thumbnail
Hijltje deel 1

Westdoc

Uitzending van woensdag 30 oktober 2019 om 17:00

Delen

Halverwege de ‘Week van de Pleegzorg’ wordt de documentaire ‘Hijltje’, gemaakt door programmamakers Erik Kooijman en Lenny Tamerus uitgezonden. In deze documentaire maken we kennis met het bijzondere gezin van Hijltje uit de Krimpenerwaard. Zij zorgt op dit moment voor vijf pleegkinderen. Dit doet zij met verbazingwekkend veel geduld en liefde en doet dit zonder partner. Naast haar vijf pleegkinderen, heeft Hijltje nog twee biologische kinderen, twee geadopteerde kinderen en vier volwassen pleegkinderen.

In de documentaire volgen we een half jaar lang pleegmoeder Hijltje van 66 jaar en haar gezin. Een bijzonder half jaar want Michael wordt 18 jaar, hij heeft een verstandelijke beperking en gaat op zichzelf wonen. Het afscheid is voor Hijltje een bijzonder moment, want Michael kwam vanaf baby in haar gezin. En de jongste van het stel, Grace van vier jaar gaat terug naar haar biologische moeder. Een ingewikkeld en lang proces, dat via de kinderrechter loopt.

De documentaire geeft een verrassende inkijk bij een bijzonder pleeggezin en ook over pleegzorg in Nederland. Hoe gaat het als een kind uit huis wordt geplaatst, welke rechten hebben ouders en kinderen? Wie is er verantwoordelijk en wat is het beste voor het kind?