In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio. Elke zaterdag vanaf 17:00 op TV West en daarna op omroepwest.nl/westdoc.

Zaterdag 20 februari - De Sleep

Honderden vissersschepen werden halverwege de vorige eeuw op de sleephellingen van Scheveningen gebouwd en gerepareerd. Het geluid van de stoomfluit, draaiende lieren, gehamer van staal op staal kenmerkte de 2de Scheveningse binnenhaven. Deze documentaire laat die periode weer herleven. Makers: Bob Entrop en Raoul de Zwart

Zaterdag 20 februari - Niet zonder ons
Mini-documentaire over arbeidsmigrant Julia uit Polen. De 21-jarige Julia werkt bij een orchideeënkweker in Maasdijk en woont in een appartement in Vlaardingen. Hoewel ze het goed voor elkaar lijkt te hebben, merkt ze dat lang niet alle Westlanders blij zijn met de komst van arbeidsmigranten. En dat terwijl tuinders zitten te springen om de hard werkende Oost-Europeanen. In de gemeente Westland speelt al jaren veel op het gebied van huisvesting voor arbeidsmigranten. Een film van Laurens Visser en Mark Oogjes.

Zondag 21 februari - The Beat behind Golden Earring

'Wij zijn voor een groot deel bepalend voor de sound van de band.' Drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen zeggen het vol overtuiging. De aandacht richt zich vaak op zanger Barry Hay en gitarist George Kooijmans. In de documentaire The beat behind Golden Earring treden Rinus en Cesar uit de schaduw. Aanleiding vormt het jubileumconcert dat de Haagse band ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan geeft op zaterdag 12 december 2015 in de Ziggo Dome. Regisseur Marcel de Vré, die eerder voor de NTR documentaires maakte over Nits en Guus Meeuwis, volgde de ritmesectie van de Golden Earring in de maanden voorafgaand aan het jubileumconcert. Oude nummers worden afgestoft en vernieuwd, in de computer vindt Rinus Gerritsen de originele versies van beroemde hitsongs zodat hij nog eens kan uitzoeken wat de basis vormde voor wereldhits als Radar Love en Twilight Zone. Gerepeteerd wordt er weinig. Geoefend wordt er tijdens recente concerten, die ook onderdeel uitmaken van de documentaire. Rinus Gerritsen vertelt over zijn geheel eigen stijl op de bas, die een belangrijk kenmerk vormt van het Earring-geluid. De bas is bij hem vaak niet ondersteunend, maar een aparte melodielijn. 'Ze vragen me weleens op een traditionele manier te spelen, maar dat doe ik niet. Dan is het gelijk geen Earring meer.' En voor Cesar is spektakel een essentieel onderdeel van de roemruchte liveband. Hij bouwt zijn drumstel op een speciale manier op, in dienst van muziek en theater. The beat behind Golden Earring is rijk aan anekdotes. Over ruzie en vriendschap, over succes en tegenslagen, over Holland en Amerika, over theorie en praktijk; steeds met Haagse humor opgediend.

Zaterdag 27 februari - Haags Kind in de Tweede Wereldoorlog deel 1

Negen ouderen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, vertellen in deze twee-delige serie het verhaal van het verloop van de oorlog in Den Haag en hoe zij die beleefd hebben. Over hun ervaringen als kind in die moeilijke tijd, de angst en spanning die zij voelden bij zichzelf en ook bij hun ouders. Wat heeft de oorlog betekent voor de rest van hun leven?
De grote gebeurtenissen van de Den Haag in de Tweede Wereldoorlog oorlog komen in deze documentaire aan de orde, zoals de jodenvervolging, de gedwongen evacuatie uit de kustgebieden van veel Hagenaars, de bombardementen van geallieerden, de hongerwinter en de bevrijding en enorme blijdschap die door de Hagenaar massaal gevoeld werd.

Zondag 28 februari - Five Zero concert Golden Earring Ziggo Dome

Compilatie van het jubileumconcert van Golden Earring in Ziggo Dome. De legendarische Nederlandse rockband vierde op 12 december 2015 zijn vijftigjarige jubileum in deze concertzaal. Tijdens hun 'Five Zero' show passeert vijftig jaar onvergetelijke rock-'n-roll de revue met wereldhits als Radar Love, Twilight Zone en When The Lady Smiles. Golden Earring wordt begin jaren zestig opgericht door de Haagse buurjongens Rinus Gerritsen (bas/toetsen) en George Kooymans (gitaar/zang). Als Barry Hay (zang/gitaar) en Cesar Zuiderwijk (drums) zich eind jaren zestig bij hen voegen, is de klassieke line-up van de band compleet. Al snel maakt Golden Earring internationaal furore. Met Radar Love en Twilight Zone breekt de band wereldwijd door. In eigen land gelden de Haagse vrienden als de meest succesvolle band ooit, met maar liefst zestig hits op zak. Wat in al die vijftig jaar Golden Earring onveranderd is gebleven, zijn hun liveshows en de rauwe energie die de mannen op de bühne ontketenen. Het vuur en de passie van de bandleden laait nog even hevig op als altijd. In de uitverkochte Ziggo Dome was een groot feest van bijna drie uur. Een compilatie van de hoogtepunten, met onder andere de hits Back Home, Another 45 Miles en Radar Love.

Volgende uitzending

27 februari om 17:00

In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio.