Bollenjongens
De Bollenstreek, een uniek en kleurrijk gebied in de kop van Zuid-Holland. De prachtige velden tulpen, narcissen en hyacinten trekken jaarlijks meer dan een miljoen toeristen en zowel de bollen als bloemen zijn een belangrijk exportproduct voor Nederland. Maar wat komt er allemaal bij kijken om die bollen op het land en de bloemen bij ons in de vaas te krijgen? In ‘Bollenjongens’ volgt Johan Overdevest een jaar lang het werk van elf jonge ondernemers in de Bollenstreek die het hele jaar door druk zijn op het land en in de schuur.

Waarom zetten kwekers hun land volledig onder water? Hoeveel bollen gaan er in de Bollenstreek jaarlijks de grond in? Wat gaat er allemaal aan vooraf voordat de bloemen en bollen geëxporteerd kunnen worden? Wat is het verschil in vermeerdering tussen een tulp en een hyacint? Met welke regels hebben agrariërs te maken? Welke innovaties spelen er in de bloembollensector? Hoe ziet de toekomst van de Bollenstreek eruit? En hoe duurzaam is die toekomst?

Het antwoord op deze en nog veel meer vragen krijg je in de 10-delige serie Bollenjongens van Bart, Mark, Lucas, Tim, Ruben, Frank, Carlo, Allan, Martijn, Daan en Stan.

Wil je meer informatie over het programma of wil je de bollenjongens beter leren kennen? Kijk dan op www.bollenjongens.nl

Uitzendtijden
Bollenjongens wordt gemaakt door Johan Overdevest in samenwerking met Greenport Duin- en Bollenstreek en uitgezonden door TV West. Gezamenlijk brengen ze De Bollenstreek met trots in beeld.

De 10-delige serie Bollenjongens is vanaf woensdag 5 mei elke woensdag te zien vanaf 17.00 uur en wordt daarna elk heel uur (met uitzondering van 20.00 uur, NOS Journaal) herhaald.

Aflevering 1
Het is zomer in de Bollenstreek en het land wordt voorbereid op het nieuwe plantseizoen van de voorjaarsbollen. Zo moet de bodem worden gevoed en Ruben laat zien dat dat steeds vaker op een schone manier gebeurt door groenbemester te zaaien. Bart zet intussen, net als veel kwekers, zijn volledige land onder water. Hierdoor ontstaan meerdere kleine meertjes in de Bollenstreek. Een mooi gezicht, maar ook functioneel, zowel voor de kwekers als voor ganzen. En Allan ploegt met moderne machines zijn land om wat natuurlijk een groot verschil is met hoe het er vroeger aan toe ging. En de bollenjongens vertellen hoe ze het liefst genoemd worden. Kwekers, jonge agrariërs, ondernemers of bollenboeren?

Aflevering 2
Het is oktober en plantseizoen in de Bollenstreek. De ene bollenjongen ziet het als een nieuwe start op weg naar de lente, voor de ander is de lente nog ver weg omdat je tijdens het planten in de herfst vaak in de regen loopt.

Johan is bij Daan die zijn volle kisten met bollen eindelijk uit de schuur kan halen om te gaan planten. Daan vertelt dat hij bijna piloot had geweest, maar dat hij de bollen zo miste dat hij er toch voor gekozen heeft om in het bedrijf van zijn ouders te gaan. Bij het laden van de kisten op een kar moet Daan dekking zoeken als Johan hem een handje helpt.

Aan de bollenjongens de vraag hoeveel bollen er jaarlijks in de Bollenstreek de grond ingaan. En die vraag blijkt een stuk makkelijker dan het antwoord. Tenslotte vertellen de bollenjongens wat hun favoriete bloem is.Volgende uitzending

19 mei om 17:00

In de gloednieuwe serie 'Bollenjongens' volgt Johan Overdevest een jaar lang een groep jonge agrariërs bij alles wat ze doen op het land en in de schuren van De Bollenstreek.