Achtergrond bij het weerbericht

Woensdag 26 juli 07:30 uur.

Perioden met zon, vanavond en vannacht nu en dan regen, morgenmiddag opnieuw af en toe zon.

Een front behorend bij een lagedrukgebied boven Polen (998 hPa) ligt nog boven ons land en trekt naar het oosten weg. Langs het front kwamen in het oosten van Zuid-Holland eerst nog wat buitjes voor, elders is het droog geworden. Vanuit het westen nadert er een rug van hoge druk. De rest van de dag verloopt dan ook droog en we krijgen perioden met zon. De wind is eerst niet meer dan 1-3 Bft uit noordwestelijke richting, maar zal iets toenemen en krimpen naar west tot zuidwest. De temperatuur loopt op tot 22 of 23°.

Het frontensysteem van een voor de tijd van het jaar nogal diepe oceaandepressie (komende nacht 978 hPa), trekt vanavond vanuit Engeland naar ons land. De bewolking neemt later vandaag dan ook toe en zowel vanavond als vannacht valt er af en toe regen. De zuidwestenwind wordt overwegend matig en de minima komen rond 16° uit. Morgen is het frontensysteem gepasseerd, maar is er aanvankelijk nog wel vrij veel bewolking met mogelijk wat lichte regen. In de loop van de dag komt er af en toe zon. Bij een matige, langs de kust af en toe vrij krachtige west- tot zuidwestenwind wordt het ongeveer 20°.

Vrijdag trekt er met een west-zuidwestelijke stroming een storing mee. We krijgen die dag een wisselende bewolking met enkele buien. Het wordt daarbij 20 of 21 graden. De depressie op de oceaan blijft tot in het weekend actief. Een randstoring ervan trekt zaterdag over Engeland en de Noordzee naar het noordoosten. Ook dan krijgen we met enkele buien te maken. Met een zuidwestelijke stroming wordt wel iets warmere lucht aangevoerd. De maxima komen omstreeks 22° uit. Ook zondag blijft het nogal wisselvallig weer wanneer een volgend (kou)front ons zal bereiken. Voordat het front ons bereikt kan het nog 22° worden. 

Weerman Huub Mizee