In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio. Elke zaterdag vanaf 17:00 op TV West en daarna op omroepwest.nl/westdoc.Zaterdag 1 mei - Hotel des Indes, Logeren op stand.

Op weinig plaatsen in Den Haag is de grandeur van het verleden zo goed terug te vinden als in Hotel Des Indes. Een portret van de roemruchte geschiedenis van het 140 jaar oude hotel, waar onder meer leden van het Koninklijk Huis kind aan huis waren.
Hotel Des Indes begon in 1858 als adellijk paleis, maar maakte al snel internationaal naam als hotel met uitzonderlijke luxe. Leden van het Koninklijk Huis kwamen er geregeld en ontvingen er door de jaren heen vele staatshoofden en andere wereldleiders.
In de documentaire vertellen medewerkers en oud-medewerkers over hun ervaringen. Ook gunnen zij de kijker een blik achter de schermen van het hotel, waar historie en pracht en praal nog steeds voelbaar zijn. Verder blikt Elles de Bruin terug op gebeurtenissen in het hotel, met onder andere historicus Cees Fasseur, VVD-prominent Frank de Grave en koningshuisdeskundige Dorine Hermans.Zondag 2 mei Herdenken

Vanaf 17:00 uur - Na 75 jaar vrijheid (daarna om het uur)

Wat is vrijheid, hoe voelt het en hoe belangrijk is het om die vrijheid te koesteren? Voor de een is vrijheid een rit op een motor of een trekje van een joint, voor de ander de kans een toekomst op te bouwen of niet meer over je schouder te hoeven kijken. In ‘Na 75 jaar vrijheid” staat de zoektocht naar het gevoel van vrijheid centraal.

De provincie Zuid-Holland is dit jaar gastheer van de nationale viering en bevrijding op 4 en 5 mei. Het startsein vindt plaats in het Kunstmuseum Den Haag, waar ook de 5 mei lezing gehouden wordt. Een locatie met een symbolische waarde; hier hangt hét schilderij dat de vrijheid symboliseert, de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Voor het eerst sinds de pandemie komen de dansers van Hague Hoppers samen om de boogie woogie te beoefenen. De favoriete dans van Piet Mondriaan. Deze dans werd in WOII verboden. In deze tijd kunnen we nog in vrijheid dansen, al is het door de Corona maatregelen anders dan normaal. Ina en Jan Molenaar maken als klein kind de Tweede Wereldoorlog mee. Ina weet nog goed hoe het was om zonder vrijheid op te groeien. En ook de tiener Rand, die 4 jaar geleden uit Syrië vluchtte, weet dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het verhaal van Ina staat naast het verhaal van andere ooggetuigen in het boek "De bevrijding volgens ooggetuigen", een speciale uitgave deze week uitgebracht door de Provincie Zuid-Holland.

Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend en het is belangrijk dat wij dat beseffen en tegen elkaar zeggen. We moeten waakzaam blijven en de vrijheid die we hebben koesteren. Dat is een grote verantwoordelijkheid.”Vanaf 17:30 uur - Aan de praat met veteranen (daarna om het uur)

Tijdens de Nationale Kinderherdenking op 4 mei, staan kinderen stil bij onze vrijheid. Om jong en oud te verbinden en de verhalen door te vertellen aan volgende generaties, gaan kinderen in gesprek met veteranen. Kindercorrespondent Tako Rietveld begeleid de gesprekken tussen de kinderen, veteranen en ooggetuigen in ‘Aan de praat met veteranen’. (o.a. met een oud Engelandvaarder en de inmiddels overleden acteur Bram van der Vlugt).Vanaf 18:00 uur - De Laatste Getuigen, Kind in de oorlog (daarna om het uur)

Voor het zevende jaar interviewt Het Nationale Theater ‘de laatste getuigen’, mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zeven Hagenaars – allen kind in de oorlog – vertellen wat hen is overkomen, hoe ze de zorgen en angsten van hun ouders soms ongemerkt overnamen. Hun verhalen worden mede-verteld door acteurs van Het Nationale Theater.Volgende uitzending

22 mei om 17:00

In Westdoc zie je de mooiste documentaires over bijzondere inwoners, organisaties en gebeurtenissen in de regio.