ADO stuurt carnavalsvierders van FC Den Bosch sip naar huis

ADO kwam na zeventien minuten op voorsprong tegen FC Den Bosch
ADO kwam na zeventien minuten op voorsprong tegen FC Den Bosch © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de carnavalsvierders van FC Den Bosch niet in polonaise, maar met de staart tussen de benen terug naar Oeteldonk gestuurd. In Den Haag eindigde de wedstrijd in 3-0. Jari Vlak, Henk Veerman en Henri Koudossou maakten de doelpunten.
‘Stuur die carnavalsvierders in mineur terug naar Oeteldonk.’ Dat moet de boodschap van ADO Den Haag-trainer Darije Kalezic zijn geweest voor het treffen met FC Den Bosch. Want tegen de nummer achttien van de ranglijst leidde ADO bij rust dan wel 'maar' met 1-0. Kansen op meer doelpunten waren er in de eerste helft volop.
Met veel balbezit en snelle veroveringen wanneer het misging, liet ADO de bezoekers geen moment in de wedstrijd komen. In tegenstelling tot de bekerwedstrijd van afgelopen dinsdag, toen in de kwartfinale N.E.C. met 3-0 te sterk was, dicteerde ADO. Met verzorgd voetbal werd geprobeerd om de verdediging te omspelen.

Uit kruising getikt

Jari Vlak was de eerste Hagenaar die succesvol uithaalde. Bij een vrije trap na zeventien minuten rekende iedereen op een voorzet, maar in plaats daarvan kreeg de van FC Emmen overgekomen middenvelder de bal. Met een harde knal in de hoek maakte hij zijn eerste doelpunt in het geel-groen.
Ook Jort van der Sande en de diep geposteerde rechtsback Justin Ché waren in de eerste helft meerdere keren levensgevaarlijk. Al na vijf minuten ging Van der Sande met een snoekduik maar net onder een uitstekende voorzet van Daryl van Mieghem door, waarna hij later nog op de handen van doelman Krisztián Hegyi stuitte. En ook Ché vond de keeper op zijn weg. Met een wonderlijke redding werd een bijna zekere goal uit de kruising getikt.

Haagse paling kopt raak

Van een feeststemming was in het matig gevulde uitvak amper sprake. Lijdzaam keken de Oeteldonkers in hun zwarte jasjes met emblemen op de borst en rood-wit-gele sjaal om de nek toe hoe hun ploeg amper wat te vertellen had. Want ook na rust was ADO-mascotte Storky de enige verklede persoon in het stadion die wat te juichen had.
Met een rake kopbal uit een hoekschop verdubbelde ‘Haagse paling’ Henk Veerman de score, nadat Ché even daarvoor een geplaatst schot in de verre hoek centimeters naast zag gaan. Ook Matteo Waem en Joel Ideho wisten doelman Hegyi bijna te verschalken. Waem kopte de bal op de paal, waarna Ideho de bal tegen de doelman in plaats van in een leeg doel schoof.

Lat redt Marsman

Ondanks het overwicht van de thuisploeg was het niet zo dat de laagvlieger helemaal niets van zich liet horen. Op slag van het Haags Kwartiertje besloot Jaron Vicario de bal van grote afstand maar eens richting de verre hoek te slingeren. Nick Marsman had het nakijken, maar gelukkig voor de doelman spatte de knal uiteen op de bovenkant van de lat.
Vlak voor tijd mocht Timothy Derijck nog een paar minuten maken voor de club waar hij al twee periodes onder contract stond. Met de 36-jarige Belgische verdediger binnen de lijnen maakte Henri Koudossou. De invaller schoof de bal na een counter in de verre hoek. En dus keren de carnaval vierende supporters van FC Den Bosch niet in polonaise, maar met de staart tussen de benen terug naar Oeteldonk.

Topper op het programma

Aankomende vrijdag staat er een zware, maar o zo belangrijke wedstrijd voor nummer twee ADO Den Haag op het programma. In Tilburg is Willem II de tegenstander. Eerder dit seizoen gaf ADO in blessuretijd een voorsprong weg tegen de koploper.

ADO Den Haag - FC Den Bosch: 3-0 (1-0)

  • 17. 1-0 Jari Vlak
  • 65. 2-0 Henk Veerman
  • 90. 3-0 Henri Koudossou
Opstelling ADO Den Haag: Marsman; Ché (84. Derijck), Asante, Waem, Van Hintum (75. Koudossou); Sürmeli, Vlak, Van der Sande; Van Mieghem (75. Van Wolfgang), Veerman, Ideho (68. Schalk)
Opstelling FC Den Bosch: Hegyi; Mbete, Oulad M'Hand (60. Ogbaidze), De Groot, Van Grunsven, Vicario, Mulders, Maas (60. Kalinauskas), Henning, Laros (60. Kotzebue), Seweryn Kostorz
Gele kaart: Ideho, Sürmeli (ADO Den Haag) Mulders, Kotzebue (FC Den Bosch)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Sander van der Eijk