Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 21 juli 07:30 uur.

Vandaag heel aardig zomerweer. In het weekend geleidelijk wisselvalliger.

Na de buien van de afgelopen dagen (gisteren in Gouda-noord 7 mm neerslag, Hoek van Holland 8 mm), krijgen we vandaag een droge dag met flinke zonnige perioden. Later vandaag komt er wel wat meer bewolking. Een zwak hogedrukgebied boven Frankrijk en midden-Europa (1016 hPa) bepaalt vandaag nog ons weer. De wind krimpt naar zuid tot zuidoost en zal niet meer dan 2-3 Bft zijn. Hiermee wordt vrij warme lucht aangevoerd waarin het 23 of 24° wordt. Langs de kust kan vanmiddag enige verkoeling optreden door wind van zee (zeewater is 20°).

Vanavond en vannacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog. Bij een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost daalt het kwik tot circa 17°. Een depressie bij Ierland (morgen 1001 hPa) wordt vooral morgen voor ons weer van belang. Een hierbij behorend koufront zal ons later in de middag bereiken. Eerst is er nog wat zon, geleidelijk zal de bewolking echter toenemen, in de loop van de middag gevolgd door regen, mogelijk ook onweer. Het wordt nog 22 tot 24°.

De depressie bij Ierland trekt in het weekend naar de Noordzee waar het zondag komt te liggen (1007 hPa). Een randstoring hiervan trekt over ons land met enkele buien, mogelijk met onweer. Met een zuidwestelijke stroming wordt lucht aangevoerd waarin het 20 of 21° wordt. Het lagedrukgebied trekt maandag vervolgens naar de Duitse Bocht. Een front ervan zal met regen passeren en we krijgen ook nog flink wat buien bij maxima van rond of iets boven de 20°. Dinsdag stroomt er met een noordwestelijke wind koelere lucht naar ons toe. We krijgen dan een afwisseling van zon en bewolking met maxima van 20 of 21°. De rest van de week blijft het enigszins wisselvallig. 

Weerman Huub Mizee