Achtergrond bij het weerbericht

Dinsdag 26 januari, 08:30 uur.

Eerst nog enkele buien. Vannacht regen en morgen een enkele bui.

Het weer behoudt ook de komende tijd een wisselvallig karakter. Een klein lagedrukgebied trok de afgelopen nacht over het noordoosten van Nederland naar het zuidoosten. Rond dit lagedrukgebied stroomt met een noordwestelijke stroming onstabiele lucht naar ons toe. Een zwakke rug van hoge druk boven de Britse Eilanden trekt in onze richting en zal vanmiddag passeren.

Eerst hebben we nog te maken met enkele buien (tot vanmorgen 8 uur was er in Den Haag-Laakkwartier 5 mm gevallen). Daarnaast is er ook af en toe zon. De wind komt uit noordwest tot west en is overwegend matig. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 6°.  

Een frontensysteem boven de Britse Eilanden trekt naar het oosten en zal ons de komende nacht bereiken. Er is dan veel bewolking en er valt van tijd tot tijd regen, mogelijk ook natte sneeuw. De wind krimpt later vandaag naar zuidwest tot zuid en wordt matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig. De minima komen dichtbij het vriespunt te liggen. Morgen blijft er vrij veel bewolking en valt er ook af en toe een bui. De wind ruimt naar west tot noordwest en blijft matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig. Verder loopt de temperatuur op tot omstreeks 8°.

Een volgend frontensysteem nadert donderdag ons land, maar zoals het er nu naar uit ziet, zal het dichtbij of boven ons land stagneren. Dat betekent dat de zachtere lucht achter het frontensysteem ons niet zal bereiken. Er zijn die dag perioden met regen of natte sneeuw en het wordt mogelijk niet warmer dan 3 tot 5°! Ook vrijdag wordt een dag met regen en/of natte sneeuw. Het wordt dan met 6° waarschijnlijk wel weer iets minder koud.

In het weekend kan het droger worden met wat meer opklaringen. Het blijft vrij koud met minima rond of iets onder het vriespunt.

Weerman Huub Mizee, Omroep West