Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 22 oktober, 07:00 uur.

Perioden met zon, later meer bewolking. Vannacht opklaringen en plaatselijk mist. Morgen weer af en toe zon.

De storing die gistermiddag en -avond langs de kust voor een harde tot stormachtige zuidwestelijke wind zorgde, is inmiddels boven het zuiden van Zweden aangekomen. De storing nam zeer zachte lucht met zich mee. Toen gistermiddag de zon af en toe tevoorschijn kwam, werd het op luchthaven Rotterdam 20,1°. Schiphol had een maximumtemperatuur van 19,8° en dat is eveneens bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. Op 22 oktober 2013 is het daar met 21,6° nog wel iets warmer geworden. Opmerkelijk was verder dat in Den Haag-Laakkwartier het maximum op 18,6° uitkwam en dat was lager dan bij de weerstations buiten de stad. Meestal wordt er in een grote stad een hogere temperatuur gemeten. Waarschijnlijk zorgde de nog koude (stenen) bebouwing ervoor dat de temperatuur lager bleef.

Vandaag wordt er met een zuidwestelijke stroming nog steeds zachte lucht aangevoerd. Er zijn perioden met zon, later vandaag komt er meer bewolking op de nadering van een zwak front. Bij een matige tot vrij krachtige, aan de kust krachtige zuidwestenwind, wordt het ongeveer 16°.

Vanavond is er eerst nog bewolking, daarna krijgen we brede opklaringen waarbij plaatselijk mist kan ontstaan. De zuidwestenwind neemt af tot matig of zwak en de minima komen rond 10° te liggen. Morgen is er eerst mist of laaghangende bewolking, in de loop van de dag krijgen we af en toe zon. De zwakke tot matige wind krimpt naar zuid en de maxima komen omstreeks 15° uit.

Zaterdag is er vrij veel bewolking, maar ook dan is de kans op regen niet groot. Het wordt ook dan zo’n 15°. In het weekend komt ons weer geleidelijk onder invloed van een diepe oceaandepressie die zondag tussen IJsland en Ierland komt te liggen (berekende kerndruk 969 hPa). Het bijbehorende koufront zal zondag passeren met bewolking en regen. Het wordt dan zo’n 16°.

Volgende week blijft het enigszins wisselvallig met maxima van 13 of 14°.

Weerman Huub Mizee, Omroep West