Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 16 november 07:30 uur.

(In verband met een symposium op vrijdag, verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandagmorgen)

Bewolkt, nevelig en af en toe (mot)regen. Morgen droog en geregeld zon.

Vandaag verandert er nog steeds niet veel in het weer. Tussen een hogedrukgebied boven Midden- een Oost-Europa (1032 hPa) en een actieve depressie ten noorden van Schotland (985 hPa) voert een zuidwestelijke stroming zachte en vochtige lucht vanaf de oceaan naar ons toe. Het blijft dan ook bewolkt en nevelig met nu en dan wat lichte regen of motregen. In de loop van de middag wordt de kans op een bui groter wanneer vanuit het noordwesten een koufront nadert. De wind komt uit zuid tot zuidwest en wordt overwegend matig. Verder is het nog steeds bijzonder zacht. Gisteravond was het nog 11°, vanmorgen vroeg 9 tot 10 en vandaag wordt het, net als gisteren, 11 of 12°.

Ook vanavond zal er nog regen vallen wanneer het koufront passeert. De wind ruimt daarna naar west tot noordwest en zal aan zee enige tijd vrij krachtig zijn. In de loop van de avond krijgen we opklaringen en vannacht zal de wind weer afnemen. Het kwik daalt daarbij plaatselijk tot 3 of 2° en daarmee wordt het dus kouder dan de afgelopen nachten. Morgen komt ons weer onder invloed van een hogedrukgebied net ten zuiden van Ierland (1033 hPa). Het blijft droog en bij een afwisseling van zon en wolken wordt het 9 of 10°. De noordwestenwind krimpt naar west en wordt zwak tot matig.

De komende dagen wordt de depressieactiviteit tussen IJsland en Scandinavië groter. Hierdoor krijgen we zaterdag een in kracht toenemende west-noordwestelijke stroming waarmee onstabiele en wat koudere lucht zal worden aangevoerd. We krijgen zaterdag een wisselende bewolking met een paar buien en de maxima komen rond de normale waarde van 8 à 9° uit. De west- tot noordwestenwind wordt aan de kust krachtig en dat betekent dat de Sinterklaasintocht enigszins onstuimig zal verlopen! Zondag ligt de depressie (990 hPa) boven de Oostzee en houden wij een noordwestelijke stroming met aanvoer van vrij koude en onstabiele lucht. Ook dan krijgen we te maken met enkele buien en maxima van circa 9°. Begin volgende week wordt het rustiger wanneer een hogedrukgebied naar Frankrijk trekt. Daarna lijkt het opnieuw enigszins wisselvallig te worden. Het temperatuursverloop is daarbij nu nog onzeker.

Weerman Huub Mizee