Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 10 juli, 09:00 uur.

Vanmiddag opklaringen. In het weekend perioden met zon en iets warmer.

Een lagedrukgebied met een bijbehorend front trekken naar het oosten en zuidoosten weg. Gisteren veroorzaakte dit systeem vooral in de ochtend regen en motregen waarbij in Kijkduin 7 mm neerslag viel, in Den Haag-Laakkwartier 8. Afgelopen nacht begon het opnieuw te regenen toen het front vanuit het noorden naar het zuiden trok. In Den Haag-Laakkwartier kwam er daarmee 5 mm bij. In het noorden van Nederland heeft het meer geregend. Vliegbasis Leeuwarden had afgelopen nacht 17 mm neerslag, sinds gistermorgen ruim 32 mm. Vanmorgen zal het eerst nog bewolkt zijn met hier en daar een bui. Vanmiddag krijgen we meer opklaringen als er met een noordwestelijke stroming drogere lucht wordt aangevoerd. De wind komt uit noordelijke richtingen en is matig, aan zee vrij krachtig, mogelijk eerst krachtig. Vanmiddag neemt de wind iets af. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°.

Vannacht komt er bij Lands End, Engeland, een hogedrukgebied te liggen (1029 hPa). Een uitloper ervan zal zich naar ons land uitstrekken zodat we brede opklaringen krijgen met een enkele mistbank. De naar west krimpende wind neemt verder af naar kracht 2-3 en de minima komen met circa 7° nogal laag uit. Vlak aan zee wordt het iets minder koud. Morgen krijgen we perioden met zon, maar ontstaan er ook stapelwolken. De kans op een bui blijft echter klein. Bij een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind wordt het dan ongeveer 20°.

Zondag komt het hoog boven de zuidelijke Noordzee te liggen (1030 hPa). Het blijft dan droog en we krijgen opnieuw zonnige perioden. Bij een overwegend zwakke noordenwind wordt het dan omstreeks 21°. Ook maandag ligt er nog een uitloper van een hoog boven ons land en ook dan hebben we een droge dag met zonnige perioden en maxima rond 22°. Daarna zal het licht wisselvallig zijn met nu en dan een bui en maxima die vanaf donderdag terug gaan naar circa 18°. 

Weerman Huub Mizee, Omroep West