Achtergrond bij het weerbericht

Dinsdag 28 januari, 09:00 uur

Vandaag onstuimig. Morgen minder wind, maar nog wel kans op een bui.

Een actieve storing trekt vandaag ten noorden van ons land naar Denemarken. Een hierbij behorend koufront trekt vanmorgen over ons land naar het noordoosten. Hierachter stroomt met een westelijke stroming onstabiele lucht naar ons toe. We zijn inmiddels dus alweer in een zeer wisselvallig en vandaag ook onstuimig weerbeeld terecht gekomen. Zo viel er gisteren over het gehele etmaal in Kijkduin 13 mm neerslag, tussen gisterochtend 7 uur en vanmorgen  7 uur viel er in Hoek van Holland, Zoetermeer en Den Haag-Laakkwartier 14 mm.

Vandaag is er bij ons veel bewolking en vanmorgen vallen er nogal wat buien met daarbij kans op korrelhagel of onweer. Heel plaatselijk zou er ook natte sneeuw gezien kunnen worden. Vanmiddag wordt het droger, maar blijft er kans op een bui, later vandaag komen er opklaringen en neemt ook de wind af. De zuidwesten- tot westenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 7. Verder is het met 5° duidelijk kouder dan gisteren, toen het nog 9° werd.

Komende nacht hebben we een wisselende bewolking met ook dan nog enkele buien met daarbij een kleine kans op korrelhagel of onweer. De westenwind zal matig tot vrij krachtig zijn, aan de kust krachtig en de minima komen rond 4° uit. Morgen is er af en toe zon, maar kan er nog steeds een bui voorkomen. De westenwind blijft matig tot krachtig en de maximumtemperatuur wordt omstreeks 6°.

Donderdag is het aanvankelijk droog wanneer een zwakke rug van hoge druk passeert. Wel is er vrij veel bewolking op de nadering van een zwak frontensysteem vanuit het zuidwesten. Later kan er dan ook enige regen vallen. Bij een vrij krachtige zuidwestenwind wordt het met maxima rond 8° alweer wat zachter. De dagen erna blijft het tot in het weekend wisselvallig met regelmatig frontpassages. Het kwik gaat daarbij verder omhoog en komt tussen de 10 en 12 graden te liggen.

Weerman Huub Mizee, Omroep West