In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio. Elke zaterdag vanaf 17:00 tot zondag 19:00 op TV West en daarna op omroepwest.nl/westdoc.

Zaterdag 11 & zondag 12 april: Vaart afl. 3

In de derde en laatste aflevering van VAART gaat Elles de Bruin aan boord van de Sjouwer, het schip van Folkert-Jan Semplonius. Dit schip vaart het grootste gedeelte van haar reis over de Rijn, tussen de haven van Germersheim en Antwerpen.

Maandag 13 & dinsdag 14 april: Passie voor Pasen

Documentaire waarin wordt onderzocht welke rol de Matthäus Passion van J.S.
Bach speelt tijdens Pasen. Voor velen is de Matthäus Passion de mooiste muziek ooit gemaakt.

Maandag 13 & dinsdag 14 april: Als Bomen Konden Spreken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dacht een groep Joodse onderduikers veilig te zijn in twee Haagse psychiatrische instellingen, voorgangers van de Parnassia Groep. Maar niets bleek minder waar. 251 Joodse patiënten en onderduikers werden opgepakt en gedeporteerd. Filmmaker Arbel Eshet legde deze bijzondere historie vast in de documentaire 'Als bomen konden spreken'.

Zaterdag 18 & zondag 19 april: De Passage

De Passage werd tussen 1882 en 1885 speciaal voor het ‘chique winkelen’ gebouwd door Haagse notabelen, naar Parijs’ voorbeeld. De oudste winkelpassage van Nederland, inmiddels een gewaardeerd Rijksmonument. In een prachtige setting van arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels vond en vind je er 20 chique winkels, gezellige horecagelegenheden en een hotel. Van toen. En van nu. Overdekt, statig en bijzonder beeldig.

In deze documentaire neemt presentatrice Tialda Bottema je mee op een tijdreis door het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland, waar zowel de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Passage besproken worden. Tialda bezoekt de meest opvallende plekken, spreekt mensen met bijzondere verhalen over de passage en neemt een kijkje op plekken die je normaalgesproken niet zo snel te zien zou krijgen.

Zaterdag 25 & zondag 26 april: Van water naar theater, 100 jaar De Regentes

In de Haagse Weimarstraat vlakbij het Regentesseplein staat een prachtig art-deco gebouw. Verscholen tussen de woonhuizen en winkels vind je hier theater De Nieuwe Regentes. Een theater voor en door de buurt. In eerste instantie zou je niet denken dat achter deze smalle voorgevel een theater schuil gaat. Een gebouw met een lange en rijke historie. Nu komen hier theatergezelschappen, dansers, poëten en muzikanten. Maar wist je dat dit ooit het domein was van schoonspringers, waterpolo-ers, winnaars en verliezers? Overleven in het water, mysterieuze badhokjes en tegeltjes waar je over uit gleed als je te hard rende. In de beginjaren was dit de grootste overdekte badinrichting van Europa. Hier moest je als Haagse jongen of meisje zijn om je zwemdiploma’s te halen. Al dan niet gekleed het water in, met een strenge badmeester aan de kant. Een plek waar zwemrecords sneuvelde, waar je met je bibberbenen op de duikplank stond of met een glimlach op je gezicht na je eerste kus in het badhokje.
Een gebouw waarin heel Den Haag zijn baantjes heeft getrokken of een stortbad nam. In de documentaire 'Van water naar theater' halen we herinneringen op aan 100 jaar rijk verleden met de hoofdrolspelers van toen en nu. Met zwemkampioenen Ria van Velsen en Wieger Mensonides, badmeesters Ted Jorritsma en Donald Duk en sportverslaggever Jos Praat laten we oude tijden herleven. Maar ook met actrice Guusje Eijbers, die met haar vooruitziende blik wist dat dit een theater moest worden toen de deuren van het zwembad sloten in 1995.

Deze documentaire wordt uitgezonden ter ere van het 100-jarig bestaan van De Regentes in april 2020.


Volgende uitzending

11 april om 17:00

In de derde en laatste aflevering van VAART gaat Elles de Bruin aan boord van de Sjouwer, het schip van Folkert-Jan Semplonius.