Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 15 februari 09:00 uur.

(In verband met een lang vrij weekend verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandag 19 februari)

EERST PLAATSELIJK REGEN. VANMIDDAG DROGER EN GELEIDELIJK OPKLARINGEN. MORGEN MEER ZON.

Ten zuiden van IJsland ligt een diepe depressie (afgelopen nacht 949 hPa). Het bijbehorende frontensysteem lag in de nanacht over het zuidwesten van Nederland en trekt nu verder naar het oosten. Achter dit frontensysteem stroomt vanmiddag zachtere lucht vanaf de oceaan naar ons toe. We hebben eerst veel bewolking met plaatselijk regen of motregen. Tot 7 uur vanmorgen was er in Voorschoten en op Rotterdam-The Hague Airport 5 mm neerslag gevallen, in Den Haag-Laakkwartier 6 en in Hoek van Holland 7 mm. In de loop van de dag wordt het droger, maar is er nog wel kans op een enkele bui. Vanmiddag krijgen we geleidelijk opklaringen. De zuidenwind is matig, langs de kust vrij krachtig en ruimt in de loop van de ochtend naar zuidwest. Met een maximumtemperatuur van circa 9° wordt het vanmiddag tijdelijk een stuk zachter.

Komende nacht komt het weer al onder invloed van een nieuw hogedrukgebied dat bij Bretagne aankomt (1026 hPa). De opklaringen breiden zich uit en het blijft droog. Bij een zwakke tot matige wind uit west tot zuidwest daalt het kwik tot dichtbij het vriespunt. Het hogedrukgebied zal verder naar het oosten trekken en morgen ligt het ten zuiden en zuidoosten van Nederland (1030 hPa). We krijgen flink wat zon en het blijft droog. Bij een overwegend matige westenwind wordt het in de middag ongeveer 7°.  

Het hogedrukgebied (1028 hPa) strekt zich zaterdag helemaal uit van oost-Europa via onze omgeving in de richting van de Azoren. We krijgen dan ook rustig weer met eerst nog enkele wolkenvelden, maar geleidelijk ook meer zonnige perioden. Bij weinig wind wordt het zaterdag opnieuw zo’n 7 graden. In de nacht en ochtend gaat het wel weer zo’n 2 graden vriezen. Zondag verandert er weinig in het weerbeeld. Maandag is er meer bewolking met mogelijk wat lichte regen door een zwakke storing. Daarna krijgen hogedrukgebieden weer vat op het weer. Het lijkt volgende week dan ook droog en rustig weer te zijn met maxima van 8 of 7°. Dinsdag zal mogelijk wat zachter te verlopen. In de nacht en ochtend komt de temperatuur dichtbij het vriespunt uit. 

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Iedere dag zie je op TV West en op Omroepwest.nl prachtige weerfoto’s voorbij komen die door onze kijkers worden ingestuurd. Uit deze weerfoto's heeft Omroep West een selectie gemaakt en samengevoegd in Huub's Weerkalender 2018. 

Ook jij kan deze prachtige kalender aan de muur hangen! Graag nodigen wij je uit deze tijdens kantooruren op te komen halen bij de receptie van Omroep West. De koffie staat dan ook voor je klaar.
Ben je niet in staat deze zelf op te komen halen? Stuur ons dan een mailtje met je adresgegevens en wij sturen je de kalender toe per post.
 

Weerman Huub Mizee, Omroep West