Bollenjongens
De Bollenstreek, een uniek en kleurrijk gebied in de kop van Zuid-Holland. De prachtige velden tulpen, narcissen en hyacinten trekken jaarlijks meer dan een miljoen toeristen en zowel de bollen als bloemen zijn een belangrijk exportproduct voor Nederland. Maar wat komt er allemaal bij kijken om die bollen op het land en de bloemen bij ons in de vaas te krijgen? In ‘Bollenjongens’ volgt Johan Overdevest een jaar lang het werk van elf jonge ondernemers in de Bollenstreek die het hele jaar door druk zijn op het land en in de schuur.

Waarom zetten kwekers hun land volledig onder water? Hoeveel bollen gaan er in de Bollenstreek jaarlijks de grond in? Wat gaat er allemaal aan vooraf voordat de bloemen en bollen geëxporteerd kunnen worden? Wat is het verschil in vermeerdering tussen een tulp en een hyacint? Met welke regels hebben agrariërs te maken? Welke innovaties spelen er in de bloembollensector? Hoe ziet de toekomst van de Bollenstreek eruit? En hoe duurzaam is die toekomst?

Het antwoord op deze en nog veel meer vragen krijg je in de 10-delige serie Bollenjongens van Bart, Mark, Lucas, Tim, Ruben, Frank, Carlo, Allan, Martijn, Daan en Stan.

Wil je meer informatie over het programma of wil je de bollenjongens beter leren kennen? Kijk dan op www.bollenjongens.nl

Uitzendtijden
Bollenjongens wordt gemaakt door Johan Overdevest in samenwerking met Greenport Duin- en Bollenstreek en uitgezonden door TV West. Gezamenlijk brengen ze De Bollenstreek met trots in beeld.

De 10-delige serie Bollenjongens is vanaf woensdag 5 mei elke woensdag te zien vanaf 17.00 uur en wordt daarna elk heel uur (met uitzondering van 20.00 uur, NOS Journaal) herhaald.

Aflevering 7
De Bollenstreek ligt er drie maanden per jaar prachtig bij, maar de streek heeft helaas ook een wat minder mooi imago. Als de Bollenstreek het nieuws haalt gaat het vaak over de gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden in de bollenteelt. En dat is niet zo gek want het is van alle tijden dat deze middelen, die wereldwijd in de landbouw worden gebruikt, zorgen voor een betere opbrengst, maar schadelijk zijn voor mens en milieu.

Maar gelukkig gaan de ontwikkelingen op dit gebied snel, worden er steeds minder middelen gebruikt en willen ook de bollenjongens zelf duurzamer gaan produceren.

Johan is bij Daan om over dit onderwerp te praten en om de nieuwste gewasbeschermingsmachine te bekijken die Daan onlangs heeft gekocht.

Niet alleen zorgen nieuwe spuitmachines voor een beter gebruik van de middelen ook andere innovaties helpen hierbij. Ben Langeslag is deskundige op het gebied van precisielandbouw en hij laat Ruben en Johan een scanmachine zien. Deze machine meet verschillende grondeigenschappen van een perceel. Op basis daarvan wordt een kaart gemaakt die aangeeft waar op het perceel wel of niet iets gespoten hoeft te worden, in plaats van dat een kweker overal op het perceel dezelfde hoeveelheid spuit. Dat scheelt niet alleen middelen, maar ook veel geld.

Wij vinden de Bollenstreek prachtig, maar wat vinden de vogels eigenlijk van dit gebied? Is de Bollenstreek een geschikt gebied voor vogels om in te leven en zich voort te planten? Johan gaat met Paul Venderbosch van Agrarische Natuur en Landschapsvereniging Geestgrond in alle vroegte de bollenvelden in om bollenvogels te spotten. En het liefst zouden ze een zeldzame patrijs tegenkomen, maar die kans is niet groot.

En tot slot horen we van de bollenjongens welke bollenvogels (“bollenwat?”) zij kennen en wat ze doen als ze een nestje op het veld zien liggen.Volgende uitzending

16 juni om 17:00

In de gloednieuwe serie 'Bollenjongens' volgt Johan Overdevest een jaar lang een groep jonge agrariërs bij alles wat ze doen op het land en in de schuren van De Bollenstreek.