In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio. Elke zaterdag vanaf 17:00 op TV West en daarna op omroepwest.nl/westdoc.Zaterdag 22 november - Oorlog in Den Haag

In het kader van 75 jaar Vrijheid ging het Haags Gemeentearchief op zoek naar Haags filmmateriaal dat tijdens de bezetting is geschoten. Van een selectie van de gevonden beelden is een compilatie gemaakt, die een uniek en indringend beeld geeft van Den Haag in oorlogstijd.

Privécollecties en die van erfgoed beherende instellingen
Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van al dat filmmateriaal dat tijdens de bezetting is geschoten, schakelde het Haags Gemeentearchief de afgelopen maanden de hulp in van alle (oud) inwoners van Den Haag, Voorburg, Leidschendam en Rijswijk. Ook werd beeldresearcher en WO2-onderzoeker Geert-Jan Mellink erbij betrokken, om voor ons in de archieven en collecties van onder andere Beeld & Geluid, het NIMH en het NIOD te duiken.

Unieke en indringende compilatie
In samenwerking met documentairemaker Bart Grimbergen is van een selectie van de verzamelde originele films en filmfragmenten een compilatie van 23 minuten gemaakt, met als titel "Oorlog in Den Haag, gefilmd verleden 1940 – 1945". Een deel van het originele filmmateriaal, uit particuliere collecties en die van andere erfgoed beherende instellingen, is nog nooit eerder vertoond. Het resultaat is een bijzonder indringend beeld van hoe het ècht was om tijdens de oorlog in Den Haag te wonen.

Blijvende oproep
Mensen die vermoeden filmbeelden van Den Haag uit de periode 1939-1946 in bezit te hebben of iemand kennen die dit heeft, worden nog steeds van harte uitgenodigd om contact op te nemen met het Haags Gemeentearchief via haagsgemeentearchief@denhaag.nl
Hier staan alle films die voor dit project zijn verzameld en gevonden overzichtelijk bij elkaar: Gemeente archief

Zaterdag 29 november - De Passage

De Passage werd tussen 1882 en 1885 speciaal voor het ‘chique winkelen’ gebouwd door Haagse notabelen, naar Parijs’ voorbeeld. De oudste winkelpassage van Nederland, inmiddels een gewaardeerd Rijksmonument. In een prachtige setting van arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels vond en vind je er 20 chique winkels, gezellige horecagelegenheden en een hotel. Van toen. En van nu. Overdekt, statig en bijzonder beeldig.

In deze documentaire neemt presentatrice Tialda Bottema je mee op een tijdreis door het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland, waar zowel de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Passage besproken worden. Tialda bezoekt de meest opvallende plekken, spreekt mensen met bijzondere verhalen over de passage en neemt een kijkje op plekken die je normaalgesproken niet zo snel te zien zou krijgen.

Volgende uitzending

29 november om 17:00

In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio.