Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 21 september 09:00 uur.

Vooral aan zee veel wind. Wisselend bewolkt en vooral later vandaag enkele buien. Zaterdag wat rustiger, zondag veel regen.

Vandaag krijgen we met enigszins onstuimig herfstweer te maken. Vanmorgen in alle vroegte trok er vanuit het westen een koufront binnen. De passage ging gepaard met enkele buien (Voorschoten 2 mm, Zoetermeer en Kijkduin 3 en in Den Haag-zuidoost 4 mm) en zware windstoten. In Hoek van Holland werd een windstoot gemeten van maar liefst 94 km/uur! Voordat het koufront onze regio bereikte werd er met een zuidelijke stroming nog bijzonder zachte lucht aangevoerd. Zo was het een groot deel van de nacht 20 à 21 graden! Het koufront behoort bij een depressie die in de nanacht ten zuidoosten van Schotland lag (980 hPa) en verder uitdiepend naar het noordoosten trekt. Het front zelf trekt met enige regen naar het noordoosten weg en wij krijgen vandaag een wisselende bewolking met voornamelijk later vandaag enkele buien. De zuidwesten- tot westenwind zal eerst vrij krachtig tot krachtig zijn, aan de kust hard tot stormachtig, 7-8 Bft, maar zal in de loop van de dag iets afnemen. De temperatuur die vanmorgen vroeg nog 19° was, valt vandaag terug naar 16°.

De depressie ligt vanavond boven zuidwest-Noorwegen (972 hPa) en zorgt de komende nacht voor aanvoer van onstabiele lucht. Met de stroming trekken enkele trogvormige storingen mee die de buienactiviteit zullen doen toenemen. De buien kunnen dan ook gepaard gaan met hagel, onweer en zware windstoten. De westenwind wordt matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig en de minima komen rond 12 uit. Morgen zorgt een klein hogedrukgebied (1025 hPa) boven noordoost-Frankrijk voor een tijdelijke stabilisatie van het weer. Het blijft op de meeste plaatsen droog en bewolking wordt afgewisseld door wat zon. De westenwind wordt overwegen matig, langs de kust eerst nog vrij krachtig en het wordt ongeveer 17°.  

Morgen ontwikkelt zich ten zuidwesten van Ierland een nieuwe frontale storing. In het weekend trekt deze over de Britse Eilanden in de richting van Nederland. Zondag ligt de depressie (dan 999 hPa) mogelijk precies boven ons land. De passage zal gepaard gaan met veel bewolking en mogelijk veel regen. In de avond, wanneer de storing naar Duitsland trekt, kan het ook enige tijd flink waaien. Het wordt zondag waarschijnlijk zo’n 16°. Begin volgende week trekt een nieuw, krachtig hogedrukgebied van Ierland naar ons land. dat betekent een vrij spoedig herstel van het weer. Het wordt droog en we krijgen meer zon. In de nacht en ochtend kan er eerst wel mist voorkomen. De maxima lopen geleidelijk weer op en kunnen donderdag mogelijk rond 20° uitkomen. 

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!  

Weerman Huub Mizee, Omroep West