Haagse kunstschaatsster Joan Haanappel overleden

Joan Haanappel
Joan Haanappel © ANP
DEN HAAG - Voormalig kunstschaatsster Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Belgische Leuven overleden. De in Den Haag geboren Haanappel geldt samen met olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra als de beste kunstrijdster die Nederland ooit gehad heeft. Dankzij de successen van 'Sjoukje en Joan' werd kunstrijden een populaire televisiesport in Nederland.
Haanappel stond bekend om haar stijl en souplesse. Ze werd vier keer op rij Nederlands kampioen (1955-1958) en won drie keer een bronzen medaille bij de Europese kampioenschappen (1958-1960). Haanappel nam twee keer deel aan de Olympische Spelen; in 1956 werd ze dertiende en in 1960 eindigde ze op de vijfde plaats.
Bij de Haagse ijsclub Houtrust werd de basis gelegd voor die prestaties. Al snel bleek ze een natuurtalent te zijn. Op slechts 12-jarige leeftijd maakte ze haar debuut op het Europees Kampioenschap.
Joan Haanappel (links) en Sjoukje Dijkstra in 2017
Joan Haanappel (links) en Sjoukje Dijkstra in 2017 © ANP
Na het WK van 1960 beëindigde Haanappel haar topsportcarrière, maar bleef ze actief op het ijs. Ze voegde zich bij de Wiener IJsrevue als professionele soliste in de vooraanstaande ijsshow. Nadat haar showcarrière ten einde liep, werd ze commentator voor NOS, AVRO, ZDF en Eurosport.
Joan Haanappel in de Wienerijsrevue
Joan Haanappel in de Wienerijsrevue © Nationaal Archief
Op 12 november 2008 werd Joan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In hetzelfde jaar richtte zij de Stichting Kunstrijden Nederland op met het doel haar geliefde sport weer in Nederland op de kaart te krijgen. Dat was ook de reden dat ze uit het bestuur van de KNSB stapte. Volgens haar ging er te veel aandacht uit naar het langebaanschaatsen.