Tijd voor Nostalgie

Uitzending van maandag 19 juni 2017 om 15:15

Views 28
Delen

Vlaggetjesdag 1948

Afgelopen zaterdag werd vlaggetjesdag gevierd in de haven van Scheveningen en daarom laten we vandaag een aantal items zien over Scheveningen en de haringvisserij. We starten met een polygoonjournaal uit 1948, volgens dit journaal de allereerste vlaggetjesdag op Scheveningen. Mensen stonden rijen dik om de rijk versierde haringvloot uit te zwaaien.

Veiling vis Scheveningen 1927
En dan een polygoonjournaal uit 1927. Deze gaat over de veiling van de vis op Scheveningen. De vis wordt in grote manden aan wal gebracht. U ziet veel mensen in klederdracht, het is een drukte van belang aan de kade.

Buisjesdag 1958
En we blijven nog op Scheveningen, we gaan naar het jaar 1958. Haringvissers nemen afscheid van hun vrouwen en kinderen en vertrekken met hun loggers uit de haven. In de buurt van Schotland vissen de schepen op haring, die in vaten wordt gestopt en op snellere schepen wordt overgeladen. De logger Scheveningen 201 Sigurda komt als eerste met Hollandse nieuwe in de thuishaven aan, opgewacht door tientallen belangstellenden.

Katwijkse vissers varen uit 1949
En dan gaan we van Scheveningen naar IJmuiden want daar voeren de Katwijkse vissers uit in mei 1949. U ziet een impressie van de gang van zaken bij de haringvangst aan boord van de Volharding.

Arie Krijgsman leert het vak van haringvissen, 1953.
En we blijven nog even inb Katwijk, want daar stond in 1953 een opleidingsschool voor de zeevisserij. Arie Krijgsman, één van de leerlingen, wordt gevolgd in dit item.