Tientallen ouderen slapen niet thuis na grote lekkage: 'Vrouw is bijna alles kwijt'

Vijftien woningen moesten worden ontruimd
Vijftien woningen moesten worden ontruimd © Omroep West
OUDERKERK AAN DEN IJSSEL - Seniorenwooncomplex Geerestein in Ouderkerk aan den IJssel is deels ontruimd vanwege een lekkage. Op zeker vier verdiepingen van het pand is er wateroverlast en bewoners van achttien woningen is het dringend advies gegeven voorlopig ergens anders een onderkomen te vinden. 'Een mevrouw die pas vier dagen hier woont is bijna alles kwijt', reageert een bewoner.
Het water komt uit een kapotte leiding van de cv-ketel, laat een brandweerwoordvoerder weten. Het verzorgingstehuis aan de Burgemeester Neetstraat heeft 76 seniorenwoningen. Zeker achttien woningen moesten worden ontruimd en de elektriciteit werd afgesloten. In vijftien woningen moet de meterkast volledig worden vervangen. De bewoners zijn dinsdagmiddag in een bijeenkomst geïnformeerd over de situatie. Het advies aan hen is om voorlopig onderdak te zoeken bij familie of vrienden.
'Op de gangen ligt overal water en de kamers staan ook blank', vertelt vrijwilliger Adri Dekker. 'Vooral op de tweede en derde etage. Het stroomt zo van de trap af.' Ze vindt het erg vervelend voor de mensen in het wooncomplex. 'Ze staan met de handen in het haar. Hier worden we echt niet vrolijk van. Het is heel triest voor de bewoners.'
Hulpdiensten bij het verzorgingstehuis in Ouderkerk aan den IJssel
Hulpdiensten bij het verzorgingstehuis in Ouderkerk aan den IJssel © Omroep West
Woensdagochtend wordt gestart met de werkzaamheden, vertelt Martijn Verkerk van Zorgpartners Midden-Holland. Hoe lang het gaat duren tot de alles is opgelost, is nog niet duidelijk. 'Zodra de eerste bewoners terug kunnen, zullen we het laten weten.' Veel appartementen kampen met waterschade. Ook werkt de stroom niet. Zo ook een woning van een vrouw die er pas vier dagen in zat. 'Ze is bijna alles kwijt', zegt een buurman. Er ligt veel water. Ze zijn het aan het opzuigen.'
Een 80-jarige bewoonster uit het complex noemt de lekkage in het gebouw heel storend. De vrouw is geadviseerd vannacht ergens anders te slapen. ‘Ik word nu opgehaald door mijn dochter, maar slaap liever in mijn eigen bed. Ik woon hier nu twee jaar en begin eindelijk een beetje aan de plek te wennen. De opbergkast in mijn kamer zat vol met water en ook de meterkast zal gerepareerd moeten worden', verzucht ze.