Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 21 februari, 09:00 uur

Opnieuw een onstuimig weekend.

Gisteravond trok er een nogal actief koufront over waarbij het even flink regende. Op luchthaven Rotterdam viel 5 mm, in Hoek van Holland en Kijkduin 6 mm, in Voorschoten en op Schiphol 7 mm. (Tussen gistermorgen en vanmorgen kwam Zoetermeer tot 5 mm, Hoek van Holland en luchthaven Rotterdam hadden 7, Voorschoten en Schiphol 8 mm.) Overdag liep de temperatuur nog op tot ruim 10°, na de frontpassage daalde het kwik rap naar 6°. Vandaag wordt er met een westelijke stroming lucht vanaf de oceaan aangevoerd. Eerst zijn er nog perioden met zon, in de loop van de dag zal de bewolking echter geleidelijk toenemen op de nadering van een volgend (warmte)front. De west- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en daarmee is het relatief een wat rustigere dag (!) De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9°.

Het warmtefront zal ons vanavond met enige regen en motregen passeren. Voor de rest blijft er vannacht veel bewolking. De zuidwestenwind neemt aan zee toe tot hard, windkracht 7 en de minima komen rond 7° te liggen. Morgen komt er een niet al te actief koufront boven ons land te liggen. Er blijft dan ook vrij veel bewolking met nu en dan regen of motregen. De zuidwestenwind neemt verder toe en wordt vrij krachtig tot krachtig, langs de kust hard tot stormachtig, windkracht 7-8. Met maxima van 10 tot 12° wordt het wel weer zacht tot zeer zacht.

In het front dat morgen boven ons land komt te liggen en zich helemaal uitstrekt tot boven de oceaan, komt een golfvormige storing tot ontwikkeling die zondag over onze omgeving zal trekken. Dat betekent een dag met veel regen. Of het ook weer hard gaat waaien is nu nog onzeker, dat hangt af van de precieze koers die de storing zal volgen. Blijf de actuele weerberichten dan ook volgen! Het blijft zacht met maxima tussen 8 en 12°. Maandag wordt een volgende oceaandepressie voor ons weer van belang. Deze zal naar Schotland trekken, terwijl het bijbehorende frontensysteem zal passeren. Het blijft dan ook wisselvallig en eerst nog vrij zacht, in de loop van de week wordt er echter minder zachte lucht aangevoerd en gaat de temperatuur naar beneden.

Weerman Huub Mizee, Omroep West