thumbnail
Aflevering 4

Bollenjongens

Uitzending van woensdag 26 mei 2021 om 17:00

Delen

Aflevering 4
De bollenjongens hebben hun bollen geplant en de winter is in aantocht. Dat betekent dat de bollen beschermd moeten worden tegen de vorst en daarom wordt er een laag stro op het land gelegd. Vroeger gebruikte men daar riet voor en beelden uit 1950 laten zien hoe dat toen gedaan werd. Tegenwoordig gaat het machinaal en Tim legt uit hoe dat werkt.

De strodekmachine is geen eigendom van het bedrijf van Tim. Het is voor kwekers namelijk niet te doen om alle machines zelf aan te schaffen. Voor veel werkzaamheden op het land maken ze daarom gebruik van loonwerkersbedrijven, die machines en personeel verhuren om bijvoorbeeld te planten, te koppen of te rooien. Ruben werkt in het loonwerkersbedrijf van zijn ouders en neemt in de toekomst het bedrijf over. Hij laat zien hoeveel machines ze hebben staan en legt als 21-jarige uit hoe het kan dat zijn bedrijf zulke enorme investeringen kan doen.

Ook zijn we nog even bij Stan. Eerder zagen we al dat Stan in de winter tientallen miljoenen potjes vult met hyacinten. Nu komen ze de cel uit en staat de grond van de schuur vol met die potjes. Een mooi gezicht, maar wanneer kunnen ze naar de veiling?

En in de cel ziet Johan wel heel bijzondere hyacinten staan. Wie heeft die besteld?

En we gaan met Mark naar de Keukenhof. Hij heeft daar een eigen showtuin en brengt daarvoor 30.000 bollen naar het park. Maar als Mark en Johan daar aankomen, is de ontvangst heel anders dan Johan verwacht had.

In de ruimte waar normaal orchideeën tentoongesteld worden, staan nu een paar honderdduizend bollen, klaar om geplant te worden.

Verder antwoord op de vragen of de bollenjongens rijk zijn en ze vertellen hoe ‘educatief’ hun gezamenlijke jaarlijkse uitstapje naar een beurs in Hannover is.