Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 7 mei, 07:00 uur

Vandaag perioden met zon, morgenmiddag regen. Zondag aanmerkelijk warmer.

Afgelopen nacht passeerde er een storing in de hogere luchtlagen. Deze storing was tot op grote hoogte gevuld met koude lucht. Zo was het op ruim 5 km hoogte -36°. De storing ging gepaard met buien waarbij hagel, onweer en plaatselijk ook natte sneeuw voorkwam (o.a. bij Voorschoten en in Cabauw, in de Lopikerwaard)! Inmiddels is de storing naar het zuidoosten weggetrokken en vandaag krijgen we met beter weer te maken.

Het blijft nu op de meeste plaatsen droog en we krijgen (flinke) perioden met zon. Er staat een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest en het wordt ongeveer 11°.

Vanavond zijn er opklaringen, maar in de loop van de nacht zal de bewolking vanuit het zuidwesten toenemen op de nadering van een warmtefront. De zwakke tot matige westenwind krimpt naar zuid en de minima komen op 3 of 4° uit. Morgen zal de bewolking verder toenemen en in de middag gaat het regenen wanneer het warmtefront onze omgeving bereikt. De zuiden- tot zuidoostenwind wordt matig tot vrij krachtig en de temperatuur zal voordat het gaat regenen tot 12° oplopen, maar zakt tijdens de regen eerst weer terug naar 8°.  

Als het warmtefront eenmaal is gepasseerd, zal het kwik in de avond naar een graad of 13 oplopen. Wolkenvelden worden dan afgewisseld met opklaringen. Zondag wordt er met een zuidelijke stroming aanmerkelijk warmere lucht aangevoerd. Het wordt dan plaatselijk 24°. Met de stroming trekt er echter ook een storing mee. In de ochtend komen er enkele buien voor, in de loop van de dag krijgen we ook zonnige perioden. Tegen of in de avond zullen zich opnieuw buien vormen, mogelijk met onweer. De zuidenwind zal verder matig tot vrij krachtig zijn.

De buien waar we zondagavond mee te maken krijgen, hangen samen met een koufront dat ons vanuit het westen zal passeren. Maandag komen we dan in minder warme lucht terecht. Het blijft vervolgens nogal wisselvallig weer waarbij het echter niet meer zo koud zal worden als de afgelopen tijd. Overdag wordt het 15 of 16°, de minima komen rond 8° uit.

Weerman Huub Mizee, Omroep West