Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 29 mei, 09:00 uur.

Aanhoudend droog en overwegend zonnig.

Het hogedrukgebied boven de Noordzee dat al dagenlang ons weer bepaalt, heeft zich uitgebreid naar Scandinavië (1035 hPa). Het zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming waarmee droge en ook weer iets warmere lucht wordt aangevoerd. Het wordt dan ook opnieuw overwegend zonnig, later drijft er alleen wat hoge cirrusbewolking over. De noordoostenwind wordt matig, aan de kust vanmiddag vrij krachtig en de maximumtemperatuur wordt ongeveer 21°. Afgelopen nacht is de temperatuur nog behoorlijk gedaald. Zo werd het op Rotterdam-The Hague Airport 6,0° (aan de grond 4,9°). Op vliegveld Eelde werd een minimum van 1,5° geregistreerd met op 10 cm hoogte een minimum van -5,4°!

Komende nacht zal er nauwelijks bewolking zijn. De noordoostenwind neemt af tot matig of zwak en de minima komen rond 9° uit. Morgen ligt het hogedrukgebied boven de Noorse Zee en Scandinavië (1036 hPa). Opnieuw wordt het overwegend zonnig, later ontstaat er wat meer stapelbewolking doordat de lucht iets vochtiger wordt. Bij een matige, aan de kust later vrij krachtige oost- tot noordoostenwind wordt het verder zo’n 22°.

Tijdens de Pinksterdagen blijft het hogedrukgebied boven Scandinavië liggen. Het blijft dan ook droog en overwegend zonnig weer met maxima tussen 21 en 23 graden. Dinsdag en woensdag zal het met maxima rond de 25 graden nog wat warmer worden.

Donderdag wordt de kans op regen voor het eerst in lange tijd groter onder invloed van een lagedrukgebied. De temperatuur gaat daarbij naar beneden. 

Weerman Huub Mizee, Omroep West