Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 13 december, 07:00 uur

Van tijd tot tijd regen of motregen. Morgen ook enige tijd veel wind.

Net ten zuidoosten van Schotland ligt een diepe depressie (965 hPa). Een front hiervan trok afgelopen nacht met regen over ons land naar het noordoosten. Vandaag zal een randstoring over het zuiden van het land naar het oosten trekken. Hierdoor blijft er veel bewolking met van tijd tot tijd regen of motregen. Eerst hebben we daarbij een zwakke tot matige zuidoostenwind, vanmiddag wordt de wind west tot noordwest en zal dan toenemen naar matig tot vrij krachtig langs de kust tot krachtig. Het wordt verder ongeveer 8°.

Komende nacht trekken er in een westelijke stroming twee fronten over. Vanavond komen daarbij enkele buien voor, later vannacht volgt er meer regen. De zuidwestenwind blijft matig tot krachtig en de minima komen rond 4° uit. Morgen komen er enkele buien voor, mogelijk met hagel, maar zeker in de middag komt er ook geregeld zon. De west- tot zuidwestenwind wordt vrij krachtig tot krachtig, langs de kust hard tot stormachtig, windkracht 7-8. Ook morgen wordt het omstreeks 8°.

Zondag passeert er in de (vroeg) ochtend opnieuw een actieve frontale storing met regen. Daarna voert een westelijke stroming lucht aan met een wisselende bewolking en enkele buien. De zuidwesten- tot westenwind zal aan zee opnieuw hard tot stormachtig worden en het wordt verder opnieuw circa 8°. Maandag en dinsdag zal een zuidelijke stroming geleidelijk zachtere lucht aanvoeren. De neerslagkansen nemen af en met enkele opklaringen kan het maandag 9 en dinsdag 12 graden worden. Ook na dinsdag blijft het licht wisselvallig en zacht.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Weerman Huub Mizee, Omroep West