Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 18 oktober, 07:00 uur

Enkele buien. Ook in het weekend nog onbestendig. In de loop van volgende week stabieler.

Een omvangrijke depressie net ten westen van Ierland (afgelopen nacht 986 hPa) trekt de komende dagen nog iets verder naar het oosten en komt dit weekend boven Engeland en de Noordzee te liggen. Het lagedrukgebied zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming met aanvoer van onstabiele lucht. Met de stroming trekt vanmorgen een trog mee die vanmorgen voor een verhoogde buienactiviteit zal zorgen. Bij de buien kan plaatselijk hagel of onweer voorkomen. Verder zal de zuid- tot zuidwestenwind toenemen, langs de kust tot krachtig of hard, windkracht 6-7. Het wordt vandaag zo’n 15°.

Ook de komende nacht blijft er voornamelijk langs de kust kans op een bui, mogelijk nog met onweer. De wind neemt wel flink af en wordt zuid tot zuidoostelijk. De minima komen rond 10 graden te liggen. Morgen trekt er een frontale golfstoring over het zuidoosten van ons land naar het noordoosten. Hierdoor blijft er bij ons vrij veel bewolking met vooral in de middag kans op een bui. Het wordt dan circa 14°.

In het complexe lagedrukgebied dat dit weekend boven west-Europa ligt, vormt zich een aparte kern die zondag boven Frankrijk te liggen komt. De neerslag van een bijbehorend warmtefront kan ons zondagmiddag bereiken. Een hogedrukgebied dat begin volgende week voor een verbetering zou zorgen, komt volgens de laatste berekeningen minder goed uit de verf. Ook maandag ligt er nog een front met lagedrukgebied dichtbij ons land en ook dan is er nog kans op regen. Daarna krijgen we een paar dagen met droger weer en op woensdag mogelijk maxima rond 18°.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Weerman Huub Mizee, Omroep West