Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 18 oktober 09:00 uur.

(In verband met een lang vrij weekend, verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandag.)

Wolkenvelden, ook opklaringen. Morgen meer zon.

Een zwak front trekt over het zuiden van het land verder naar het zuidoosten. De frontpassage ging afgelopen nacht met enige motregen gepaard. Het was niet veel, op luchthaven Rotterdam viel 0,1 mm, in Hoek van Holland 0,2, in Voorschoten 0,3 en in Den Haag-Laakkwartier 0,7 mm. Boven de Britse Eilanden en de Noordzee wordt een hogedrukgebied gevormd. Hierdoor krijgen we vandaag een afwisseling van enkele wolkenvelden en opklaringen. Het blijft daarbij verder droog. De wind is noord tot noordoost geworden en overwegend matig. Verder wordt het vanmiddag 16 of 17°.

De komende nacht ligt het hogedrukgebied (dan 1027 hPa) ten noorden van Nederland. We krijgen flinke opklaringen en bij een tot matig of zwak afnemende noordoostenwind daalt het kwik tot circa 7 graden. Het hoog trekt vervolgens naar het noordoosten van ons land en het noorden van Duitsland waar het morgen komt te liggen. Morgen wordt het dan ook vrij zonnig en bij een noordoostenwind van niet meer dan 2-3 Bft wordt het 15 of 16°.  

Het centrum van het hogedrukgebied trekt in de nacht naar zaterdag via onze omgeving naar het zuiden van Engeland. Bewolking van een zwak front kan ons zaterdag bereiken, zodat het dan minder zonnig zal zijn. Het wordt dan ook niet veel warmer dan ongeveer 15°. Het hogedrukgebied zal zich vanaf zondag geleidelijk terugtrekken maar de oceaan en bouwt daarbij verder op tot maar liefst 1046 hPa op maandag! Tot en met maandag blijft het bij ons overwegend droog, daarna kunnen zwakke fronten ons bereiken met een toenemende neerslagkans. De temperatuur gaat daarbij met maxima van 13 à 14° nog wat verder naar beneden.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina! 

Weerman Huub Mizee, Omroep West