Achtergrond bij het weerbericht

Maandag 25 september 09:00 uur.

Perioden met zon, morgen een kleine kans op een bui.

Wat het weer in september betreft, heeft het afgelopen weekend nog heel wat goed gemaakt. Dankzij een hogedrukgebied boven noordwest-Rusland en Scandinavië hadden we behoorlijk veel zon en kon het zaterdagmiddag 18 à 19° worden, zondagmiddag werd het plaatselijk zelfs 21°. In de nacht en ochtend kwam plaatselijk mist voor met een minimum van 4,6° bij Voorschoten in de nacht naar zondag. Afgelopen nacht bedroeg het minimum daar 7,6°. Nog steeds is het hogedrukgebied (1043 hPa) boven Rusland en Finland bepalend voor ons weer. Wel nadert er vanuit het noordoosten een zwak front. Voor vandaag betekent dan opnieuw een nevelig begin met plaatselijk mist of laaghangende bewolking. Verder krijgen we een afwisseling van zon en wolkenvelden, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het ongeveer 19°.

Komende nacht hebben we opklaringen, maar zal het eveneens opnieuw nevelig worden met plaatselijk mist. Bij een zwakke tot matige oost- tot noordoostenwind daalt het kwik tot circa 10°. Morgen krijgt een lagedrukgebied in de hogere luchtlagen boven Duitsland wat meer invloed op ons weer. Naast zonnige perioden is er dan ook een kleine kans op een bui. De zwakke tot matige wind blijft uit oost tot noordoost waaien en het wordt ’s middags een graad of 18.

Woensdag vinden we het hogedrukgebied nog steeds terug boven Scandinavië (1044 hPa). Een zwakke storing bij ons in de buurt lijk niet al te veel invloed te kunnen uitoefenen. Woensdag lijk dan ook een overwegend zonnige dag te worden met maxima rond 20°. Op donderdag weet een frontensysteem ons vanuit het zuidwesten te bereiken. Er is dan meer bewolking en er kan enige regen vallen. De maxima komen daarbij iets onder de 20° te liggen. Vrijdag komen we in een zuidelijke stroming tussen het hogedrukgebied boven Scandinavië (1039 hPa) en een depressie (979 hPa) op de oceaan. Er zal een afwisseling van zon en wolken zijn met maxima omstreeks 20°. Ook in het weekend zal het nog redelijk weer zijn, begin volgende week wordt het wisselvalliger.  

Weerman Huub Mizee