zich volgens de burgemeester goed gedragen de eerste seizoenshelft. Zo is er in de brief te lezen dat de thuiswedstrijden van ADO Den Haag vrijwel incidentloos zijn verlopen: er zijn geen kwetsende spreekkoren ten gehore gebracht en geen dingen op het veld gegooid. Als klap op de vuurpijl zijn alle thuiswedstrijden van de club, ondanks de verscherpte KNVB-protocollen, keurig uitgespeeld zonder tussentijdse stilleggingen.
Van Grinsven wil graag een compliment geven aan de Haagse fans. 'Ze hebben laten zien hun club positief te steunen en dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst', zegt de algemeen directeur. 'Als club zijn we erg blij met de erkenning vanuit de veiligheidsdriehoek en dat we maatregelen hebben kunnen versoepelen.'

Stadionverboden

Een ander opvallend detail is dat er dit seizoen nog geen stadionverboden zijn opgelegd. Momenteel hebben 97 supporters van ADO een stadionverbod, waarvan er 62 zijn te herleiden naar de wedstrijd tegen Excelsior. Tien stadionverboden lopen deze lente af.
Tot slot zegt Van Zanen dat het werk dat ADO in de veiligheid heeft gestoken een positief effect heeft op de politie-inzet. Er zijn namelijk minder wedstrijden die worden gezien als 'midden-risico-duels'. Daardoor zijn er minder agenten nodig rondom ADO-wedstrijden.