Programmaformat VitamineW

Het educatieve radioprogramma over gezondheid, zorg en welzijn op 89.3 Radio West

 

VitamineW is het gezondheidsmagazine van Radio West, waarin Yvonne Nesselaar met medisch specialisten, wetenschappers, ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties wekelijks een ander onderwerp uit de gezondheidszorg, de welzijnswereld, wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie belicht. Het programma wordt live gepresenteerd met gasten in de studio, zodat luisteraars ook eigen vragen aan de studiogasten kunnen stellen.

 

Omroep West brengt de zorg bij je thuis

VitamineW biedt haar studiogasten een podium om de luisteraars bij te praten over hun vakgebied.  Voor de luisteraars is het programma een bron van objectieve informatie over uiteenlopende gezondheidszaken. Luisteraars kunnen zelf ook  onderwerpen of thema’s aandragen waar zij meer over willen weten, de redactie zoekt daar waar mogelijk dan deskundige studiogasten bij. VitamineW gaat geen onderwerp uit de weg: van tandenknarsen tot hersenoperaties,  geavanceerd kankeronderzoek en de zorg van de toekomst met zorgrobots tot digitale poliklinieken en andere e-health mogelijkheden.  Ook informeert VitamineW  de luisteraars over ontwikkelingen rond de WMO en de WLZ en staan er onderwerpen gepland als ouderenzorg, jeugdzorg en ggz-zorg.

VitamineW houdt de vinger aan de pols als het gaat om onderwerpen als patiënttevredenheid, participatie, preventie, veiligheid, patiëntenrecht en communicatie. Daarom worden ook geregeld belangenbehartigers uitgenodigd in de studio. Ook leefstijl, gezonde voeding en maatschappelijke gezondheidszorg zijn regelmatig terugkerende gespreksonderwerpen.  

Op de programmapagina op Omroepwest.nl worden na de uitzending links naar websites van de studiogasten, zorginstellingen en patiëntenverenigingen opgenomen, zodat luisteraars die snel terug kunnen vinden. Via de website, Twitter en Facebook kunnen luisteraars reageren op de uitzending, vragen stellen aan de gasten en verzoeken indienen voor  specifieke onderwerpen. De uitzendingen zijn als ‘programma gemist’ terug te luisteren via de website . Via social media, nieuwsbrieven, advertenties, aankondigingen op Radio West en TV West worden de luisteraars geïnformeerd over het programma. Radio West werkt hierin ook graag samen met diverse instellingen die bij het programma betrokken zijn, waarbij die instellingen hun achterban informeren over studio-onderwerpen die voor hen interessant zijn.

De opzet van het programma gaat uit van wekelijks een reguliere live radio-uitzending van een uur met studiogasten, over een bepaald onderwerp. Bij voldoende budget kunnen radioreportages worden toegevoegd of langere locatie-uitzendingen worden gepland.

 

 

 

Over de programmamaker

Yvonne Nesselaar begon haar carrière in de gezondheidszorg als patiëntenvoorlichter en congresorganisator in het ErasmusMC in Rotterdam (voorheen Dijkzigt ziekenhuis). Zij heeft de afgelopen jaren als zzp-er haar werkterrein uitgebreid naar zorgcommunicatie en wordt door verschillende zorginstellingen ingezet voor zorgbelevingsonderzoek,  communicatieadvisering, participatieprojecten en als dagvoorzitter/presentator/moderator. Yvonne heeft van 2004 tot 2017 voor Radio Rijnmond het gezondheidsprogramma VitamineR gemaakt. Zowel de studiogasten als de luisteraars waardeerden dat programma zeer. De studiogasten waardeerden met name de informatieve waarde van VitamineR, het respect voor hun vakgebied  en de sfeer waarin het programma werd gemaakt.  Dat is ook het doel van VitamineW op 89.3 Radio West.