Achtergrond bij het weerbericht

Woensdag 16 juni, 07:00 uur

Warm tot zeer warm. In de nacht van donderdag op vrijdag mogelijk zwaar onweer.

Een hogedrukgebied boven het noorden van Polen (1021 hPa) trekt nog iets verder naar het noordoosten. Aan de zuidwestflank hiervan stroomt vandaag met een zuidoostelijke stroming warme tot zeer warme lucht naar onze omgeving. Het is daarbij overwegend zonnig, er drijft alleen soms hoge bewolking over en er kunnen wat stapelwolkjes ontstaan. Er staat een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind en het wordt ongeveer 29°.

Vanavond en vannacht is er eerst weinig bewolking, maar later in de nacht zou er vanuit het zuiden een enkele regen- of onweersbui kunnen naderen. Boven Portugal is afgelopen nacht een onweersstoring ontstaan die vrij snel naar het noorden zal trekken. Komende nacht komt die storing al boven het noordwesten van Frankrijk te liggen. De daarbij behorende buien zouden met een zuidelijke bovenstroming ons later vannacht mogelijk kunnen bereiken. De zuidoostenwind neemt iets af en de minima blijven met 18 tot 20° bijzonder hoog.

Morgen overdag ligt de storing (een thermisch lagedrukgebied) ten noordwesten van Nederland. Met een zwakke zuidelijke stroming wordt opnieuw warme lucht aangevoerd, maar in de loop van de dag ruimt de wind bij ons naar zuidwest en wordt er iets minder warme lucht aangevoerd. Eerst kan er nog een regen- of onweersbui voorkomen, verder krijgen we ook nog zonnige perioden. De maxima komen opnieuw omstreeks 29° te liggen, in de loop van de middag wordt het mogelijk minder warm.

In de nacht van donderdag op vrijdag zal een volgende onweersstoring vanuit het zuiden naderen. Dat zal opnieuw gepaard gaan met enkele regen- en onweersbuien die mogelijk zwaar kunnen zijn en met hagel en windstoten gepaard gaan.

Vrijdag en in het weekend blijven we in het overgangsgebied van de zeer warme en minder warme lucht. Zaterdag lijkt op dit moment de meest droge dag te worden met af en toe zon en maxima rond 22°. Vrijdag en zondag is het waarschijnlijk warmer, maar is er een grotere kans op regen en onweer. Blijf de actuele weersontwikkelingen volgen!  

Weerman Huub Mizee, Omroep West