thumbnail
I am Rembrandt

Westdoc

Uitzending van zondag 10 november 2019 om 12:00

Delen

De documentaire I am Rembrandt schetst een informatief, kritisch en bij vlagen hilarisch beeld van de vercommercialisering van cultureel erfgoed in de stad Leiden. Door de viering van het Rembrandtjaar in Leiden nauwlettend te volgen én te bevragen, onderzoeken journalist Yaël Vinckx en regisseur Alex Bordewijk fenomenen als massatoerisme, verpretparkisering en citymarketing.

Werden toeristen aanvankelijk met gejuich onthaald, inmiddels neemt de scepsis toe. Want door de enorme toename van het toerisme wereldwijd dreigen historische steden te bezwijken onder de druk van bezoekers. Denk aan Amsterdam, Barcelona, Venetië. Maar ook kleinere historische steden als Delft, Dordrecht, Haarlem en Leiden komen onder druk te staan.

Intussen spelen de gemeentebesturen paniekvoetbal. Amsterdam verbant de bierfiets, Delft weert touringcars, Haarlem stelt grenzen aan Airbnb. En wat doet Leiden? Heeft de stad een plan?

Leiden immers, is niet alleen een parel uit de Gouden Eeuw, ze is ook een levende, hedendaagse stad. Maar wat gebeurt er als de stad haar verleden te gelde maakt? Welke sporen heeft Rembrandt in Leiden achtergelaten? Moet de stad deze omzetten in klinkende munt? Waar ligt de grens als het gaat om de vercommercialisering van cultureel erfgoed? Is er eigenlijk wel een grens? Rembrandts sterftejaar is een goed moment om de ontwikkelingen te schetsen, gevolgen te duiden, vragen te stellen.

De documentaire I am Rembrandt is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst van Leiden. Die zich afvraagt: Van wie is de stad?

De makers:
Yaël Vinckx is journalist, schrijver en presentator. Ze werkt voor NRC. Haar laatste boek Volgens Willem. Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland belandde in de top-20 van beste journalistieke boeken van 2018. Voor haar boek De oorlog van mijn moeder (2015) kreeg ze een Pax Vredesduif. Yaël kwam in 1978 in Leiden wonen.

Alex Bordewijk, regisseur. Was verantwoordelijk voor de registratie van programma’s als College Tour, Het Groot Dictee, Nationaal Songfestival en Correspondent’s Diner. Alex kwam in de jaren tachtig naar Leiden.

De documentaire I am Rembrandt kwam tot stand met geld van het Leids Mediafonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.