Hoe Quick Boys-held Sem van Duijn zich in kijker speelde bij AZ voor droomtransfer

Sem van Duijn tekent komende week een contract bij AZ
Sem van Duijn tekent komende week een contract bij AZ © Orange Pictures
KATWIJK - Het was afgelopen week het grootste nieuws uit het Nederlandse amateurvoetbal: de aanstaande transfer van Sem van Duijn naar AZ. De revelatie van Quick Boys tekent naar alle waarschijnlijkheid komende week een contract in Alkmaar en ziet daarmee een jongensdroom in vervulling gaan.
Het jongensboek van Sem van Duijn opent zich in de allervroegste jeugd bij Valken'68. Van Duijn begint op jonge leeftijd met voetballen en stapt op 8-jarige leeftijd over naar de club waar zijn familie jaren eerder al naam heeft gemaakt. Oom Floor van Duijn jr. is in de jaren 90 uitgegroeid tot een waar icoon op Nieuw Zuid en heeft meer dan driehonderd wedstrijden gespeeld in het eerste elftal van Quick Boys, waarmee hij tweemaal zaterdagkampioen werd en één keer algeheel amateurkampioen. Opa Floor van Duijn sr. was zelfs één van de eerste amateurinternationals van de Katwijkse club.
Dat het voetbaltalent nog altijd in de familie zit, wordt al vroeg opgemerkt. In het seizoen 2016/2017 wordt de Katwijker gescout door Sparta Rotterdam, waar hij op het Kasteel drie seizoenen in de jeugdopleiding speelt. In het seizoen 2019/2020 keert Van Duijn terug naar Nieuw Zuid, waar hij in 2021 op 17-jarige leeftijd zijn eerste contract tekent bij de A-selectie van Quick Boys. De buitenspeler ging destijds een tweejarig contract aan met een optie voor een extra jaar.
Een 17-jarige Sem van Duijn in de voorbereiding van het seizoen 2021/2022
Een 17-jarige Sem van Duijn in de voorbereiding van het seizoen 2021/2022 © Orange Pictures
Het debuut van de 17-jarige Van Duijn volgt niet veel later. In de eerste wedstrijd van het seizoen gunt toenmalig trainer Edwin Grünholz het talent 34 minuten in de hoofdmacht van Quick Boys. In het seizoen 2021/2022 speelt Van Duijn in totaal 670 minuten, maar komt hij nog niet tot scoren. Achternaamgenoot Levi van Duijn - geen familie - tekent in datzelfde seizoen als 19-jarige zijn eerste contract en komt tot meer speelminuten. Daarnaast scoort Levi van Duijn drie keer, waaronder het winnende doelpunt in de blessuretijd van zijn debuutwedstrijd tegen IJsselmeervogels.
In het seizoen 2022/2023 stagneert het aantal speelminuten van de beide jeugdspelers. Waar Levi van Duijn door Grünholz vaak op de bank wordt gehouden en het - op twee basisplaatsen na - telkens moet doen met korte invalbeurten, wordt Sem van Duijn zelfs 'teruggezet' naar de O21-selectie van Quick Boys. Halverwege het seizoen komt er een fase dat Van Duijn weer bij de selectie van het eerste elftal terechtkomt. Tegen Rijnsburgse Boys, op 21 januari 2023, laat de Katwijker voor het eerst écht van zich horen door een 2-0 achterstand met twee doelpunten teniet te doen. Die wedstrijd eindigt in een 3-3 gelijkspel.
Sem van Duijn was tweemaal trefzeker in het duel tegen Rijnsburg
Sem van Duijn was tweemaal trefzeker in het duel tegen Rijnsburg © Orange Pictures
Deze wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys blijkt opvallend genoeg geen omslagpunt voor Van Duijn. Omdat het seizoen er voor Quick Boys in de slotfase grotendeels op zit, worden er door Grünholz en technisch directeur Gert Pluimgraaff plannen gemaakt om een zestal jeugdspelers, waaronder Van Duijn, in de laatste wedstrijden van het tijdperk-Grünholz speelminuten te laten maken. Dit tot enthousiasme van de blauw-witte achterban, die de eigen jeugd graag meer minuten ziet maken in het eerste elftal van Quick Boys.
