Achtergrond bij het weerbericht

Dinsdag 20 april, 07:00 uur

Vanmorgen zonnig, vanmiddag meer bewolking. Morgenmiddag opnieuw zon, maar dan wel koeler.

De luchtdrukverschillen boven onze omgeving zijn klein. Hierdoor hebben we met rustig weer te maken. Tijdens opklaringen is vannacht plaatselijk mist ontstaan, maar deze zal vrij snel verdwijnen. Vervolgens is het vanmorgen eerst zonnig. In de loop van de dag zal er echter stapelbewolking ontstaan en vanmiddag is er een kleine kans op een enkele bui. Er is niet veel wind, de zwakke wind die waait komt voornamelijk uit oost tot noordoost. Het wordt vanmiddag plaatselijk 17°, langs de kust waar de wind van zee zal waaien, wordt het minder zacht.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen, maar komen er ook wolkenvelden voor. De wind wordt zwak tot matig uit noordoost tot noord en de temperatuur daalt tot 6 of 7°. Morgen komt ons weer onder invloed van een nieuw hogedrukgebied (1027 hPa) bij Schotland. Boven de Noordzee komt een noordelijke stroming te staan waarmee een zwak koufront naar het zuiden trekt. Dat front zal ons rond het middaguur passeren. Morgenochtend is het daarbij bewolkt, de kans op regen blijft echter klein. Morgenmiddag komt de zon weer door. Bij een matige tot vrij krachtige, aan de kust later mogelijk krachtige noordelijke wind komt de temperatuur op een lager niveau. De maxima lopen uiteen van 10° vlak aan zee tot 13° plaatselijk elders in de regio.

Het hogedrukgebied komt donderdag boven de Britse Eilanden te liggen (1029 hPa) met een uitloper naar ons land. Met een matige noordelijke wind worden wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd, maar we krijgen ook zonnige perioden en het blijft droog. Veel warmer dan 10 of 11° zal het niet worden en dat is toch een aantal graden beneden het langjarig gemiddelde van 16°.

Vrijdag en in het weekend strekt het hogedrukgebied zich uit van de Britse Eilanden tot boven Groenland (1031/1032 hPa). Met een aanhoudende noordelijke stroming wordt er vrij koele lucht aangevoerd. Wolkenvelden worden afgewisseld door zonnige perioden en het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima komen rond 13° te liggen. Ook volgende week lijkt er in deze situatie nog niet veel verandering te komen.

Weerman Huub Mizee, Omroep West