Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 13 juli 07:30 uur.

Perioden met zon, maar ook enkele wolkenvelden.

Het hogedrukgebied bij de Azoren (1036 hPa) heeft via de Britse Eilanden een uitloper tot boven de Noorse Zee. Tussen deze hogedrukzone en een lagedrukgebied (1011 hPa) boven Polen voert bij ons een noordelijke stroming lucht vanaf de Noordzee aan. Hierin komen enkele wolkenvelden voor, maar we krijgen vandaag ook zonnige perioden. Langs de kust kan de bewolking hardnekkiger zijn. Het blijft echter droog. Bij een overwegend matige noord- tot noordwestenwind wordt het vanmiddag 20° aan zee en zo’n 24° elders in de regio.

Vanavond en komende nacht krijgen we brede opklaringen. De noordwesten- tot noordenwind neemt iets af en de minima komen rond 14° uit. Morgen lijkt het weer veel op dat van vandaag: perioden met zon en opnieuw droog. Net ten noorden van ons land komt een zwak hogedrukgebied (1022 hPa) te liggen. De wind blijft overwegend noordelijk en wordt zwak tot matig (2-4 Bft). De temperatuur loopt op tot 21° aan zee en tot 25° plaatselijk elders in de regio.

Het hogedrukgebied neemt zondag verder in betekenis af (tot 1019 hPa), maar is nog wel bepalend voor ons weer. Het ligt dan dichtbij Denemarken. Eerst krijgen we nog aardig wat zon, in de middag komt er meer bewolking. Bij weinig wind wordt het drukkend warm met maxima omstreeks 27°, langs de kust iets lager. Maandag ligt er een klein lagedrukgebied (1011 hPa) boven oost-Engeland en ook boven Frankrijk komen verschillende storingen tot ontwikkeling. Eerst zijn er nog perioden met zon, later op de dag is er een toenemende kans op een regen- of onweersbui. Het wordt echter nog wel drukkend warm met maxima van 28 of 29°. Dinsdag hebben we te maken met een (onweers)storing boven ons land en vanuit het zuidwesten nadert er een zwak koufront. Ook dan is er kans op een regen of onweersbui. Met een maximumtemperatuur dichtbij de 25° zal het nog wel zomers warm zijn. De rest van de week blijft vrij warm met geregeld zon, maar ook een kleine kans op een regen- of onweersbui. Daarmee komt er echter nog niet echt een einde aan de droogte. 

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!  

Weerman Huub Mizee, Omroep West