Het omslagpunt voor Van Duijn komt afgelopen zomer in de persoon van Thomas Duivenvoorden. De trainer komt over van FC Rijnvogels, waar hij met een tamelijk jonge selectie kampioen is geworden in de Hoofdklasse A en een seizoen later goed heeft gepresteerd in de derde divisie. Duivenvoorden laat voorafgaand aan het seizoen al doorschemeren dat Van Duijn weleens veel minuten zou kunnen maken en stelt de 19-jarige aanvaller in de eerste speelronde dan ook direct op. Een gouden greep, blijkt uit het doelpunt en de assist die Van Duijn tegen De Treffers (1-3 overwinning) zou leveren.
Onder trainer Thomas Duivenvoorden startte Sem van Duijn alle competitieduels in de basis
Onder trainer Thomas Duivenvoorden startte Sem van Duijn alle competitieduels in de basis © Orange Pictures
In de eerste acht wedstrijden van het lopende seizoen scoort Van Duijn acht doelpunten en levert hij één assist af. Daarnaast is de buitenspeler ook belangrijk in de voorronde van de KNVB Beker, waarin hij tegen ADO'20 het winnende doelpunt scoort. Al helemaal onsterfelijk maakt Van Duijn zich in de Katwijkse derby, waarin hij de bevrijdende 2-0 binnenschiet. In de maanden oktober en november neemt zijn doelpuntenproductie in de tweede divisie iets af, maar laat Van Duijn zich goed zien in het gewonnen bekerduel met NAC Breda.
Van Duijn heeft zich in de eerste vier maanden van het huidige seizoen al aardig in de schijnwerpers gezet, maar in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap verwerft hij als 'reuzendoder' landelijke bekendheid. Op een volgeladen Nieuw Zuid schiet Van Duijn De Graafschap uit de KNVB Beker en zichzelf op de radar van menig profclub in het Nederlandse voetbal. In de competitie heeft hij ondertussen een doelpunt en vier assists bijgeschreven.
Sem van Duijn groeide tegen De Graafschap uit tot matchwinner door twee keer te scoren
Sem van Duijn groeide tegen De Graafschap uit tot matchwinner door twee keer te scoren © Orange Pictures
De ontwikkeling van de 19-jarige Van Duijn - maandag 18 maart wordt hij 20 jaar oud - zet zich in de tweede seizoenshelft vrolijk voort. Opnieuw maakt hij furore in het bekertoernooi, dit keer in het spektakelstuk tegen AZ. Nadat Quick Boys er op miraculeuze wijze een verlenging uitsleept, komt de formatie van Duivenvoorden opnieuw op achterstand door toedoen van Myron van Brederode. Van Duijn profiteert in de tweede helft van die verlenging optimaal van een fout in de defensie van AZ en schiet Quick Boys alsnog naar een strafschoppenserie, die uiteindelijk wordt verloren.
Het bekerspektakel in Alkmaar levert Quick Boys niet alleen complimenten op, maar ook concrete interesse in Sem van Duijn. AZ-trainer Pascal Jansen, die een dag na het bekerduel met Quick Boys wordt ontslagen, kan in de pers lastig verbergen dat de Alkmaarders Van Duijn inderdaad op de radar hebben staan. Daarin blijkt AZ niet de enige club te zijn. Interesse komt er ook vanuit onder meer Fortuna Sittard en FC Groningen, maar de keuze lijkt nu te zijn gevallen op een verblijf in Alkmaar.
Sem van Duijn scoorde diep in de verlenging de 3-3 tegen AZ
Sem van Duijn scoorde diep in de verlenging de 3-3 tegen AZ © Orange Pictures
Een belangrijke reden voor deze keuze heeft te maken met de Jong-ploeg van AZ, die zich huisvest in de Keuken Kampioen Divisie. Jong-AZ zou voor Van Duijn gunstig kunnen zijn om op een hoger niveau aan speelminuten toe te komen, voordat hij écht klaar is voor de stap naar de Eredivisie. Sem van Duijn zal na Gerrit Vooijs - 55 jaar geleden - de tweede Quick Boys-speler zijn die een stap naar AZ gaat maken. De daadwerkelijke handtekening lijkt slechts een formaliteit, waardoor Quick Boys zich op kan gaan maken voor misschien wel een nieuwe Dirk Kuijt.
Omroep West heeft zaterdagmiddag een poging gedaan om Sem van Duijn te spreken na het met 1-0 verloren duel tegen ACV Assen. De club hield de Katwijker uit de media. Interviews met ploeggenoten Paul van der Helm en Bram Franken, ook over de transfer van Sem van Duijn, zijn hier te bekijken.