De laatste getuigen

Uitzending van woensdag 3 mei 2017 om 11:00

Meer info: http://www.omroepwest.nl

Views 131
Delen

Het Nationale Toneel heeft verschillende inwoners van Den Haag geïnterviewd die de oorlog hebben meegemaakt. Deze verhalen worden op het toneel van de Koninklijke Schouwburg verteld. Bijzondere verhalen uit het dagelijkse leven van destijds jonge mensen. Mensen die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens de oorlogsjaren.

De laatste getuigen vertellen over de impact die de ontruiming voor de bouw van de kilometerslange verdedigingslinie van de nazi's, de Atlantikwall, op hun leven heeft gehad. Voor de aanleg van de Atlantikwall moest alles en iedereen wijken. Ambtenaren kregen de opdracht om de sloop en evacuatie in goede banen te leiden. Maar daarvoor moesten alleen al in Den Haag meer dan 130.000 mensen hun huis verlaten, zij werden gedwongen geëvacueerd. Waar moesten ze naar toe? Hoe ging dat in zijn werk? Hoe was het leven elders? Wisten ze waarom ze weg moesten? Zijn ze later nog teruggekomen? En hoe zag hun ‘thuis’ er toen uit?

Tijdens De laatste getuigen vertellen 8 stadsgenoten hun verhaal zodat dit, voor velen onbekende, onderdeel van de Haagse geschiedenis wordt belicht en herdacht.