thumbnail
Aflevering 6

Bollenjongens

Uitzending van woensdag 9 juni 2021 om 17:00

Delen

Aflevering 6

Als de winter erop zit, moet het stro, dat de bollen beschermt tegen de kou, van het land worden gehaald. Dit noemen ze stro hakselen en Martijn laat in Hillegom zien hoe hij dat doet. Het stro wordt verpulverd en in de rijpaden van de trekkers geblazen. Er is echter ook nog een andere methode die het stro met kracht van het land zuigt en vervolgens opslaat om later te hergebruiken. Voor kwekers is het altijd weer spannend om het juiste moment van hakselen te bepalen.

Toevallig loopt de vader van Martijn ook op het land en hij vertelt wat de belangrijkste verandering in de sector is geweest de afgelopen twintig jaar. En was het vak vroeger nou romantischer of is dat onzin?

Als het stro van het land is, breekt de lente aan en dan gaat het hard. Eerst de krokussen, dan de narcissen en hyacinten en tot slot komen in april de tulpen tot volle bloei. Overal in de Bollenstreek zie je dan de mooiste bollenvelden en ruik je de zoet geur van honderden miljoenen bloemen. In Bollenjongens kunnen je daar weer uitgebreid van genieten, want we laten je de allermooiste velden zien.

Maar hoe mooi de velden er ook uit zien, er kunnen altijd zieke bollen tussen zitten en die moeten er meteen worden uitgehaald. Dat heet selecteren of ziekzoeken. Samen met Mark gaat Johan in een tulpenveld in Noordwijkerhout op zoek naar het mozaïekvirus en naar dwalingen.

Dat selecteren is een enorm arbeidsintensieve klus, waarvoor steeds lastiger mensen te vinden zijn. Maar de technologische ontwikkeling in de bollensector staat niet stil en in Bollenjongens kunnen we een aantal van die innovaties laten zien. Zo heeft Allan een zuurmachine die zieke en gezonde bollen van elkaar kan scheiden. Tulpen met zuur, een soort schimmel, worden door een röntgenapparaat herkend en eruit gehaald.

Een nog nieuwere innovatie is de ziekzoekrobot. Deze robot wordt op dit moment nog ontwikkeld. Sjoerd van Vilsteren van de Wageningen University laat zien hoe hij de robot leert hoe deze zieke planten kan herkennen. Het duurt nog enkele jaren voordat deze robot zelfstandig dag en nacht over het veld kan rijden op zoek naar virussen, maar in Bollenjongens krijg je de eerste versie alvast te zien.