thumbnail
Station Lansingerland

Westdoc

Uitzending van zaterdag 11 mei 2019 om 12:00

Views 1336
Delen

Precies op de grens van twee gemeenten, bij een van de drukste snelwegen van Nederland, de A12, waar ook nog eens het spoor tussen Den Haag en Utrecht loopt, precies daar ligt het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. Drie jaar is er aan gebouwd. Het bijzondere is dat op het viaduct een groene laan is gemaakt waar de randstadrail z’n halte heeft, eronder bevindt zich het trein- en busstation. Mooi is ook dat je gewoon je fiets op het viaduct bij de tram kunt neerzetten. Je kunt dit ook zien als een nieuw en belangrijk vervoersknooppunt in de regio, gebouwd op de toekomst.


Bovenop het viaduct is de halte van de Randstadrail Lijn 4 tussen Den Haag en Zoetermeer die er z’n begin- en eindpunt krijgt. Alles is zo gebouwd dat in de toekomst deze lijn doorgetrokken kan worden naar Rotterdam. Er is ook ruimte voor verbreding van de A12 en voor verdubbeling van het treinspoor.
De bouw kostte 75 miljoen. In december 2018 is het treinstation in gebruik genomen, er zijn nu al zo’n 900 reizigers per dag, veel meer dan verwacht. 17 mei wordt het station geopend, 18 mei is er een open dag voor het publiek, vanaf 19 mei rijdt alles.