thumbnail
Aflevering 5

Bollenjongens

Uitzending van woensdag 2 juni 2021 om 17:00

Delen

Aflevering 5
Zagen we eerder al dat het Johan gelukt is om een eigen Bollenjongensperkje in de Keukenhof te regelen, vandaag maakt hij een ritje door de Bollenstreek om bij de jongens de tulpenbollen voor het perkje te halen. Daarna rijdt hij meteen door naar de Keukenhof om samen met Frans, de ontwerper van het park, de bollen te planten. En ook al is het een bescheiden perkje, het blijkt toch nog een aardig klusje te zijn.

Het is winter in de Bollenstreek. Het sneeuwt en het vriest, maar dat betekent niet dat er in de streek niets gebeurt. In de kassen van Frank worden namelijk tulpen gebroeid. De bollen krijgen hierbij een speciale temperatuurbehandeling waardoor ze in de winter denken dat het al lente is en eerder tot bloei komen. Miljoenen bollen worden met de hand vastgeprikt in kistjes en groeien enkele weken op water, voordat ze gebost worden en naar de veiling gaan. Met ook bijzondere beelden van de allereerste broeiproeven in de Bollenstreek lang geleden, niet in een kas, maar met verwarmde buizen onder de grond.

Bart werkte tot voor kort als planner bij een ander bloemenbedrijf en af en toe in het bedrijf van zijn ouders in Hillegom. Deze week heeft hij zijn baan opgezegd en besloten om full-time thuis te gaan werken en op termijn het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend omdat hem een mooi bedrijf op een presenteerblaadje wordt aangeboden. In een gesprek met Bart en zijn vader blijkt dat tegenwoordig echter niet zo vanzelfsprekend te zijn als dat misschien vroeger was.

En Bart neemt ons ook nog even mee naar de schuur, want net als Frank heeft ook Bart in de winter een broeierij, maar dan in hyacinten. En zoals altijd gaat dat toch net iets weer anders dan bij tulpen. Bart laat ons zien hoe je bij de hyacint een mooiere bloem krijgt die ook nog eens langer in de vaas blijft staan.

En tot slot geven de bollenjongens antwoord op de vraag of ze trots zijn op wat ze doen. En niet iedereen spreekt dat even makkelijk uit.