Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 20 september, 09:00 uur

Overwegend zonnig en warmer.

Een hogedrukgebied boven ons land en Duitsland (1031 hPa) trekt vandaag langzaam naar het oosten. Hierdoor komt er een oostelijke stroming op gang waarmee geleidelijk drogere lucht wordt aangevoerd. Eerst komen er nog plaatselijk mistbanken voor, daarna krijgen we overwegend zonnig weer. De oostenwind wordt zwak tot matig en de temperatuur die afgelopen nacht bij Voorschoten daalde tot 5,1°, loopt vanmiddag op tot 18 of 19°.

Vanavond en komende nacht zal er geen of nauwelijks bewolking zijn. De oostenwind blijft zwak tot matig en de minima komen rond 7 graden uit. Ook morgen wordt het een heerlijke nazomerdag. Bij veel zon en een overwegend matige oostenwind wordt het ongeveer 21 graden.

Het hogedrukgebied trekt dit weekend verder naar het zuidoosten en neemt daarbij in betekenis af. Ondertussen neemt op de oceaan de depressieactiviteit toe. Toch wordt het zondag nog een warme nazomerdag. Met een zuidoostelijke stroming wordt warmere, maar ook vochtigere lucht aangevoerd waarin het zo’n 24 graden wordt.  Er zijn die dag zeker nog perioden met zon, maar er zal geleidelijk toch meer bewolking komen. Pas in de avond wordt er een bui verwacht. Daarna krijgen we volgende week met wisselvalliger en koeler weer te maken. De maxima zullen dan in het algemeen iets onder de 20 graden liggen.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Weerman Huub Mizee, Omroep West