thumbnail
Jan van Zanen en zijn Liefde voor Kunst en Cultuur

Westdoc

Uitzending van zaterdag 27 juni 2020 om 18:00

Views 42
Delen

Op woensdag 1 juli wordt Jan van Zanen beëdigd als nieuwe burgemeester van Den Haag.

De zaterdag voor zijn beëdiging, op 27 juni, is op TV West de documentaire ‘De burgemeester, over het belang van en de liefde voor kunst’ te zien. In deze film laten documentairemakers Peter Paul van der Hoven en Carine van Santen een burgemeester zien, die een brede interesse heeft voor kunst en cultuur. Van architectuur tot schilderkunst en van fotografie tot poezie. De kijker leert van Zanen kennen als een man die voor alles uit vooral van vrolijkheid houdt, maar ook kan genieten van de meer donkere kant van beeldende kunst. Hoe gebruikt Van Zanen kunst in zijn dagelijkse werk? Haalt hij er inspiratie uit en laat hij anderen er weer door inspireren.

De functie van kunst en cultuur in een stad ziet hij als zuurstof voor de stad: “Heel veel dingen in een stad zijn functioneel. Maar kunst heeft iets ontspannends, iets afwijkends, iets van “Oh ja, dit hoeft er niet te zijn, maar is gewoon mooi”, zo zie ik het”, aldus Van Zanen.

We zien Jan van Zanen in zijn huis, op zijn huidige werkkamer in Utrecht – hoog boven de stad-, maar we zien hem ook aan het werk. Van Zanen blijkt een man met een voorliefde voor kobalt blauw, maar ook zeer kan genieten van de humor van Peter van Straaten en Garfield.