Achtergrond bij het weerbericht

Woensdag 17 januari 07:30 uur.

MORGEN KANS OP WESTERSTORM.

Ten oosten van IJsland ligt nog steeds een omvangrijke en diepe depressie (970 hPa). Dit lagedrukgebied zorgt bij ons voor een west-noordwestelijke stroming met aanvoer van onstabiele lucht. Ook vandaag hebben we daardoor een wisselende bewolking met enkele winterse buien, mogelijk met onweer. In de tweede helft van de ochtend passeert er een trog waarbij de buienactiviteit zal opleven. Verder hebben we een vrij krachtige tot krachtige, langs de kust harde tot stormachtige westenwind, kracht 7-8 met ZWARE WINDSTOTEN. Later vanmiddag nemen wind en buiïgheid af op de nadering van een zwakke rug van hoge druk. De temperatuur die vanmorgen eerst 3° is, loopt vandaag op tot 6°, maar wel tussen de buien door!

Vanavond zijn er nog opklaringen, maar in de loop van de nacht zal de bewolking toenemen op de nadering van een nieuwe oceaandepressie. Ook de wind zal aantrekken. De wind krimpt naar zuid en wordt krachtig, aan zee later hard of stormachtig met opnieuw ZWARE WINDSTOTEN. Later vannacht gaat het ook regenen. De minima komen vannacht rond 2° uit. Deze volgende, zeer actieve depressie trekt morgen net ten noorden, of over het noorden van Nederland naar noord-Duitsland (morgen rond het middaguur 975 hPa). In de ochtend krijgen we langs de kust mogelijk westerstorm van 9 Bft met ZWARE TOT ZEER ZWARE WINDSTOTEN. In de middag neemt de wind af. Eerst valt er ’s ochtends nog regen, waarbij het tijdelijk 9 of 10° word, in de loop van de dag krijgen we opklaringen waarbij de temperatuur terugvalt naar 7 of 6.  

Vrijdag hebben we aanmerkelijk rustiger weer. Wel zorgt een lagedrukgebied ten noorden van Schotland nog voor onstabiele lucht zodat we wederom met winterse buien te maken krijgen. Ook zaterdag is dat het geval, dan trekt er ook een lagedrukgebied over het oosten van Nederland naar het zuiden. Pas op zondag wordt het droger. De temperatuur blijft nog aan de lage kant met minima rond het vriespunt. Begin volgende week komt de temperatuur wat hoger uit.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!  

Weerman Huub Mizee