Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 27 maart, 07:00 uur

Vandaag zachter, vanaf zondag gevoelig kouder.

Het hogedrukgebied boven Wit-Rusland (afgelopen nacht 1036 hPa) neemt in betekenis af en trekt naar het oosten weg. Luchtdrukdalingen boven het midden van Europa zorgen ervoor dat de noordoostelijke stroming in kracht zal toenemen. Daarmee wordt vandaag zachtere en ook vochtigere lucht aangevoerd. Het blijft nog wel zonnig en dat betekent dat het vanmiddag in de zon, uit de wind, aangenaam weer zal zijn. De oosten- tot noordoostenwind wordt matig, aan de kust vrij krachtig en het wordt ongeveer 13°.

Komende nacht zal er geen bewolking zijn. De noordoostenwind blijft matig tot vrij krachtig en het kwik daalt tot 4 of 3°. Morgen zal het ’s ochtends nog zonnig zijn, later op de dag komt er vanuit het noorden een zwak koufront dat ons in de avond zal passeren. Daarbij wordt amper neerslag verwacht. De noordoostenwind neemt verder toe en wordt matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig. De maxima lopen ’s middags uiteen van 10 tot 12°.   

In het weekend komt er ten zuiden van IJsland een bijzonder krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling. Zondagmiddag wort de kerndruk op 1054 hPa berekend! Tussen dat hogedrukgebied en een depressie boven de Golf van Genua (1011 hPa) komt een krachtige noordoostelijke stroming op gang. Daarmee wordt zondag aanmerkelijk koudere lucht aangevoerd. Naast enkele wolkenvelden zijn er dan ook zonnige perioden. Bij een aan de kust harde noordoosten wind wordt het slechts 7°. Begin volgende week krijgt het hogedrukgebied een uitloper naar het noorden van ons land. De noord- tot noordoostenwind neemt daarbij af en we hebben daarbij een licht wisselvallig weerbeeld met opklaringen, ook wolkenvelden en mogelijk een enkele bui.

Weerman Huub Mizee, Omroep West