Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 14 februari 08:00 uur.

(In verband met een excursie op vrijdag verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandagmorgen)

Overwegend zonnig.

Boven de Alpen ligt een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied (1041 hPa) dat een groot deel van midden- en zuid-Europa bedekt. Het zorgt bij ons voor een zuidelijke stroming waarmee overdag geleidelijk zachtere lucht wordt aangevoerd. Aanvankelijk drijft er nog hoge sluierbewolking over, geleidelijk wordt het steeds zonniger. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen en de temperatuur die eerst rond het vriespunt ligt (Voorschoten vanmorgen om 07:30 uur -0,3°), wordt vanmiddag ongeveer 10°.

Vanavond en komende nacht zal er geen bewolking zijn. Bij een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind komen de minima iets onder het vriespunt te liggen. Morgen wordt het opnieuw droog en zonnig. De zwakke tot matige wind blijft uit zuid tot zuidoost waaien en morgenmiddag wordt het 11 of 12 graden.

In het weekend komt het hogedrukgebied boven zuidoost- en zuid-Europa te liggen (afnemend tot 1030 hPa). Vanuit het westen zal er dan wat meer hoge bewolking kunnen binnendrijven. Daarnaast houden we perioden met zon en na minima die in het algemeen iets boven nul zullen liggen, wordt het ’s middags 11 tot 13°. Maandag weet een front ons vanuit het westen te bereiken. Er is dan meer bewolking, maar de kans op regen blijft klein. ’s Nachts wordt het minder koud en overdag komt het kwik rond of iets boven de 10° uit. Vanaf dinsdag komt er hoogstwaarschijnlijk een nieuw hogedrukgebied boven Frankrijk en midden-Europa te liggen. Het stabiele en droge weer houdt dan ook nog langere tijd aan!     

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Weerman Huub Mizee, Omroep West