Bollenjongens
De Bollenstreek, een uniek en kleurrijk gebied in de kop van Zuid-Holland. De prachtige velden tulpen, narcissen en hyacinten trekken jaarlijks meer dan een miljoen toeristen en zowel de bollen als bloemen zijn een belangrijk exportproduct voor Nederland. Maar wat komt er allemaal bij kijken om die bollen op het land en de bloemen bij ons in de vaas te krijgen? In ‘Bollenjongens’ volgt Johan Overdevest een jaar lang het werk van elf jonge ondernemers in de Bollenstreek die het hele jaar door druk zijn op het land en in de schuur.

Waarom zetten kwekers hun land volledig onder water? Hoeveel bollen gaan er in de Bollenstreek jaarlijks de grond in? Wat gaat er allemaal aan vooraf voordat de bloemen en bollen geëxporteerd kunnen worden? Wat is het verschil in vermeerdering tussen een tulp en een hyacint? Met welke regels hebben agrariërs te maken? Welke innovaties spelen er in de bloembollensector? Hoe ziet de toekomst van de Bollenstreek eruit? En hoe duurzaam is die toekomst?

Het antwoord op deze en nog veel meer vragen krijg je in de 10-delige serie Bollenjongens van Bart, Mark, Lucas, Tim, Ruben, Frank, Carlo, Allan, Martijn, Daan en Stan.

Wil je meer informatie over het programma of wil je de bollenjongens beter leren kennen? Kijk dan op www.bollenjongens.nl

Uitzendtijden
Bollenjongens wordt gemaakt door Johan Overdevest in samenwerking met Greenport Duin- en Bollenstreek en uitgezonden door TV West. Gezamenlijk brengen ze De Bollenstreek met trots in beeld.

De 10-delige serie Bollenjongens is vanaf woensdag 5 mei elke woensdag te zien vanaf 17.00 uur en wordt daarna elk heel uur (met uitzondering van 20.00 uur, NOS Journaal) herhaald.

Aflevering 8
Het is zover, we kunnen het resultaat laten zien van het bollenjongensperkje in de Keukenhof. Een half jaar geleden heeft Johan samen met Frans, de ontwerper van het park, de bollen in het perkje geplant. Van de tulpen die door de bollenjongens verzorgd waren is een regenboog gemaakt.

Regelmatig zie je in het voorjaar en de zomers beregeningsmachines op de velden staan. Vaak rijd je er achteloos voorbij, maar toch is het een mooi systeem om eens van wat dichterbij te bekijken. En er wordt ook niet alleen beregend als het droog is.

Ruben vertelt dat hij eerst twee beregeningsmachines had, maar dat hij er nu nog maar één mag hebben. Waar die limiet vandaan komt vertelt Ruben tijdens het beregenen.

In de Bollenstreek werken jaarlijks zo’n 16.000 arbeidsmigranten om al het werk te doen, waar geen Nederlanders voor te porren zijn. Maar ook aan buitenlandse medewerkers ontstaat schaarste. Daarom wordt er door uitzendbureaus van alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten naar de streek komen en er ook blijven. En dat is meer dan je misschien denkt.

En door alle arbeidsmigranten waar de bollenjongens mee werken spreken ze inmiddels zelf ook een aardig woordje over de grens. Maar welke woorden kennen ze in het Pools en wat betekenen ze?

’s Middags komen we Ruben opnieuw tegen, maar nu in De Zilk. Daar staat een knalrood tulpenveld in bloei dat veel publiek trekt. Maar niet voor lang meer, want Ruben gaat de tulpen koppen. Maar als hij bezig is, blijkt dat niet alle tulpen gekopt worden. Als Johan hem vraagt of ie de machine dan niet wat lager afstelt, legt Ruben uit waarom dat geen optie is.

Inmiddels is wel duidelijk dat de bollenjongens één grote liefde hebben: hun eigen bollenbedrijf. Maar hoe is het dan om een relatie te hebben met een bollenjongen? Betekent dat dan dat je als partner altijd op de tweede plek komt? En wat betekent dat voor je relatie? Johan is bij Carlo en zijn vriendin Stefanie thuis. Ze zijn nu vijf jaar bij elkaar, wonen sinds januari samen en hebben hier zelf ook al de nodige gesprekken over gevoerd.

Tot slot vertellen de bollenjongens waar je rekening mee moet houden als je een relatie met een bollenjongen begint.

Volgende uitzending

23 juni om 17:00

In de gloednieuwe serie 'Bollenjongens' volgt Johan Overdevest een jaar lang een groep jonge agrariërs bij alles wat ze doen op het land en in de schuren van De Bollenstreek.