In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio. Elke zondag tussen 12.00 en 19.00 uur op TV West en daarna op omroepwest.nl/westdoc.

Zaterdag 25 / zondag 26 januari: Wordt Vervolgd

Afgelopen december brachten acht scholieren van de Johan de Witt Scholengroep een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen. Een indrukwekkend verslag van hoe de leerlingen het bezoek aan het kamp ervaren staat centraal in de documentaire ‘Wordt Vervolgd’ die op zaterdag 25 januari en zondag 26 januari in het programma Westdoc te zien is op TV West.

Een bijzondere reis

In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, is het goed stil te staan bij het feit dat vrijheid niet overal en altijd vanzelfsprekend is of is geweest. Op initiatief van de Gemeente Den Haag zijn acht leerlingen van 16 en 17 jaar van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag in december drie dagen afgereisd naar Polen. Zij bezochten daar de Joodse wijk in Krakau, de voormalige Schindler fabriek en voormalig concentratiekamp Auschwitz. Documentairemaker Erik Kooyman volgde met zijn camera de scholieren tijdens deze reis en praatte met hen over hun ervaringen.

Ervaringen van de scholieren

De Haagse Vrijheidsambassadeurs Justin Verkijk (presentator op 89.3 Radio West) en Leila Prnjavorac begeleiden de jongeren op reis. In de documentaire zie je dat de jongeren proberen de ervaringen die ze opdoen in het kamp een plek te geven. Dat blijkt niet mee te vallen: “Ik schaam me gewoon als mens, dat ze dit hebben kunnen verzinnen, dat ze dit hebben durven doen…” zegt de 17-jarige Jim. De scholieren zijn duidelijk aangeslagen en worstelen met hun emoties. “Ik ben boos en verdrietig en wil eigenlijk alleen maar huilen”, zegt een van de andere leerlingen tegen Justin.

Lesmateriaal

De acht scholieren hebben verschillende opdrachten uitgevoerd en van het bezoek wordt lesmateriaal gemaakt voor alle middelbare scholen in Den Haag. De documentaire zal ook onderdeel gaan uitmaken van dit lespakket. Dit zodat ook alle andere jongeren kunnen leren van de ervaringen van de scholieren die aan dit project meewerkten.

Nationale Herdenking Holocaust op TV West

De uitzending van de Westdoc wordt op zondag 26 januari om 11.00 uur onderbroken door de live uitzending van de NOS van de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam.

Omroep West publiceert in aanloop naar de uitzending meerdere online artikelen.

Lees hier het eerste artikel over de reis van de scholieren.

Volgende uitzending

25 januari om 17:00

Acht leerlingen van de Johan de Witt scholengroep in Den Haag gaan op reis naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz - Birkenau in Polen. In deze documentaire een verslag van die reis.