Terwijl de wereld steeds sneller lijkt te gaan, hebben we te maken met een vergrijzende samenleving. Maar “oud” betekent zeker niet “versleten”; en het betekent al helemaal niet dat je als oudere geen rol meer speelt. Integendeel. Natuurlijk krijg je, als je ouder wordt, te maken met een aantal beperkingen. Soms fysiek, soms geestelijk. Je mobiliteit wordt minder en het is niet vanzelfsprekend dat je automatisch mee kunt gaan in alle (technologische) ontwikkelingen. Tegelijkertijd verandert je vertrouwde omgeving: kinderen leiden hun eigen leven, leeftijdsgenoten en zelfs partners vallen weg. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig, worden later afhankelijk van zorg; zorg die ook niet meer zo vanzelfsprekend is.

De oudere van nu is hoe dan ook vitaler dan die van een of twee generaties geleden. Die vitaliteit is een belangrijke factor: zonder de last van het “moeten” kun je, als je ouder wordt, al die dingen doen waar je nooit of heel lang niet meer aan toe bent gekomen. De eerste AOW- betaling markeert namelijk niet het stoppen van je leven, maar kan juist een startsein zijn voor een nieuw begin.

De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt en zelfs als je het niet zo breed hebt kun je heel veel doen met je tijd, ervaring, kennis en uitdaging. Je doet nieuwe contacten op, leert nieuwe dingen, deelt je ervaring. Hoe vitaler je in het leven staat, hoe meer plezier je hebt, hoe prettiger je leeft…en hoe minder zorg én zorgen je hebt.

Televisieserie

In de tiendelige serie “Nog lang niet versleten” duikt presentator Fred Zuiderwijk in de levens van de Haagse senioren en de initiatieven die er voor de ouderen zijn. Je leeftijd hoeft je niet in de weg te staan bij dingen die je graag wilt doen. Kom je er even niet uit dan zijn er heel veel mogelijkheden voor het “zetje” of voor informatie.

‘Nog lang niet versleten’ wordt iedere donderdag uitgezonden vanaf 17:00 uur.

Wilt u meer informatie? Bel één van de servicepunten van de Gemeente Den Haag:
Servicepunten XL Den Haag: 070-205 33 33
Servicepunten XL Scheveningen: 070-416 20 20

Online informatie

Sociale Kaart Den Haag

Servicepunt

Haags Ontmoeten