Quick Boys in derby opnieuw te sterk voor VV Katwijk

KATWIJK - Quick Boys heeft dankzij Levi van Duijn de Katwijkse burenruzie gewonnen. Amper een minuut stond Van Duijn als invaller in het veld toen hij tegen VV Katwijk het enige doelpunt van de middag maakte. Door deze overwinning blijft Quick Boys op de ranglijst boven VV Katwijk staan.
Kleurt Katwijk oranje of blauw? Oranje leek het antwoord, althans dat was de eerste conclusie nog voor de bal zaterdag überhaupt ook maar één omwenteling had gemaakt. Vuurwerk en rookbommen waren het hoogtepunt van een eerste helft waarin maar weinig gebeurde.
Doordat er geen uitsupporters aanwezig mochten zijn bij dé Katwijkse derby zetten de supporters van de thuisploeg met hun oranje rook nog voor de aftrap de toon. Dat laten wij ons niet gebeuren, was de gedachte van de afwezige Quick Boys-fans, die met hun over het hek gegooide blauwe rook toch nog enige aanwezigheid aan het begin van de wedstrijd lieten zien.

Werk aan de winkel

De wedstrijd tussen de twee aartsrivalen was niet alleen uit emotioneel opzicht een clash op zich. Ook op sportief vlak stond er veel op het spel. Quick Boys bezette de derde plaats op de ranglijst met drie punten meer dan haar buurman. Kleine kanttekening: VV Katwijk had wel twee wedstrijden minder gespeeld. Een grote favoriet kon daarom niet worden aangewezen.
Wel was zeker dat VV Katwijk nog een appeltje te schillen had met de ploeg van Thomas Duivenvoorden. In september maakten Nigel Ogidi Nwankwo en Sem van Duijn zichzelf onsterfelijk aan blauw-witte zijde door zichzelf als doelpuntenmakers op het wedstrijdformulier te noteren. Voor het eerst sinds 2010 trok Quick Boys in de dorpsderby aan het langste eind. Werk aan de winkel dus voor Katwijk.

Brandsma kopt naast

Sietse Brandsma kreeg zaterdag voor rust de grootste mogelijkheid om namens Katwijk de gehoopte revanche in gang te zetten. Zijn kopbal na exact 45 minuten ging rakelings naast, mede doordat hij de bal schampte in plaats van vol op het hoofd raakte.
Als hij de bal de kracht had mee kunnen geven zoals Des Kunst eerder in de wedstrijd had gedaan, was het ongetwijfeld de openingsgoal geweest. Kunst raakte de bal na een kwartier dusdanig hard op zijn pantoffel, dat het publiek er voor het eerst van opveerde.

Levi van Duijn koud in het veld

VV Katwijk en Quick Boys waren gelijkwaardig aan elkaar en stonden in verdedigend opzicht hun mannetje. De kansjes waren voor Katwijk, terwijl het goed voetballende Quick Boys de bal had. De spaarzame mogelijkheden die ontstonden, kwamen veelal voort uit de counter, al werd daar slordig mee omgesprongen.
Na rust was het Katwijk dat iets beter uit de kleedkamer kwam, maar vergat om af te drukken en met scherp te schieten. Het ontbrak aan pit, wat bij Quick Boys juist binnen de lijnen kwam. Levi van Duijn stond amper een minuut in het veld toen hij Ravelino Junte na een Katwijks slippertje op Van Leeuwen af zag gaan. Junte faalde oog-in-oog met de doelman, waarna Van Duijn er in de rebound als de kippen bij was. Met zijn doelpunt schoot hij de bezoekers in een zetel.

Van grote klasse

Katwijk moest in de achtervolging en zocht direct de aanval. Rick van der Meer kopte een hoekschop rakelings over, nadat een rollertje van Ruben Doesburg maar net kon worden gekeerd. De aanval had misschien wel meer verdiend, want het hakje waarmee Kunst zijn ploeggenoot in scoringspositie bracht was van grote klasse.
En over grote klasse gesproken: ook de bal met de buitenkant van zijn voet die Junte na iets meer dan zeventig minuten op de klok gaf, mocht er zijn. Junte, die voor rust nog ongelukkig ten val kwam bij een botsing met de doelman, was een stuk sneller dan zijn tegenstander Bart Sinteur, die het nakijken had. Opgelucht kon Sinteur ademhalen toen Levi van Duijn net niet de 0-2 raak schoot. De knal in de korte hoek eindigde tegen de reclameborden.

Blauw-wit been op doellijn

Het risico dat Katwijk nam om nog vlak voor het eindsignaal de gelijkmaker te maken, resulteerde in de tachtigste minuut bijna in de 1-1. De handen van Sinteur gingen uit blijdschap al de lucht in. Maar een blauw-wit been gooide op de doellijn roet in het eten. Aan de andere kant was het invaller Koen Blommestijn die vervolgens vergat om de doodsteek uit te delen. Hij schoot centimeters naast en stuitte in de blessuretijd op de doelman.
En zo bleek de oranje rook bij de aftrap geen voorbode op de eindstand. Want net als in september kleurt Katwijk ook in februari blauw. Levi van Duijn werd de man van de wedstrijd en blijft met zijn ploeg op de ranglijst boven de aartsrivaal staan.