Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 14 juni, 07:00 uur

Kans op een bui. Morgen eerst regen, in de middag opklaringen.

Ten noorden van Schotland ligt nog steeds een depressie (997 hPa) die feitelijk al dagenlang ons weer bepaalt. Geleidelijk aan wordt de invloed van dit systeem wel minder, maar vandaag trekt er nog wel een zwakke storing vanuit het zuiden over ons land. Er is dan ook veel bewolking en er is kans op een bui. Vanmiddag komen er geleidelijk wel meer opklaringen. De zuidenwind is zwak tot matig en verder wordt het ongeveer 22°. Langs de kust kan een wind van zee vanmiddag enige verkoeling brengen.  

Vanavond zijn er nog opklaringen, vannacht neemt de bewolking toe en tegen de ochtend volgt er regen. De wind wordt overwegend noordelijk, maar niet veel meer dan 1-3 Bft. De minimumtemperatuur wordt circa 14°. Door een volgende storing die vanuit het zuiden zal overtrekken, valt er ook morgenochtend regen, in de middag wordt het droger en komt er geleidelijk meer zon. De zwakke tot matige noordwestenwind wordt westelijk en de temperatuur loopt op tot 20 of 21°.

In het weekend breidt een hogedrukgebied (1023 hPa) ten westen van Portugal zich uit in noordoostelijke richting, naar ons land en Duitsland. We krijgen zondag dan ook meer zon, hoewel er nog een enkele bui kan voorkomen. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het dan omstreeks 20°. Het hogedrukgebied komt maandag met zijn kern (1024 hPa) boven het noorden van Duitsland te liggen. Er zal meer zon en de temperatuur gaat omhoog. Maandag wordt het 22 of 23°, dinsdag wordt het een graad of 24. Woensdag kan het zelfs zomers warm worden met temperaturen van 25° of iets hoger. Later op de dag is er dan wel kans op een regen- of onweersbui. Daarna wordt het licht wisselvallig, maar de maxima blijven rond de 20° of iets hoger uitkomen.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Weerman Huub Mizee, Omroep West