Nieuws

Leidse blaastestfabrikant haalt voorlopig bakzeil bij rechter in miljoenenzaak

De (toen nog) coronaminister Hugo de Jonge neemt een ademtest af
De (toen nog) coronaminister Hugo de Jonge neemt een ademtest af © ANP
LEIDEN - Het bedrijf Breathomix uit Leiden, dat coronablaastesten maakt, krijgt voorlopig geen geld van de overheid. De kantonrechter in Den Haag heeft de vordering van ruim 3 miljoen euro die het bedrijf op korte termijn had geëist afgewezen. Volgens Breathomix heeft het dit geld nodig om niet in betalingsproblemen te komen.
De uitspraak is een tussenstap in de juridische procedure die het testbedrijf tegen de overheid voert. Volgens de rechter kan die zaak nog alle kanten opgaan en heeft Breathomix niet goed onderbouwd waarom het de miljoenen euro's op korte termijn nodig zou hebben.
Blaastesten van Breathomix leken even een veelbelovend hulpmiddel, het bedrijf leverde 1.800 van deze testapparaten, maar de overheid beëindigde het contract omdat de betrouwbaarheid van de apparaten in de praktijk zou tegenvallen. Op testlocaties van de GGD's hadden bijvoorbeeld uitlaatgassen en temperatuurschommelingen nadelige gevolgen.

Bodemprocedure

Breathomix stelt dat het daar vooraf al op had gewezen. 'De test deugt, alleen is er tijdens het testen niet goed met de testapparaten omgesprongen. Daardoor konden zij hun werk niet altijd goed doen, zei Rianne de Vries, mede-eigenaar van het Leidse bedrijf, hier eerder over.
In de zogeheten bodemprocedure, die nog verder gaat, eist het bedrijf in totaal 24,7 miljoen euro.